- Cardiologul ieșean Dan Tesloianu, cercetat de procurori în acest caz, a fost reținut pentru 24 de ore și va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii Parchetului General au intrat pe firul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre după o banală inspecție la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași a Casei Județene de Asigurări Iași. Documente din cadrul Ministerului Sănătății, citate de „Ziarul de Iași” și intrate și în posesia Libertatea, arată faptul că, în iunie 2022, CJAS Iași a verificat la Spitalul „Sf. Spiridon”, așa cum face periodic, felul în care implementează programele naționale în cazul bolnavilor de inimă care au nevoie de implantarea unor dispozitive intracardiace.
Surse din spital au explicat pentru Libertatea că monitorizarea periodică – de regulă, o formalitate – a arătat nereguli în gestionarea programului și o lipsă de concordanță a stocului de dispozitive: între ce exista la unitatea medicală și solicitările de decontare. Nici purtătorul de cuvânt și nici președintele CJAS Iași nu au răspuns vineri la telefon pentru a oferi declarații suplimentare pe subiect.
Se știa de echipamentele reutilizate din iulie 2022
Conducerea unității medicale, primind raportul CJAS, a demarat o acțiune de audit intern la Clinica de Cardiologie, acolo unde dr. Dan Tesloianu coordona toate activitățile de cardiologie intervenționistă, care înseamnă implantarea acestor dispozitive electrice care ajută inima să funcționeze la parametri normali.
Descoperirile CJAS Iași au fost confirmate la verificările interne de la unitatea medicală și au fost înaintate plângeri către organele penale și Ministerul Sănătății pe 8 iulie 2022. Încă din plângerile respective, conducerea spitalului spune că a constatat că în cadrul Clinicii de Cardiologie se realizau proceduri medicale folosind „echipamente reutilizate” ce erau „recuperate de la pacienți decedați”. Ulterior, se menționează în aceeași plângere, se încerca modificarea caietelor de sarcini la achizițiile unității medicale, astfel încât să se explice prezența suplimentară a echipamentelor în spital.
„S-a constatat utilizarea la nivelul Clinicii de Cardiologie a unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea, respectiv codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale. Există suspiciunea că codurile utilizate au afectat decontarea serviciilor medicale de către CJAS Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se precizează în documentul citat.
Spitalul s-a plâns ministerului că la cardiologie se fac „manevre chirurgicale neconforme reglementărilor legale în vigoare”
Într-un alt document intern de la Ministerul Sănătății, care vizează activitatea de achiziții publice de la Spitalul „Sf. Spiridon”, se menționează recepționarea plângerii de la conducerea spitalului cu privire la activitatea Clinicii de Cardiologie.
„Prin această sesizare au fost semnalate, printre altele, și următoarele aspecte: controlul de monitorizare periodică a programelor naționale de sănătate curative de către CJAS Iași (programele de stimulatoare și defibrilatoare cardiace), manevre chirurgicale neconforme reglementărilor legale în vigoare, respectiv utilizarea unor coduri de boală care nu reflectă realitatea (neefectuate), utilizarea-implantarea de dispozitive medicale reutilizate, evidența stocurilor dispozitivelor reutilizabile, achiziționarea de dispozitive medicale ce nu figurează în decontarea programelor derulate de către spital”, conform documentului consultat de Libertatea.
Deși nici Ministerul Sănătății, nici managerul spitalului ieșean, dr. Dan Timofte, nu au dorit să comenteze cazul, ministerul a lăsat să se înțeleagă, din singura sa poziție publică, că a furnizat informațiile primite de la spital către procurori.
„Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare”, au spus reprezentanții ministerului.
Autoritățile au făcut, vineri dimineață, 17 februarie, 24 de percheziții în trei județe, inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi și Spitalul Militar Regina Maria din municipiul Brașov, într-un dosar cu acuzații de dare de mită, fals și înşelăciune. Sunt vizați medici care ar fi operat pacienți refolosind dispozitive medicale prelevate de la cadavre.
Procurorii Parchetului General spun că medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a creat o rețea din 2017, în care diferiți medici îi furnizau stimulatoare cardiace „extrase din cadavre”, pe care apoi le implanta, contra cost, pacienților. Au fost 238 de astfel de intervenții. Procurorii îl acuză și că a fabricat diagnostice false pentru a forța aceste proceduri medicale. În dosar mai sunt urmăriți penal alți cinci medici, unul dintre ei primind interdicția de a-și exercita profesia pe următoarele 60 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro