Coaliția învârte pe toate părțile problematica mai multor candidaturi comune din teritoriu, unde conducerea de la centru vrea să se asigure că vor câștiga primării precum cele din Bacău, Brașov sau Timișoara, însă în același timp, liderii locali sunt atenți să nu ajungă să-și piardă funcțiile, în cazul în care apar noi poli de putere.
Ultimele complicații au apărut în Bacău. După ce la centru fusese decisă o colaborare PNL-PSD pentru Primăria Bacău, dar la Consiliul Județean erau candidaturi separate, liberalii s-au sucit vineri și vor propriul candidat și la municipiul de județ. Iar varianta pe care o iau în calcul este Sergiu Sechelariu, fratele fostului baron de Bacău, Dumitru Sechelariu. În 2020, deși candida ca independent, Sechelariu a fost al doilea, după primarul în funcție, Lucian Stanciu-Viziteu. O candidatură a lui Sechelariu i-ar pune probleme mai ales lui Stanciu-Viziteu, care rupea voturi de la liberali într-o competiție cu Valentin Ivancea. PNL a încercat prin diferiți emisari să-l atragă pe primarul USR în rândul mișcării liberale, dar Stanciu-Viziteu a refuzat în mai multe rânduri, potrivit informațiilor Libertatea.
Pe de altă parte, la Consiliul Județean, liberalii sunt gata să-l arunce în lupte pe Mircea Fechet, ministrul mediului, în timp ce de la social-democrați, propunerea este Ionela Breahnă-Pravăț, senatoare aflată la primul mandat. La prima vedere, mutarea PSD este surprinzătoare, în condițiile în care deja aveau la șefia CJ pe un membru al lor, pe Valentin Ivancea. Surse politice au precizat pentru Libertatea că mutarea candidaturii lui Ivancea de la CJ la Primăria Bacău are loc pentru a nu prinde prea multă putere în filială, în condițiile în care liderul, pentru moment de necontestat, e Dragoș Benea (europarlamentar), fost șef al CJ Bacău timp de trei mandate, apoi senator.
În 2020, PSD a luat 62 dintre primării, în timp ce liberalii au luat 27 de primării, PMP două, iar USR și UDMR, câte una.
Jocurile de culise din Timiș
Dincolo de lupta pentru funcțiile de șef al Consiliului Județean Timiș și pentru Primăria Timișoarei, în regiunea bănățeană, în fiecare dintre cele două mari partide sunt duse lupte de culise. Iar prin modul în care sunt aranjate în acest moment lucrurile, câștigători vor fi PSD, Alfred Simonis, dar și, paradoxal, actualul primar al municipiului reședință de județ, Dominic Fritz. Liberalii îl au pe Alin Nica la șefia CJ Timiș, dar prin alianța electorală cu PSD, propunerea coaliției este Alfred Simonis. Printr-o mutare de acest tip, conducerea de la centru scapă și de Alin Nica, lider neagreat de mai multe luni în PNL, în timp ce la PSD, Alfred Simonis își asigură un fotoliu de lider important pentru următorii patru ani. Simonis, deși este în prezent președinte interimar al Camerei Deputaților, cu greu va mai putea avea o funcție importantă la vârful politicii de la centru, în condițiile în care lider al PSD va deveni Sorin Grindeanu, social-democrat văzut ca viitorul președinte de partid. Iar relațiile dintre Simonis și Grindeanu nu sunt în prezent cele mai bune, susțin surse politice pentru Libertatea.
Prin urmare, odată ajuns președinte de CJ, Simonis va putea să aibă o funcție din care nu riscă să fie îndepărtat până în 2028. Nu în ultimul rând, varianta Nicolae Robu drept candidat PSD-PNL la Primăria Timișoarei, una câștigătoare pentru planurile PSD. Robu e văzut un candidat relativ slab, cu șanse încă reduse de a-l îndepărta pe Dominic Fritz (USR). Fritz este un edil care a avut o relație bună cu Simonis, spre deosebire de alți colegi din USR, care nu au reușit să colaboreze cu PSD la nivel local. Surse politice au precizat pentru Libertatea că social-democrații au încercat să-l atragă spre PSD pe Fritz, dar acesta nu a vrut să dea curs invitației.
Alin Nica urmează să anunțe astăzi modul cum va intra în competiție pentru CJ Timiș, dar și ce edili îl vor sprijini, după cum a declarat fostul liberal pentru Libertatea.
Tensiuni la Brașov
PSD a vrut să se lipească de PNL la Brașov, însă la Consiliul Județean, Adrian Veștea a respins orice încercare de alăturare. Inclusiv surse social-democrate recunosc faptul că Veștea „va defila” la alegerile din 9 iunie neavând vreo emoție că nu va fi ales pentru un al treilea mandat. În schimb, la Primăria Brașov, unde acum în funcție e Allen Coliban (USR), soluția e sprijinul comun pentru George Scripcaru, fost edil care s-a confruntat cu probleme cu legea, dar a fost achitat. Scripcaru a fost văzut ca soluția de compromis, acceptat atât de social-democrați, care nu aveau un candidat cu șanse în cursa din 9 iunie, cât și de liberali, în condițiile în care și la PNL Brașov sunt mai multe bisericuțe.
Foto: Facebook
Marica13 • 03.04.2024, 11:04
Calcule trebuie să le faceți pentru oameni nu Pentru Voi ați nenorocit țara asta cu calculele voastre
golgol • 02.04.2024, 13:30
Calcule pt ce, pt ciolan cand tara e varza si a fost saracita din 90 pana azi? Ii doare la basca pe astia de voi romani! Trebuie referendum național ca instrument executoriu de modificare sau stopare a unei legi în Constituție si Constituție schimbata pt popor astfel nu mai avem nevoie de astia corupti si pe bani gratis pt nonrezultate. România trezește te!