Alexandra Măceşanu avea 15 ani, iar Luiza Melencu – 18 ani. În 2019, ambele fete, eleve de liceu, au dispărut din Caracal, iar Gheorghe Dincă a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop, le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis, arzând apoi cadavrele într-un butoi de tablă.
Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT, care în ianuarie 2020 l-au trimis pe Dincă în judecată pentru „trafic de persoane”. În rechizitoriu, DIICOT a explicat traficul spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”.
Ștefan Risipiţeanu, vecinul lui Dincă, a fost acuzat în acelaşi dosar, pentru că, potrivit procurorilor, a violat-o pe Luiza Melencu.
Gheorghe Dincă se află de aproape 3 ani în arest preventiv, din iulie 2019.
Proces secret, pentru că Dincă vorbeşte obscen
Este primul moment-cheie din procesul Caracal. Pe 21 octombrie 2020, când a început procesul pe fond de la Tribunalul Olt, procurorul de şedinţă Alexandru Dragomir, şeful DIICOT Olt, a cerut ca tot procesul să fie nepublic, pentru că e o „cauză cu minori”, în care se judecă „săvârșirea unor infracțiuni deosebit de grave”, se arată într-una din încheierile de la dosar consultate de Libertatea.
E „o cauză care interesează siguranța întregii comunități” şi „e de interes național ca ședința de judecată să fie publică”, s-a opus avocata familiei Melencu, Carmen Obîrşanu. Dincă, prin avocatul din oficiul care îl reprezintă, a fost de partea ei, dar instanţa a decis ca procesul să se desfășoare cu uşile închise.
Judecătoarea Diana Cotoi şi-a motivat decizia precizând, potrivit încheierii de şedinţă, că a avut în vedere „impactul determinat de presupusa modalitate de săvârşire a faptelor”, dar şi „împrejurarea că publicitatea ar afecta morala, dat fiind limbajul obscen folosit de inculpatul Dincă Gheorghe în înscrisurile depuse la dosarul cauzei”.
Dincă cere „experimentul cu butoiul”
Acuzat de săvârşirea a două crime, Gheorghe Dincă are dreptul să solicite instanţei administrarea unor probe, pentru a-şi dovedi nevinovăția. La începutul procesului, el a cerut judecătoarei să-i încuviinţeze:
● efectuarea a trei contraexpertize (genetică, antropologică şi ştiinţifică), privind extragerea ADN-ului, în cazul victimei Alexandra Măceşanu;
● executarea unui experiment judiciar cu privire la arderea unui cadavru de animal, cu greutatea aproximativă a victimei, într-un butoi similar cu cel în care se presupune că ar fi fost arsă aceasta;
● să se precizeze cum a stabilit medicul legist că victima Alexandra Măceşanu a fost omorâtă la data de 26.07.2019, în lipsa cadavrului.
Dincă a mai cerut audierea unor martori, dar şi a lui Ştefan B., despre care spune că ar fi „adevăratul răpitor al celor două victime”. Acest nume a apărut pentru prima oară în retorica lui Dincă în ianuarie 2020, fiind menţionat în scrisoarea de şase pagini pe care el a trimis-o, din arest, bunicilor Luizei Melencu.
Risipiţeanu: „Ia vezi ce declari, că-ţi iau gâtul”
Ştefan Risipiţeanu, celălalt coinculpat din dosar, a cerut, în apărarea lui, audierea a cel puţin trei martori, iar judecătoarea a fost de acord. Acuzat de viol, Risipiţeanu a pledat nevinovat şi a refuzat să fie judecat în procedura simplificată ce reduce cu o treime limitele pedepsei.
În sala de judecată, el a susţinut că „a fost torturat de trupele speciale şi constrâns să declare aşa cum au dorit procurorii”. A cerut instanţei vizionarea înregistrărilor video de la audierea lui de către procurori şi a depus în instanţă, ca probă, un înscris prin care reclamă că a fost bătut.
Instanţa i-a respins-o şi l-a anunțat că, dacă el „apreciază că diferite persoane angajate ale statului au exercitat agresiuni asupra sa, să formuleze plângere penală adresată organelor de cercetare penală”.
Risipiţeanu a dat declaraţie încă de la începutul procesului. La acelaşi termen, când el a fost scos din sala de judecată, în vederea audierii celuilalt inculpat, Risipiţeanu i-a strigat lui Dincă: „Ia vezi ce declari acolo, că-ţi iau gâtul!”, şi toţi cei prezenţi la proces au rămas înmărmuriţi.
Dialogul dintre Dincă şi martorii audiaţi
Procesul durează la Tribunalul Olt de aproape doi ani și a avut până acum 23 de termene. Unele dintre ele au durat doar câteva minute şi s-au sfârşit cu amânări, pentru că au lipsit fie procurorul de şedinţă, fie judecătoarea, fie dosarul sau cei doi inculpaţi. În octombrie anul trecut, Risipiţeanu a fost diagnosticat cu COVID, iar Dincă a stat în izolare.
Au fost audiaţi toţi cei 58 de martori menţionaţi în rechizitoriul DIICOT, iar Dincă, aflat în boxa arestaţilor, a participat activ la proces, punând întrebări. Cele mai multe i-au fost respinse de către instanţă, aşa cum a fost și în cazul audierii lui Alexandru Cumpănaşu, pe care Dincă l-a întrebat „de câte ori s-a dus cu o plasă de portocale la fetele familiei Măceşanu?”, dar şi „de ce caută fetele în Italia şi Spania, dacă eu am spus să le caute în Turcia?”.
