Majoritatea candidaţilor la primările oraşelor mari din România au promis, printre altele, anveloparea blocurilor de locuinţe. În ideea că edilii care au făcut reabilitări termice sunt gospodari! Gospodari?
Conform specialiştilor în construcţii, euforia acestor anvelopări va deschide în Românai, peste maximum 10 ani, un nou capitol în pagina de probleme: faţadele ”anvelopate” vor începe să se prăbuşească. De ce? Pentru că au fost făcute prost, cu materiale proate, ”puse în operă” de zilieri care nu se pricep la construcţii.
Un caz concret: recent, un bloc de 10 etaje din Capitală a fost reabilitat termic cap-coadă, după care, peste anvelopa termică a început montarea unui nou strat de polistiren! Alţi bani, altă distracţie – alt pericol!
”În acest caz, supraîncărcarea faţadei va duce la prăbuşirea acesteia în scurt timp. În general, problemele anvelorpărilor făcute până acum constau în faptul că nu au plecat de la cartea tehnică a imobilului, fapt care le scoate în afara legii, adică sunt lucrări demolabile. Aproape niciodată nu s-a făcut o verificare a nevoii de consolidare a imobilelor anvelopate – deşi theoretic aşa trebuia să se întâmple. Dacă îngreunezi prin anvelopare un imobil deja şubred, îi măreşti riscul de prăbuşire”, ne-a spus Daniel Marius Vintilă, constructor, preşedintele unei mişcări civice care se ocupă de probleme edilitare.
3.000 de imobile anvelopate pot lua foc din cauza polistirenului folosit
Marius Vintilă a subliniat că tipul de polistiren folosit la anvelopări a fost, în majoritatea aplicaţiilor, cel mai ieftin. În 50% din cauzuri este vorba despre polistiren inflamabil. Libertatea a prezentat încă din 2015 o concluzie a specialiştilor care au subliniat că, practic, cazul “Colectiv” se poate extinde la cel puţin 3.000 de imobile din ţara noastră din cauza acestui polistiren inflamabil care le-a fost aplicat.
De asemenea, material folosit este cel alb, mai ieftin, care e garantat maximum 10 ani. Ar fi fost de preferat polistirenul grafitat, cu preţ dublu, dar care este garantat 50 de ani!
”Niciodată proiectele de reabilutare a imobilelor nu au fost postate pe paginile oficiale ale primăriilor, banii cheltuiţi nu au fost niciodată la lumina zilei, deşi sunt publici. Doar schelele pentru reabilitarea termică a unui bloc de 10 etaje, de pildă, costă 30.000 de dolari pe lucrare”, a mai spus Daniel Marius Vintilă.
”Ştiu foarte bine situaţia şi, din păcate, aşa este, unele dintre firmele care au cîştigat aceste licitaţii sunt incapabile să se ţină de treabă. Noi putem să penalizăm acest firme, sau să le reziliem contractele, dar vom avea nevoie de alte 6 luni pentru o nouă licitaţie”, a răspuns un primar de sector la o sesizare a cetăţenilor nemulţuimiţi de reabilitările termice făcute.
Cu alte cuvinte, problemele sunt cunoscute, dar se merge, totuşi, înainte…