Hemil Mangukiya, 23 de ani, și-a părăsit micul său sat din statul indian Gujarat în decembrie 2023. A spus atunci familiei că pleacă în Rusia pentru un trai mai bun.
Ademenit de un videoclip de recrutare pe care îl văzuse pe YouTube, tânărul crezuse că va avea parte de un loc de muncă sigur, departe de războiul din Ucraina.
Ajuns în Rusia, bărbatul și-a anunțat familia, la telefon, că a fost trimis într-o tabără de pregătire militară de o lună și apoi dus în linia frontului, unde a fost obligat să sape tranșee, să transporte muniție și să opereze puști și mitraliere.
De la sfârșitul lunii februarie, familia lui Mangukiya nu a mai știut nimic de el. Asta până acum câteva zile, când familia a primit un telefon, în care era anunțată că Mangukiya a murit într-o lovitură cu rachete undeva în Ucraina.
„Cred că ne-a ascuns pericolul în care se afla. Întreaga noastră familie este devastată de asta. Încă încercăm să-i recuperăm cadavrul”, a spus tatăl tânărului, Ashwin Mangukiya, 52 de ani.
Trimiși din Dubai în Rusia
Moartea lui Mangukiya a scos la iveală soarta a zeci, chiar sute, după unele estimări, de indieni care au ajuns în prima linie a războiului în Ucraina împotriva voinței lor, după ce s-au înscris pentru roluri descrise ca ajutoare militare sau agenți de securitate.
În unele cazuri, bărbații au plecat la muncă Dubai, de unde au fost trimiși în Rusia de către agenția de recrutare, potrivit mărturiilor familiilor.
Este și cazul lui Azad Yousuf Kumar, în vârstă de 31 de ani, care și-a părăsit casa din regiunea indiană Kashmir în decembrie pentru a-și găsi un job ca lucrător domestic în Dubai.
Tânărul a plătit unui agent pe care l-a întâlnit prin YouTube 300.000 de rupii (3.500 de euro) drept avans din salariul său. Dar, în schimb, spune familia lui, a fost trimis într-o tabără de antrenament militar în Rusia, unde a fost împușcat în picior în timpul unui exercițiu, iar apoi trimis la o unitate rusă din Ucraina.
„El a vrut să plece în străinătate pentru că nu există aproape nicio slujbă aici și soția lui tocmai născuse”, a spus fratele mai mare al lui Kumar, Sajad.
„Dar ne-a sunat supărat să ne spună că a fost trimis în Rusia din Dubai și a fost obligat să se alăture armatei. A fost detașat într-o zonă de război periculoasă și trebuie să vadă răniți în fiecare zi, mulți cu membre pierdute și trupuri rupte”, a mai spus acesta.
Tinerii ar fi fost fost păcăliți de canalul de YouTube Baba Vlogs, administrat de Faisal Khan, un recrutor indian care operează din Dubai, potrivit mai multor mărturii ale localnicilor.
Khan, urmărit de peste 300.000 de oameni, are filmări de pe străzile din Sankt Petersburg, în care promovează locuri de muncă în Rusia ca ajutoare militare, afirmând că cei care merg vor fi în siguranță, vor obține o viză permanentă în Rusia și nu vor fi trimiși la război.
Din turiști, ajunși înrolați în armata rusă
Săptămâna aceasta, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip cu mărturia a șapte indieni din Punjab care au spus că au călătorit în Rusia ca turiști de Anul Nou, dar au ajuns în Belarus printr-un agent de turism, unde au fost reținuți.
„Poliția ne-a predat autorităților ruse, care ne-au pus să semnăm documente”, a spus unul dintre bărbații din videoclip, identificat drept Gagandeep Singh.
„Acum ne forțează să luptăm în războiul împotriva Ucrainei”, a adăugat acesta.
Miercuri, a fost raportat că un alt indian, Mohammad Afsan, a murit în prima linie a războiului, după ce a călătorit la Moscova în noiembrie crezând că va lucra ca agent de pază.
„Nu avea idee că este trimis într-o zonă de război”, a spus fratele său, Mohammad Imran.
Nepal a interzis cetățenilor săi să lucreze în Rusia sau Ucraina
În Nepal, mii de cetățeni s-au regăsit în situații similare. Unii au mers voluntar, dar alții spun că au fost atrași în capcană. În fața acestor estămări, guvernul a fost forțat recent să interzică cetățenilor să plece la muncă în Rusia sau Ucraina.
Mulți dintre nepalezi proveneau din sate sărace, unde locurile de muncă sunt puține, și au plecat cu promisiuni false pentru locuri de muncă cu venituri mari, fără să fie menționat războiul. Așa s-a făcut că oamenii s-au ales adesea cu datorii de mii de euro pentru onorariile plătite agenților.
Oficial, 12 nepalezi au murit în conflict, dar o organizație a declarat că a confirmat 19 decese din țară.
Fără cale de ieșire
La sosirea în Rusia, indienii și nepalezii au fost forțați să semneze contracte scrise în limba rusă și apoi le-au fost luate pașapoartele, potrivit informațiilor The Guardian.
Abia mai târziu aveau să afle că s-au angajat pe un an în forțele armate ruse, altfel riscă să facă ani de închisoare. După mai puțin de două săptămâni de antrenament cu arme, au fost transportați direct în zonele de conflict ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.