- Libertatea a vorbit cu doi dintre muncitorii români care culeg sparanghel la aceeași fermă, plasată lângă un teren închis de fotbal, unde a murit Nicolae Bahan de COVID-19. Ei spun că după moartea suceveanului, nu s-a aplicat nici o măsură de protecție pentru ceilalți 500 de lucrători.
- Patronii firmei Fritz Wassmer neagă că bărbatul de 54 de ani a avut coronavirus, deși în fermă sunt tot mai mulți angajați care manifestă simptome, „30 fiind izolați în barăci pe câmp ca să nu știe nimeni de ei“.
- MAE susține că autoritățile germane au făcut o anchetă la fața locului, în urma căreia nu s-au descoperit nereguli.
- Pe de altă parte, tot MAE îi contrazice pe patronii nemți, confirmând că un alt cetățean român este infectat și a fost pus în carantină alături de contacții săi.
Printre cei care pleacă
Nicolae Bahan, 54 de ani, și soția lui, Silvia, locuiau în Solca, un oraș sucevean care nu-i mai mare decât o comună. În ultima săptămână a lui martie, au făcut parte dintr-un grup de peste 100 de muncitori sezonieri suceveni care au plecat. Pentru ei, a câștiga o pâine era mai important decât să stea acasă, în izolare, în cel mai lovit județ al României de epidemie.
Anul trecut, peste două treimi din cei 300.000 de lucrătorii sezonieri din Germania erau români, potrivit Ambasadei României de la Berlin.
Soții Bahan s-au angajat la ferma Wassmer, aflată la 23 km de orașul Freiburg, la marginea unui sat numit Schlatt. În dreapta fermei este un club de fotbal închis. În rest, numai câmp. Cei mai mulți lucrători de la ferma germană, din totalul de 500, sunt români.
”Nicolae nu avea aer”
Cei doi se trezeau zilnic cu noaptea-n cap. La șase dimineața trebuiau să fie pe câmpul de sparanghel. Culegeau în genunchi până la șapte-opt-nouă seara, depindea de ora la care își terminau norma de coș.
Nicolae a muncit în acest ritm până pe 7 aprilie, „când a început să tușească, să-l doară pieptul, să respire foarte greu și să tremure“, povestește unul dintre foștii săi colegi pentru Libertatea.
El a cerut să meargă la spital, dar patronii nu s-au îndurat. Soția lui s-a dus la doamna Anca, care se ocupă de noi, românii, și vorbește cu șefii nemți. I-a cerut pastile, că nu avea aer. Îl durea pieptul. Doamna Anca i-a dat două pastile și i-a spus să rămână în cameră. Pe nevasta lui au mutat-o în altă baracă.
Unul dintre foștii colegi ai lui Nicolae Bahan:
Pe 11 aprilie, puțin după 7 dimineața, Nicolae Bahan și-a dat ultima suflare. Suceveanul avea și probleme cu inima, dar COVID-19 i-a împins sfârșitul, după cum au confirmat cei de la Ministerul Afacerilor Externe.
Prea târziu
Eram acolo. Am refuzat să merg la muncă în ziua aia. A ieșit în fața barăcii și spunea că n-are aer și să-l ducă la spital. O femeie care stătea lângă baraca lui a mers la doamna Anca. Ea a chemat salvarea. Au venit patru doctori, dar prea târziu. Salvarea a sunat la poliție să declare decesul.
Unul dintre foștii colegi ai lui Nicolae Bahan:
Înainte să vină poliția, Anca, șefa lui, a vrut să-l bage în baracă, să nu vadă ce se întâmplă. „Eu m-am sfădit. Nu-mi venea a crede“, mai spune acesta.
După moartea lui Nicolae, câteva zeci au plecat de frică
Cum să vă zic? Acolo e greu tare. Îs șefii foarte răi. Se face batjocură de oameni. Ajunge românul acolo ca să câștige un ban, dar nu știe ce-l așteaptă în câmp.
Un muncitor:
La câteva zile după decesul lui Nicolae, el a plecat de la fermă împreună cu alte zeci de persoane.
Fiecare a plecat cum a putut: cu mașina proprie, închiriată sau de la șefi. „Eu am spus că, dacă nu-mi dau mașină să plec, merg la poliție să le zic că n-au vrut să-l ducă pe Nicolae la spital. De frică mi-au dat două mașini și pentru niște apropiați, dar ne-a oprit câte 1.000 de euro sau câteva sute, cum au avut ei chef“, se plânge suceveanul.
