Cristian Tudor, un agricultor de 26 de ani, a observat că românii devin tot mai pasionați de mâncare și de emisiuni culinare, așa că a decis să speculeze această modă. Și-a făcut la Gorgota, în Prahova, prima seră de microplante din Romania, iar printre clienții săi se numără mai mulți chefi de la restaurante cu pretenții.
Aceștia de dau în vând după sfeclă, varză, ridiche, mazăre sau busuioc în miniatură pentru că, în primul rând, arată foarte bine în farturie, dar sunt și mult mai concentrate când vine vorba de vitamine.
”Microplantele sunt recoltate când au între 5 şi 10 centimetri, iar studiile arată că în aceast stadiu de creştere au şi până la 40 de ori mai mare concentraţia de nutrienţi, vitamine şi minerale faţă de planta adultă. Spre exemplu, floarea soarelui, în varianta microgreens are gustul seminţelor luate din pălărie de pe câmp, în stare pură. În plus, conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, vitamina D, pe care noi o asimilăm cu ajutorul luminii solare”, povesteşte Cristian Tudor.
Tânărul munceşte în seră alături de părinţii lui, dar şi de câteva vecine, care îi ajută, iar microplantele pot fi recoltate între 7 şi 25 de zile. Prețul acestora este de 100 de lei pentru 18 ghivece cu aproximativ 8 specii de plante.
Foto: observatorulph.ro