După ce, în urmă cu câteva săptămâni, propunerea AUR ca Ciprian Titi Stoica să facă parte din Comisia juridică a Camerei Deputaților a fost respinsă pentru a doua oară în plen, la finalul lunii octombrie acestuia i s-a refuzat și includerea pe lista observatorilor trimiși de România la alegerile de la mijloc de mandat din SUA, programate la 8 noiembrie. 

Mai mulți parlamentari din Biroul Permanent l-au ironizat, poreclindu-l “Titi Aur”, după cum se remarcă din stenograma ședinței, publicată recent pe site-ul Camerei Deputaților.

Iată care au fost motivele invocate, dar și tertipul prin care reprezentantul formațiunii conduse de George Simion a fost exclus din delegația română.

„Mi se pare o rușine pentru Parlamentul României”

26 octombrie 2022. Biroul Permanent al Camerei votează delegaţia Parlamentul României la misiunea Adunării Parlamentare a OSCE de observare a alegerilor parțiale din Statele Unite ale Americii. 

Pe listă sunt Christine Thellmann (PNL), Costel-Neculai Dunava (PSD), Hajdu Gabor (UDMR) şi Ciprian Titi Stoica (AUR). Cei patru sunt însărcinaţi cu supravegherea procesului electoral la alegerile „midterm” din SUA, în perioada 5-9 noiembrie, în Washington şi Los Angeles. 

Pentru a parafa delegaţia, procedura spune că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor trebuie să adopte un memorandum intern. O formalitate în activitatea parlamentară s-a transformat însă în discuții încinse atunci când mai mulţi reprezntanți PSD, PNL și USR au anunțat că vor să-l taie de pe listă pe colegul de la AUR.

„Mi se pare o rușine pentru Parlamentul României să trimită observator la alegeri un om care votează la două cartele”, afirmă Ionuţ Moşteanu de la USR. 

„Acelaşi impuls l-am avut şi eu”, se aliază deputatul PSD Daniel Suciu, care conduce lucrările în calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

L-au poreclit „Titi Aur”

„Propun scoaterea domnului Titi Stoica din delegaţie”, insistă Moşteanu.

„Să spuneţi dacă domnul Titi Aur este demn”, îi provoacă Moşteanu pe colegii săi. 

„Titi Aur conduce maşini”, îi răspunde deputatul Daniel Suciu. 

„Titi Aur este un pilot renumit”, intervine din nou Moşteanu, care remarcă şi faptul că USR nu are niciun membru în delegaţia parlamentară. 

Liderul grupului PSD din Parlament Alfred Simonis încearcă să le explice colegilor săi cum a ajuns deputatul AUR pe lista trimişilor în SUA: „Domnul Stoica face parte din Adunarea OSCE, pentru că la începutul mandatului nu îl cunoștea nimeni pe domnul Stoica, nu știa nimeni că domnul Stoica votează cu zece mâini odată, nu știa nimeni că este agresiv, nu știa nimeni că înghiontește și împinge colegi prin Parlament”. 

Acesta susţine că, în cazul lui Ciprian Titi Stoica, propunerea grupului parlamentar AUR trebuie respinsă „pentru că domnul Stoica nu merge ca reprezentant al AUR, în America, nu merge nici ca reprezentantul nu știu cărei comisii, ci merge ca reprezentând România. Or, eu aș fi mai atent atunci când trimitem oameni care să reprezinte România”.

Colegul de partid Daniel Suciu îl aprobă: „O s-o spun cu subiect și predicat: credeți cumva că imaginea Parlamentului României este avantajată ca domnul Titi Stoica să facă parte din delegația oficială a statului român care monitorizează alegerile în Statele Unite? Eu vă spun că nu!”.

„Haideți, reveniți-vă!”

Deputatul AUR nu a fost prezent la şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, însă colegii săi, Antonio Andruşceac şi Georgel Badiu au încercat să-l apere. „Haideți, reveniți-vă, totuși, puțin și dați dovadă de colegialitate și de maturitate”, a spus Andruşceac. 

„Impresia generală este că al nostru coleg, Ciprian Titi Stoica, este marginalizat pentru faptul că a făcut o plângere la DNA, un denunț, împotriva unuia din deputații Coaliției de guvernare”, a arătat şi deputatul AUR Georgel Badiu. 

Apelul celor doi nu a fost însă ascultat de către parlamentari. 

Pentru a-l elimina pe Titi Stoica de pe lista delegaţilor în SUA, deputaţii au votat mai întâi restrângerea listei de la 4 la 3 persoane. Apoi, aceştia i-au numit pe listă pe ceilalţi trei deputaţi de la PNL, PSD şi UDMR. 

Stoica se consideră marginalizat după un denunț la DNA

Deputatul AUR Ciprian Titi Stoica | Foto: Facebook

Deputatul Ciprian Titi Stoica a formulat, anul trecut, un denunț la Direcția Națională Anticorupție. Îl acuza pe deputatul PNL Cosmin Șandru că i-ar fi oferit funcții pentru apropiați, ca să voteze împotriva moțiunii de cenzură care viza guvernul condus de fostul premier Florin Cîțu. 

Între timp, Șandru s-a autosuspendat din PNL, după ce DNA a anunțat că a început urmărirea penală pentru dare de mită. 

Libertatea a stat de vorbă cu deputatul AUR  pentru a afla ce părere are despre această excludere din delegație și cum vede motivele invocate de ceilalți colegi din Parlament. 

“Cred că 90% dintre acuzații sunt neadevărate. În primul și în primul rând, nu există o abatere disciplinară, sesizare sau sancționare a mea pentru vot multiplu. 

Pentru agresivitate vorbim de un singur episod, cel în care i-am tras scaunul domnului Roman care prezida ilegal ședința în dauna președintelui Senatului, doamna Anca Dragu, care a cerut ajutorul. L-am ajutat pe colegul meu, Antonio Andrușceac. 

A treia chestiune pe care au adus-o în discuție este utilizarea cuvântului nazist în cadrul unei ședințe, unde doreau colegii din monstruoasa coaliție să reglementeze ca un grup parlamentar să fie penalizat în întregime dacă vreunul dintre membrii grupului face o greșeală, ceea ce a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Și acolo vorbim despre un avertisment verbal, nu sunt abateri grave, care să fi adus atingere instituției”, a explicat acesta. 

Întrebat dacă are de gând să conteste decizia, el a răspuns că a primit prea târziu stenograma ședinței. 

Acesta consideră că marginalizarea sa a început odată cu denunțul formulat împotriva deputatului Cosmin Șandru care ar fi vrut să îi ofere funcții pentru familie și apropiați, în deconcentrate. 

“De-acolo a început totul”, a mai spus el. 

Se dorea „parlamentar pe model britanic”

Ciprian Titi Stoica este absolvent de liceu și a lucrat ca bodyguard, agent de securitate și ajutor de bucătar în Londra, conform CV-ului.

Deputatul s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin câteva scandaluri: 

Într-un interviu oferit la început de mandat pentru“Adevărul” susținea că va fi un “parlamentar pe model britanic”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News