În cazul altor muncitori, firma a acceptat să-i transporte, dar numai până în apropiere de Nădlac. „De acolo le-a zis să se descurce. Nu i-a mai interesat.“
Nemții și „doamna Anca“ au negat că a murit infectat
Tot el spune că șefii au negat că Nicolae Bahan a murit infectat de coronavirus. „Ei ne cred proști. Adică noi nu citim ziarele sau cum? Cum să ne spună că a avut doar boală de inimă?“
În ultimele două săptămâni petrecute la fermă, a observat că și alți muncitori aveau simptome specifice coronavirusului. „Am văzut cum picau 5-6 oameni de răceală pe câmp. La spital nu te ducea, numai în cameră.“
Tânărul speriat: Pe aici mai sunt oameni care se simt rău
Un tânăr care lucrează în continuare la fermă confirmă toată povestea. „Șefii ne spun că nu s-a îmbolnăvit de COVID. El avea doar probleme cu inima, asta e varianta lor. N-am avut tangențe cu Nicolae, dar din ce am mai auzit de la alții el se simțea rău de câteva zile. A stat în cameră.“
Poate vor să ne ascundă adevărul ca să nu ne speriem și să fugim cu toții. Altfel nu pot să-mi explic.
Tânăr care muncește la ferma de lângă satul Schlatt:
El a venit la muncă alături de un prieten. Trebuiau să muncească până pe 10 mai, dar băieții acum au de gând să plece mai devreme. „Tuturor ne este frică și vrem să plecăm acasă. Pe aici mai sunt oameni care au simptome și care se simt rău. Mă gândesc că ar fi virusul aici în fermă.“
Bolnavii, izolați pe câmp să nu-i vadă nimeni
Bărbatul care a plecat de la fermă e acum carantinat într-o pensiune din Suceava. 30 dintre foștii săi colegi sunt izolați câte doi în baracă.
E o grămadă de lume bolnavă. De 30 știu eu că sunt la izolare de la prieteni. I-au băgat în niște barăci în câmp să nu știe nimeni că sunt bolnavi. Inclusiv soția unui coleg din echipa în care am fost eu are simptome.
Tânăr care muncește la ferma de lângă satul Schlatt:
Condițiile de lucru stabilite de statul german, nerespectate
Asociația Fermierilor Germani s-a angajat că va respecta mai multe reguli pentru siguranța muncitorilor sezonieri, dar în cazul fermei unde a murit Nicolae, chiar și după decesul său, au fost încălcate până și cele de bază:
- Noii sosiți trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile. Ambii muncitori contactați de Libertatea spun că s-a lucrat la grămadă. „Cei care au venit la sfârșit de martie lucrau cu cei care erau la fermă încă din ianuarie“
- Distanța de cel puțin 1,5 metri trebuie respectată în momentul în care se fac ședinte de lucru cu echipa sau trebuie să aibă loc în aer liber. „Care distanță? Când te bagă în autobuz cu alte 30 de persoane?“
- Muncitorilor trebuie să li se asigure dezinfectant, măști și mănuși. „Nu ni s-a dat decât o mască subțire. Atât.“
- Muncitorii sezonieri trebuie să intre și să iasă din țară cu avionul. „Noi am plecat cu mașinile după ce am pus presiune pe șefi“
Pentru fiecare oră lucrată, un muncitor sezonier la ferma Wassmer primește 7 euro în mână, iar pe lună poate câștiga între 700 și 1.000 de euro, de aproape trei ori mai mult față salariul minim net din România.
MAE: Încă un cetățean român infectat cu COVID-19
„În urma verificărilor efectuate de autoritățile germane la ferma angajatoare n-au fost descoperite nereguli legate de condițiile de igienă și profilaxie a contaminării cu noul coronavirus“, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la solicitarea Libertatea.
Dar, în urma anchetei epidemiologice realizate după decesul lui Nicolae, „încă o persoană de cetățenie română a fost confirmată ca fiind infectată cu COVID-19. Aceasta a fost plasată în carantină alături de alți lucrători cu care a intrat în contact“, a adăugat MAE.
„Mi-am făcut cruce când am scăpat de firma asta. Nu mă mai duc la ei cât trăiesc pe fața pământului. Nici de-ar fi să mor de foame“, încheie muncitorul care a revenit în România.
”Striga ca din gură de lup”
Publicații internaționale ca Reuters, Forbes sau The Daily Mail îi laudă pe muncitorii români sezonieri. Datorită lor, germanii, britanicii, italienii vor avea legume și fructe mai ieftine.
În plină pandemie, românii nu mai sunt hoții de buzunar ai Europei, ci salvatorii care o hrănesc.
„Nea Nicolae striga ca din gură de lup că vrea să trăiască, dar șefii nu au vrut să-l trimită la spital. L-au izolat într-o baracă și acolo a murit.“