Cucuveaua în Maramureş este numită pasărea morţii sau piaza rea. Se spune că vesteşte moartea atunci când cântă pe casă sau în apropierea ei (pe poartă, pe cumpăna fântânii, pe grajd sau pe un pom din curte). Există chiar şi o expresie: „i-a cântat cucuveaua“, care îşi are rădăcina în această credinţă. Unii cred că dacă o cucuvea cântă deasupra unei case în care tocmai a murit cineva, va atrage din nou moartea. Când buha (bufniţa) vine la fereastră şi striga: “Pu hu! Pu hu!” va muri cineva.
Cucuveaua – Conotaţii pozitive
În unele zone cântecul ei poate prevesti nunta sau naşterea unui copil, adică evenimente vesele, care sărbătoresc începutul vieţii. Se mai spune că atunci când cântă cucuveaua pe o casă unde este o fată mare, aceasta se va mărita.
În popor se spune că atunci când vine la fereastră şi strigă: “cucuveau, cucuoveau! Hi, hi, hi!” se va naşte un copil, iar dacă este fată în casă, îi va veni Ursitorul.
Legenda cucuvelei
Legenda spune că această pasărea este metamorfoza unei femei chinuite de bărbatul ei. Cântecul ei nocturn ar fi plânsul acestei femei de care Dumnezeu s-a îndurat şi ca să o scape de bătăi şi suferinţe o preface în cucuvea. Potrivit acestei legende, cucuveaua nu poate fi o întrupare de rău augur, deoarece cântecul ei nu este decât o exprimare a vechiului său chin, iar apariţia ei aproape de casă poate fi interpretată ca o dorinţă de a se apropia de cămin, de familie. Propria căsnicie ratată o face să se apropie de casele unde în curând va exista împlinire în acest sens. Naşterea unui copil reprezintă o împlinire într-o căsnicie.
Cei din vechime aveau opinii diverse
- Naturalistul Pliniu spunea despre cucuvea: “Un monstru nocturn care nu se aude cântând, ci numai gemând. De aceea, când se arată ea în oraşe şi mai cu seamă ziua, această împrejurare se consideră ca cea mai înfiorătoare prevestire”.
- Anticii considerau cucuveaua persistenţa conştiinţei în timpul nopţii şi era unul din atributele zeiţei Atena, având darul divinaţiei. Existau şi monede cu zeiţa Atena ţinând în mână o cucuvea.
Citește și: Blestemul cântecului de cucuvea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro