Niculae Bădălău încearcă să scape de dosarul penal în care este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și complicitate la dare de mită. Pe data de 9 februarie 2024, Tribunalul Giurgiu a confirmat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății, însă fostul senator PSD a contestat soluția la Curtea de Apel București, unde are termen pe 26 septembrie.

Denunțător în acest dosar este chiar Dan Păsat, care l-a dat pe Niculae Bădălău „pe mâna” procurorilor DNA, susținând că acesta din urmă i-ar fi dat bani pentru atribuirea cu dedicație a unui contract de reabilitare a rețelei de apă din localitatea Bucșani către o firma „de casă” a familiei Bădălău, SC Samby Impex SRL, administrată de Elena Matache.

  • „Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului (n.r. – Dan Păsat) mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
  • În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 de euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.
  • Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 de lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, arată procurorii DNA. 
Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro
Recomandări
Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro

Într-un dosar separat, dar legat de aceleași fapte de dare de mită și trafic de influență, procurorii l-au trimis în judecată și pe afaceristul Gabriel Bădălău, fiul fostului senator PSD:

  •  „În contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată în fapt de inculpat), ce avea ca obiect «Înființare rețea de alimentare cu apă în comuna (Bucșani – n.r.), județul Giurgiu», în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit bani, prin intermediar, primarului comunei respective.
  • Tot în luna noiembrie 2022, aceluiași edil (Dan Păsat – n.r.), i-ar fi promis un procent de 7% (344.000 de lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
  •  În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar (Elena Matache – n.r.), i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 de lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial”, rețin procurorii DNA.

Din actele dosarului rezultă că Niculae Bădălău încerca îl determine pe edilul din Bucșani, Dan Păsat, să reabiliteze sistemul de alimentare cu apă potabilă al comunei Bușani tot cu SC Samby Impex SRL, adică firma care îl executase prima oară.

CTP, despre dorința lui Alain Delon de a fi înmormântat cu câinele său: A avut niște fum negru în loc de suflet
Recomandări
CTP, despre dorința lui Alain Delon de a fi înmormântat cu câinele său: A avut niște fum negru în loc de suflet
Culisele răfuielilor dintre doi baroni de Giurgiu. De ce l-a dat Dan Păsat pe adversarul său, Niculae Bădălău, pe mâna procurorilor DNA
Nicolae Bădălau, arestat. Foto: Ionuț Mureșan

„Lecturând denunțul inițial, ca act de sesizare, se constată împrejurarea că martorul denunțător (Păsat Dan – n.r.) precizează în mod expres că inculpatul (Bădălău Niculae – n.r.) a susținut că are influență asupra unor persoane cu funcții de conducere din cadrul Companiei Naționale de Investiții și că, în schimbul atribuirii către S.C Samby Impex S.R.L a contractului pentru obiectivul reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă (din comuna Bucșani – n.r.), îi poate determina să asigure finanțarea celor două proiecte depuse de U.A.T Bucșani – construcție sediu primărie și reabilitare conac (un imobil care a aparținut lui Hristodor Ionescu, fost președinte al PNȚ Giurgiu în perioada interbelică – n.r.)”, reține judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Giurgiu, în hotărârea din 9 februarie 2024.

Traseul politic al lui Dan Păsat

Ca politician, Dan Păsat s-a făcut remarcat ca membru PD și apoi PNL. În legislatura 2008-2012 el a fost deputat din partea liberalilor fiind și vicepreședintele PNL Giurgiu. Apoi, în 2009 se transformă în independent, ca după câteva luni să se înscrie în PDL. În 2013, Dan Păsat a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj cu violență.

Revoluția inteligenței artificiale începe să dea rateuri. The Economist: Nu va oferi profiturile uriașe estimate
Recomandări
Revoluția inteligenței artificiale începe să dea rateuri. The Economist: Nu va oferi profiturile uriașe estimate

Cu această ocazie, instanța a decis și confiscarea unor bunuri în valoare de 1,83 de milioane de lei, pe care procurorii DNA puseseră sechestru în cadrul dosarului penal. Această sumă, spuneau procurorii, ar fi fost obținută de Prod Invest SRL, firma lui Păsat, care a încheiat un contract cu primăria localității Toporu, după o serie de presiuni făcute de afacerist asupra primarului comunei.

Dar în 2015 Păsat a fost eliberat condiționat pentru că a scris în detenție trei cărți despre corupție: „Aspecte teoretice și de practică judiciară privind infracțiunile de corupție”, „Criminalitatea informatică” și „Corupția ca fenomen și înfăptuirea justiției”.

Și de atunci nimic nu l-a oprit să-și continue cariera politică și afacerile. Pentru că, după ce a ieșit din închisoare, și-a făcut ordine în afaceri, iar din 2020, Dan Păsat este primar al comunei Bucșani, județul Giurgiu.

Culisele răfuielilor dintre doi baroni de Giurgiu. De ce l-a dat Dan Păsat pe adversarul său, Niculae Bădălău, pe mâna procurorilor DNA
Dan Păsat. Foto: Agerpres

Nababul de Giurgiu

Conform declarației de avere, Păsat deține în jur de 500 de hectare de teren agricol, aproximativ 45.000 de metri pătrați de teren intravilan, două spații comerciale (unul în București în care funcționează o farmacie și altul în Ogrezeni, Giurgiu, închiriat unui Mega Image), cinci case de locuit, două apartamente și o casă de vacanță (prin județul Giurgiu, București și Ilfov) și nouă mijloace de locomoție moștenite. Unele dintre aceste bunuri sunt la comun cu soția sa, Florentina Păsat.

