Expresia „ Fac eforturi mari pentru a nu ieşi oamenii în stradă” a lui Liviu Dragnea te duce cu gândul la nişte câini răi gata să rupă lesa. După desemnarea rapidă şi fără multă vorbărie a lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier, a fost avansată ideea că teama de suspendare l-a determinat pe preşedintele Kalus Iohannis sa accepte nominalizarea. Alte voci au întărâtat spiritele susţinând inconsecvenţa preşedintelui care nu a mers pe acelaşi tipar atitudinal ca în cazul Shhaideh.

Abordarea psihologică a ideii “Teama de suspendare”

Ideea că la baza motivaţiei preşedintelui a stat frica de suspendare este un balon de săpun al unor oameni de media care stiu că aceste atacuri la orgoliu fac audienţă. Publicul preia conştient sau nu ideea, oamenii o dezbat iar  numărul de cllick-uri sau de telespectatori creşte. Românul cu inteligenţa superioară a înteles de prima dată că Iohannis a recunoscut majoritatea parlamentară a coaliţiei PSD-ALDE-UDMR, este de acord cu un premier al acesteia, doar că acela nu a putut fi doamna Shhaideh. Nu este vorba de o slăbiciune la ameninţări ci o recunoaştere firească atât a unei majorităţi palamentare căt şi a unui premier fără incompatibilităti evidente cu funcţia.

Abordarea psihologică a ideii „Premierul-Marionetă”

Marionetă, sluga, limba de pantof a lui Dragnea, sunt doar câteva dintre caracterizările atribuite  noului premier fară a se aduce prea multe dovezi clare în sprijinul acestor declaraţii. Din punct de vedere psihologic, aceste afirmaţii nesusţinute de argumente obiective au rol de a stărni controvese şi nu de a transmite informaţii. E greu să faci public aşa o afirmaţie, să nu o justifici faptic şi să ai pretenţia că rămâi obiectiv. Nu uitaţi că şi Traian Băsescu a avut la început impresia că Tăriceanu va fi marioneta lui în fruntea guvernului, Dan Voiculescu a crezut că Daniel Constantin e marioneta lui în Guvern iar lucrurile nu au stat chiar aşa. Va fi greu totuşi pentru noul premier să scape de stigmatul „instrumentul lui Dragnea” pe care opoziţia va bate monedă. Activitatea din guvern a lui Sorin Grindeanu va arăta dacă relaţia sa cu Liviu Dragnea este una  de tip papuşă-păpuşar şi nu presupunerile unora  sau altora.

Ce a vrut să spună Traian Băsescu prin  „Greşit, domnule Preşedinte!”

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a ieşit pe Facebook cu o declaraţie de impact „Greşit, domnule Preşedinte!” Cine nu ar fi citit atent textul ar fi presupus că se referă la numirea în sine a lui Sorin Grindeanu în fruntea guvernului. Traian Băsescu a făcut referire în principal la maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a făcut desemnarea, printr-un sec comunicat în loc de o conferinţă de presă tip “ Băsescu în direct la ora 18.30” Referitor la numire, fostul preşedinte a caracterizat-o simplu drept “ nepotrivită”, nimic surprinzător având în vedere statutul de opozant al puterii. Din punct de vedere psihologic, chiar şi dacă l-ar fi perceput pe Grindeanu  ca pe o alegere potrivită, tot ar fi declarat public contrariul. Băsescu are un mod aparte de a transmite informaţii. Trebuie să îi analizezi atent şi detaliat fiecare cuvânt altfel întoarce afirmaţia în favoarea sa. Caută mereu o cale de a folosi cuvintele astfel încăt să lase reversibilitate pentru cazurile în care el însuşi ar putea susţine şi varianta opusă celei de acum.

Psihologul Cezar Laurențiu Cioc

 
 

Urmărește-ne pe Google News