- În urma unui protest în fața ministerului, rezidenții relatează că secretarul de stat Alexandru Rogobete i-a primit la discuții și a fi promis „o listă” cu cei 200 și o soluție „în perioada următoare”.
UPDATE ora 21:30: Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a confirmat că a primit reprezentanți ai absolvenților în biroul său după repartizare.
„Am creat o adresă de e-mail specială pentru ei. Așa cum știați, le-am cerut numele și primele 3 variante de specialități, ca să înțelegem care e fenomenul, să corelăm cu disponibilul. În același timp, le-am explicat că este un concurs, nu este un examen.
Să înțelegem că nu există două bule, noi și ei. Nu trebuie să ne contrăm, trebuie să găsim soluții”, a declarat Rogobete pentru Libertatea.
***
Știrea inițială: O căldură apăsătoare, tensiune și peste 200 de locuri în minus. Asta au acuzat absolvenții de Medicină care au luat sesiunea specială a examenului de rezidențiat, probă care a avut loc pe 14 mai 2023.
„Vrem să muncim în România, să ne facem aici rezidențiatul și apoi să rămânem medici aici, în țară. Nu vrem să plecăm afară”, au spus unii dintre aceștia în sala de sport a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Ei au pornit un dialog aprins cu reprezentanții Ministerului Sănătății (MS).
Cel care a intervenit, din partea oficialităților, a fost medicul Alexandru Rogobete, unul dintre cei șase secretari de stat de la MS.
„Niciun lucru bun nu rămâne nepedepsit”
În imaginile intrate în posesia ziarului Libertatea, Rogobete a spus rezidenților că „am vorbit cu ministrul acum și (…) niciun lucru bun nu rămâne nepedepsit”.
Rogobete se referea la faptul că, după ce ministerul a organizat sesiunea specială a examenului, tinerii absolvenți care au luat examenul și n-au loc erau nemulțumiți.
„Am înțeles de la colegii care s-au ocupat de comisie că au mai rămas doar trei locuri la chirurgie oro-maxilo-facială. Dumneavoastră, în sală, sunteți, ochiometric, vreo 200. Vă propun următorul lucru: vă strig pe toți, pe rând. Iar cine nu are cele două diplome conforme legislației în vigoare, colegii vor scrie în dreptul acelei persoane că nu este eligibilă conform legislației în vigoare”, a continuat Rogobete.
Absolvenții au contestat ideea lui Rogobete. Pentru ziar, ei au menționat că, pentru a ocupa ultimele 3 locuri rămase, cele de chirurg OMF, erau necesare două diplome: cea de medicină și cea de medicină dentară.
„Noi bănuim că ministerul a vrut să refuzăm acele posturi tocmai pentru a fi trecuți respinși și să fie nevoie să dăm din nou examenul. Dar noi n-am vrut ca ministerul să considere că am refuzat, de vreme ce ni s-au propus poziții pentru care nu eram calificați”, au explicat rezidenții.
„Vom analiza”
Pe video se vede cum rezidenții, cei care au luat concursul, neagă dezaprobator discursul și propunerile lui Rogobete.
„Vă promit cum, cu Universitățile, vom analiza capacitatea de pregătire și dacă, în viitorul apropiat, vor crește posturile la rezidențiat”, a spus el. Momentul e urmat de rumoare în sală.
Listă cu cei peste 200
Dialogul dintre cele două părți a continuat la Ministerul Sănătății, unde mai mulți absolvenți care au luat notă de trecere la rezidențiat au protestat. Din informațiile Libertatea, câțiva medici au fost chemați în biroul secretarului de stat.
„Li s-a pus în vedere să se facă o listă cu cei peste 200 de oameni care au rămas fără loc și fără post și să treacă, alăturat fiecărui nume, 3 specialități deficitare pe care ar dori să le urmeze”, spun rezidenții.
Ziarul a încercat să-l contacteze pe Alexandru Rogobete, secretar de stat de la Ministerul Sănătății. Acesta n-a răspuns apelurilor și mesajelor.
Petiție către Iohannis și ministere
Rezidenții au făcut o nouă petiție adresată, de această dată, și președintelui Klaus Iohannis, dar și mai multor reprezentanți ai Guvernului – premierul Nicolae Ciucă, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.
„Legislația în vigoare ne conferă dreptul de a avea un loc/post asigurat în urma promovării examenului de rezidențiat”, spun aceștia.
Ei aduc în discuție faptul că, „în sesiunea extraordinară din aprilie 2017, media maximă a fost de 694, iar punctajul minim de 416, toți fiind promovați, alocându-se locuri și posturi pentru toți candidații admiși”.
„Vă rugăm respectuos suplimentarea locurilor pentru toți candidații promovați. Nealocându-se locuri și posturi, se creează o mare discriminare pentru studenții din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect (…) Ținând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialitățile deficitare”, se arată în petiție.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Florin11111 • 25.05.2023, 22:59
Un articol corect,expune exact realitatea :) vorbim nu doar despre un precedent izolat ci despre unul repetat de mai multe ori :) rezidențiatul nu este ,,doar un concurs,, ci este ,,doua la preț de unu,, adică este și examen ,dacă suntem atenți,un medic nu se poate prezenta la examenul de specialitate fără acest ,,concurs de rezidențiat,, adică nu are dreptul să facă sub nici o altă formă pregătirea de specialitate :) în toată Europa lucrurile stau mult diferit așa că rog comuniștii să se abțină de la păreri inutile despre democrație și drepturi :)
musatm000 • 25.05.2023, 22:58
Ce inteleg eu este ca ,guvernantii nu dau doi bani pe sanatatea romanilor !
mal. • 25.05.2023, 21:45
Domnule ziaristule, regret ca dezinformați și mințiți in același timp! Acei rezidenți au luat un punctaj, nu au luat concursul! Concursul îl promovează numai cei ce se încadrează in numărul de locuri! Pe vremea lui NC, exista o expresie între looseri: am intrat la facultate fără loc! E o prostie! Dacă pentru postul de manager se înscriu 3 oameni și iau 10, 9.99 și 9.98… ar trebui înființate 3 posturi de manager! Ador Ziariștii care le știu pe toate! Nota de trecere se referă la altceva: se stabilește un punctaj minim, nu pot ocupa posturi 600 de oameni cu note între 2 și 4.50! Păcat ca doriți scăderea calitatii! Va pot argumenta! Sunt de acolo!
Unamaidesteapta • 25.05.2023, 23:32
mal. • 25.05.2023, 21:45
Domnule ziaristule, regret ca dezinformați și mințiți in același timp! Acei rezidenți au luat un punctaj, nu au luat concursul! Concursul îl promovează numai cei ce se încadrează in numărul de locuri! Pe vremea lui NC, exista o expresie între looseri: am intrat la facultate fără loc! E o prostie! Dacă pentru postul de manager se înscriu 3 oameni și iau 10, 9.99 și 9.98… ar trebui înființate 3 posturi de manager! Ador Ziariștii care le știu pe toate! Nota de trecere se referă la altceva: se stabilește un punctaj minim, nu pot ocupa posturi 600 de oameni cu note între 2 și 4.50! Păcat ca doriți scăderea calitatii! Va pot argumenta! Sunt de acolo!
Pardon,nu scaderea calitatii,ci revizuirea grilelor sa fie de aceeasi dificultate cu a celor de la ASE ,Filologie,Drept,Politehnica,si atunci putem vorbi de calitate!