Mare parte din această avere, Dan Păsat a agonisit-o după ce a fost eliberat.

Ca primar, Dan Păsat a fost remunerat cu puțin peste 73.000 de lei pe an. Iar soția a încasat într-un an aproape 26.000 de lei pentru că este manager al firmei Mega Day by Day SRL care este un magazin sătesc din Hobaia, județul Giurgiu, patronat de tatăl lui Dan Păsat.

Din arende, chirii, superficii și cedări de contracte, Dan Păsat a câștigat într-un an peste 2,3 milioane de lei și vreo 125.000 de lei, bani pe care firmele i-au restituit sub formă de împrumuturi.

Plus că mai are împrumuturi acordate în nume personal către firma sa, Pescarul Hobaia SRL, precum și a soției, Ilcom Agroservice SRL, în valoare de peste 1,3 milioane de lei.

În domeniul afacerilor, Dan Păsat și-a continuat activitatea prin firmele pe care le dezvoltase înainte să fie condamnat.

Cea mai cunoscută, în care Dan Păsat este unicul asociat, este Pescarul Hobaia SRL, cu obiect de activitate „acvacultura în ape dulci” și cu un profit de nici 44.000 de lei pe anul trecut.

Pescarul Hobaia SRL are în administrare, de la sfârșitul anilor 90, Balta Hobaia compusă din lacurile Hobaia 1 și Hobaia 2 din județul Giurgiu și mai recent lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice Arcești, Slatina și Ipotești, toate trei din județul Olt.

Firma este cunoscută pentru vechile conflicte cu administrațía din Ogrezeni și legate de lacurile pe care le administrează.

Răzbunarea lui Dan Păsat

În acest război s-a implicat la un moment dat și Niculae Bădălău, care l-a susținut pe Jean Jipa, pe atunci primarul comunei Ogrezeni, din județul Giurgiu, pe raza căreia se află lacurile.

Primarul (care a fost și condamnat, după ce Păsat i-a făcut plângere pentru tulburare de posesie) s-a luptat câțiva ani să anuleze dreptul de concesiune a lacurilor Hobaia de pe raza comunei pe care îl deține firma lui Păsat, Pescarul Hobaia SRL.

Cum nimic nu scapă nepedepsit, acum doi ani, Dan Păsat l-a denunțat și pe Bădălău pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

În dosar, Bădălău a fost acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro chiar lui Dan Păsat care, în calitatea lui de primar al comunei Bucşani, ar fi trebuit să ofere pentru acești bani niște contracte de lucrări publice.

Culisele răfuielilor dintre doi baroni de Giurgiu. De ce l-a dat Dan Păsat pe adversarul său, Niculae Bădălău, pe mâna procurorilor DNA
Niculae Bădălău. Foto: Hepta

Prod Invest SRL este firma prin care Dan Păsat a încasat, în 2009, sumele rezultate din „activități infracționale” ce i-au adus fostului deputat condamnarea.

Prod Invest SRL îi are ca asociați pe Dan Păsat și pe Anca Rodica Radu. Deși nu mai are activitate economică declarată, firma este încă amintită în declarația de interese a primarului de Bucșani.

O altă firmă pe care Păsat a consemnat-o în declarația de interese este Prodserb Plus MB SRL. Nici această firmă, pe care Păsat o împarte cu USR-istul Maricel Iftemie, nu a mai avut activitate în ultimii ani. 

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

usernameGigel   •   23.07.2024, 15:49

Nu intereseaza pe nimeni culisele acestui scurt-metraj de duzina, cu actori de duzina si fir epic de duzina. Mai bine informati-ne despre personajele care-si fac treaba si cum o fac, prefer sa citesc despre ce SE FACE in tara asta, iara nu despre ce SE FURA in ea. Pe bune ca nu ca scade audienta, poate doar finantarea de la stat.

DanielDand   •   23.07.2024, 14:42

Din cauaza asta a iesit P SD-UL pe banda rulanta ca si PNL -UL la Giurgiu in fieful astor doi tot P sd -ul a castigat ca asa stie fraierii sa aleaga alege tot hotii bravo fratilor algetii hotii astia ca 34 d ani sau umplut da banii cat au furat si da jegmanit tara

Mutulica   •   23.07.2024, 11:21

Țara tâlharilor și a justiției corupte

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Haos după marea recalculare. O femeie s-a trezit brusc cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce decizie a luat imediat
Știrileprotv.ro
Haos după marea recalculare. O femeie s-a trezit brusc cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce decizie a luat imediat
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Ai voie sau nu să depășești un tractor dacă încalci linia continuă. Ce spune Codul Rutier despre această situație, de fapt
FANATIK.RO
Ai voie sau nu să depășești un tractor dacă încalci linia continuă. Ce spune Codul Rutier despre această situație, de fapt
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
GSP.RO
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
Șoc total pentru o femeie din România după recalcularea pensiei: venitul i-a crescut de la 1.900 de lei la peste 10.000 de lei
FANATIK.RO
Șoc total pentru o femeie din România după recalcularea pensiei: venitul i-a crescut de la 1.900 de lei la peste 10.000 de lei
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
Unica.ro
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Decizia luată de instanță în cazul presupusului criminal al doctoriţei Marina Gavril. Avocat: "Nu ne conving indicile pe care le prezintă acuzarea"
Observatornews.ro
Decizia luată de instanță în cazul presupusului criminal al doctoriţei Marina Gavril. Avocat: "Nu ne conving indicile pe care le prezintă acuzarea"
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt
HOROSCOP
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI