Cuprins:
Vehiculele viu colorate sunt considerate mai sigure în ceea ce privește siguranța rutieră, față de cele de culoare închisă. Acestea pot fi considerate mai ușor de observat în condiții de vizibilitate redusă. Iată ce culoare de mașină este cea mai sigură de condus în România, în 2024, potrivit unui studiu carVertical.
Mașinile bej pot fi considerate cele mai sigure
Modelele bej s-au dovedit a fi cele mai sigure. Doar 57,1% dintre acestea au fost avariate în trecut. Mașinile bej se pot considera mai sigure deoarece culoarea deschisă neutră se poate observa ușor, în diverse medii, în special în zonele urbane. De asemenea, bej tinde să reflecte bine lumina soarelui, făcând vehiculul mai vizibil pe timpul zilei și mai puțin probabil să se piardă pe fundal.
Pe locul doi se situează mașinile verzi. Doar 59,4% dintre ele au înregistrări de daune. Culoarea distinctivă le face mai vizibile pe drum, fiind sporită siguranța în medii diferite.
Proprietarii de mașini își revopsesc uneori sau înfoliază vehiculele, așa că este important să se verifice dacă nuanța mașinii rulate pe care șoferii doresc să o cumpere se potrivește cu ceea ce este înregistrat în talon.
Culorile mașinilor cel mai des implicate în accidente
Cele mai populare culori pentru mașini au fost negru, alb și gri. Popularitatea culorilor probabil va crește mai mult în viitor. În ciuda faptului că pe străzi circulă milioane de mașini vopsite în aceste culori, nu ele sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.
Potrivit cercetărilor, mașinile galbene (69,6%), maro (68,1%) și portocalii (66,7%) sunt cel mai des implicate în accidente în România.
Mașinile maro pot fi mai greu de văzut pe drumurile rurale. Culoarea acestora se integrează în mediul înconjurător.
Mașinile galbene și portocalii sunt mai puțin sigure decât altele, din cauza problemelor de vizibilitate și a factorilor psihologici legați de comportamentul șoferului.
Deși această ipoteză este subiectivă, mașinile viu colorate le pot oferi șoferilor un sentiment exagerat de încredere care îi determină să conducă mai neglijent.