Pe o martoră, Dincă a întrebat-o dacă ştie unde şi-a început una dintre victime viaţa sexuală, iar în cazul unui bărbat cu care se ştia, a insistat ca acesta să spună dacă vreodată „eu am înjurat sau drăcuit pe cineva?”. Martorul a negat.
Dincă: „Sunt colaborator al DIICOT Structura Centrală”
Când jurnalistul Ovidiu Zară a venit, ca martor, la proces, Dincă a avut cu el următorul schimb de replici, prin intermediul instanței:
Dincă: Credeţi că i-am manevrat pe cei de la DIICOT Structura Centrală, pentru a ascunde probe împotriva mea?
Martor: Ar fi avut interes să acopere probe, dacă inculpatul ar fi fost colaborator al unui serviciu de informaţii.
Dincă: Sunt şi în prezent informator al DIICOT! Şi în prezent sunt colaborator al DIICOT Structura Centrală!
Dincă a insistat să se consemneze precizarea unui martor, care a declarat că îl vizita şi că „nu am observat în curtea lui oase, cu excepţia unor oase mici, pe care le-am văzut la zona unde se aflau câinii. Erau nişte oase de porc”.
Alt martor, care declarase în anchetă că în ziua dispariţiei Alexandrei a văzut „un fum care se ridica din curtea lui Dincă”, a spus la proces că nu-şi mai aminteşte asta acum, dar că e posibil să fi spus aşa, pentru că era beat.
Familia Luizei: „Ruşine, îi protejaţi, îi protejaţi!”
Soţia şi copiii lui Gheorghe Dincă au refuzat să dea declaraţii la proces, după ce instanţa i-a anunţat că, legal, ei pot refuza să fie audiaţi ca martori. Cu toţii şi-au menţinut declaraţiile făcute în cursul anchetei.
Dar mama şi bunicii Luizei au văzut că Dincă i-ar fi făcut un semn soţiei lui, ca să tacă, şi au izbucnit în sala de judecată: „ruşine, îi protejaţi, îi protejaţi!”. Judecătoarea i-a amendat pe fiecare cu câte 500 de lei, iar avocata familiei Melencu a cerut atunci ca magistrata să nu mai judece acest dosar.
Până acum, în procesul pe fond au fost depuse o cerere de strămutare şi opt cereri de recuzare a judecătoarei Diana Cotoi, formulate în scris sau verbal. Două dintre ele îi aparţin lui Gheorghe Dincă.
Avocata, către Dincă: „Spune dracului odată adevărul”
La începutul acestui an, Dincă a cerut înlocuirea completului, spunând că „are suspiciuni rezonabile asupra judecătorului cauzei”. El s-a plâns în scris că judecătoarea Cotoi i-a respins „unele întrebări esențiale care puteau să dovedească, şi el, ca inculpat acuzat de două crime cu cruzime şi în opt capete de acuzare, nu este lăsat să-şi exprime punctele de vedere şi să pună întrebări unor martori, fiind amenințat tot timpul să tacă”.
Dincă îşi caută şi azi un avocat care să-l reprezinte în proces şi acuză că i se încalcă dreptul la apărare, în condiţiile în care avocatul din oficiu, ce i-a fost asigurat pe cheltuiala statului, refuză să-i răspundă la telefon, iar singurele momente în care discută cu el sunt cele 10-15 minute acordate de către instanţă, la începutul fiecărui termen.
Cele două cereri ale lui Dincă de recuzare a judecătoarei au fost respinse ca nefondate. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte, formulate de avocata familiei Melencu.
Carmen Obîrşanu a studiat fiecare pagină din dosar şi, descoperind inadvertenţe, a solicitat şi cele mai multe probe în instanţă. Ea este convinsă că Dincă ascunde ceva, iar la unul dintre termene, după ce a enumerat probele ce ar trebui administrate, avocata a adăugat: „Dincă ar face bine să spună adevărul, să vorbească, pentru că el acoperă pe cineva! Dar, vorbeşte dracului o dată!”, a strigat ea către inculpatul aflat în boxa arestaţilor.
Ce interdicţie are Dincă în penitenciar
La ultimul termen al procesului, din 11 mai, Dincă a terminat de dat declaraţia de inculpat. A recunoscut că le-a dus pe Alexandra şi pe Luiza în casa lui, dar a susţinut că de acolo fetele ar fi fost luate de Ştefan B. şi de Petruţa M., personaje rămase neidentificate.
Pe 31 mai, la următorul termen, instanţa ar trebui să se pronunţe asupra încuviinţării probelor cerute de Dincă. Avocatul familiei Măceşanu, Aurel Moldovan, spune că, tot atunci, el va reitera cererea de refacerea a expertizelor în cazul Alexandrei.
Moldovan a anunțat că va solicita şi schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat Dincă, prin eliminarea infracţiunii de omor calificat, pentru care, susține avocatul, nu există probe în dosar.
Gheorghe Dincă va împlini, săptămâna viitoare, 69 de ani. El se află în Penitenciarul Craiova, iar instanţa i-a interzis să ia legătura cu vreo persoană din exterior.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro