Inițial deschiși la discuția privind un proiect de lege care putea fi votat pe repede-nainte pentru a-i permite lui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe listele PNL, social-democrații s-au poziționat clar împotrivă, fiind invocat în mediul public, atât de șeful PSD, Marcel Ciolacu, cât și de purtătorul de cuvânt, Lucian Romașcanu, faptul că e o decizie politică, de oportunitate, fără vreo legătură cu discuția pe aspectele juridice.

Cei doi nu au detaliat ce înseamnă această oportunitate politică. „Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru Partidul Social Democrat”, a afirmat Ciolacu după ședința PSD, care a subliniat că a fost luată decizia de nesusținere a proiectului pentru a nu mai fi interpretări ulterioare.

Social-democrații au mers pe varianta opoziției la legea cu dedicație pentru Iohannis

Ciolacu a punctat faptul că nu vor mai fi schimbării ale legii acum, pe ultima sută de metri, PSD fiind de părere că trebuie să fie respectate recomandările Comisiei de la Veneția.

Potrivit informațiilor Libertatea, Ciolacu l-a anunțat pe Ciucă de faptul că PSD se va poziționa contra în această problemă înainte de ședința de luni dimineață. Social-democrații au mers pe varianta opoziției la legea cu dedicație pentru Iohannis, pentru că în teritoriu Klaus Iohannis are o imagine extrem de proastă. Practic, PSD evită „ostilizarea electoratului” prin asocierea cu Iohannis în perioada campaniei, susține un lider social-democrat pentru Libertatea. „Tot efortul de campanie, de a nu face pași greșiți, ar fi dat peste cap, fără să fie vina noastră”, potrivit sursei citate.

Apoi, este teama că gestul în favoarea lui Iohannis ar putea fi taxat la urne în ziua votului, pentru că social-democrații în loc să se distanțeze de președintele din ultimii zece ani, pare să-l ia în brațe, ca să-i dea o nouă funcție.

Comunicator PNL, atac dur la Iohannis

Surse liberale au precizat că pe tema proiectului de lege ar fi fost discuții prima dată în luna aprilie, dar și recent, iar social-democrații nu ar fi avut nimic împotriva susținerii unui asemenea demers. În schimb, liderii social-democrați, în frunte cu Marcel Ciolacu, neagă orice discuție și un eventual consens pe tema proiectului de lege.

Viorel Cataramă, om de afaceri și comunicator al PNL în diferite platouri de televiziune, a lansat un atac foarte dur legat de dorința lui Klaus Iohannis de a candida, fiind susținut de liberali.

„Este o amenințare serioasă, care pune în primejdie atât șansele dlui Nicolae Ciucă de a accede în turul 2, cât și pe cele ale PNL de a obține un scor bun la alegerile parlamentare din 1 decembrie!

Să mă explic:

1. Nu are niciun fel de relevanță dacă actualul președinte va candida în baza unei legi noi sau a uneia existente.

2. 90% dintre români au o părere proasta despre KI, cota sa de încredere fiind în acest moment la un minim istoric!

3. În acest context, asocierea PNL în campania electorală cu KI va face numai rău partidului!”, este mesajul publicat de omul de afaceri liberal pe pagina sa de Facebook.

Liberalii sunt în contratimp cu situația lui Iohannis, 17 octombrie fiind ultima zi pentru depunerea listelor cu candidaturi. Și dacă ar reuși să urnească proiectul de lege în Parlament, ceea ce e greu de crezut fiind împotrivă PSD, USR, și UDMR, legea ar putea fi atacată la CCR.

Urmărește-ne pe Google News