În timpul verii, cei mai optimiști oameni ar fi putut spune că Austria a depășit partea grea a pandemiei.
Țara nu avea un număr foarte mare de vaccinați, cel puțin nu în comparație cu alte state vest-europene, dar număra doar câteva sute de cazuri de infectare pe zi și doar câteva decese.
Oficialii de la Viena au îndemnat lumea să se imunizeze, dar au anunțat că nu intenționează să impună obligativitatea vaccinării.
Experții au avertizat însă că numărul cazurilor va reîncepe să crească, iar toamna a adus primele semne ale noului val pandemic. Infectările au început să crească în septembrie, la peste o mie pe zi, dar au explodat la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie.
Joi, numărul cazurilor depistate în doar 24 de ore a depășit 15.000, foarte mult peste o țară cu aproape nouă milioane de locuitori. Numărul deceselor a început și el să crească, depășind pragul zilnic de 50, apoi pe cel de 60. Bilanțul este sub cel din iarna anului trecut, dar vârful valului este încă departe.
La fel de grav, spitalele au început să fie suprasolicitate. Cele mai mari probleme au fost raportate în landurile Salzburg, Austria Superioară și Stiria, unde paturile de la terapie intensivă sunt complet ocupate sau aproape de acest prag, potrivit televiziunii publice ORF.
Pașii inițiali făcuți de guvernele regionale și de cel federal nu au reușit să reducă numărul de cazuri. Ineficiente au fost restricțiile impuse la nivel local, apoi și lockdown-ul impus la nivel național, dar doar nevaccinaților.
În vreme ce la centrele de vaccinare a crescut numărul celor dornici să se inoculeze, acest lucru nu ar fi generat o reducere a cazurilor pe termen scurt, adică exact de ce ar avea nevoie spitalele.
Lockdown-ul național adresat tuturor persoanelor, anunțat în cele din urmă vineri, a venit ca un pas aproape logic, deși nu neapărat dorit de cetățeni.
Societatea pentru Anestezie, Resuscitare și Medicină Intensivă (ÖGARI) a salutat decizia, spunând că Austria nu avea alternativă, scrie ORF.
Președintele OGARI, Walter Hasibeder, a avertizat chiar că măsura a venit foarte târziu, și că efectul lockdown-ului se va simți cu o întârziere considerabilă, ceea ce înseamnă că pentru o vreme, spitalele se vor afla sub presiune majoră.
Critici dure din partea opoziției
Creșterea numărului de cazuri este pusă de specialiști parțial pe seama venirii sezonului rece, care în mod obișnuit alimentează epidemiile de boli respiratorii, deci și răspândirea coronavirusului. Situația este vizibilă în mai toată Europa, care a re-devenit, în cuvintele Organizației Mondiale a Sănătății, epicentrul pandemiei COVID.
Anul trecut pe vremea aceasta, Austria se confrunta de asemenea cu o creștere substanțială a numărului de cazuri.
Diferența este că la începutul lui noiembrie 2020, restricțiile naționale erau deja în vigoare, acestea vizând limitarea circulației pe timp de noapte și închiderea parțială a serviciilor non-esențiale. Un lockdown național a fost ulterior impus în iarna anului trecut.
Un lucru cert este că autoritățile s-au contrazis de mai multe ori, excluzând un lockdown național numai pentru a anunța unul, excluzând vaccinarea obligatorie, numai pentru a o impune în cele din urmă.
Politologul Peter Filzmaier a explicat pentru site-ul ORF că guvernul nu a avut o strategie de comunicare pe termn lung și că a ajuns să se contrazică în doar câteva zile.
„Așa cum epidemiologii se gândesc deja cum să reacționeze la următorul val, așa și politicienii ar trebui să își orienteze comunicarea în mod strategic”, a spus Filzmaier.
În schimb, a observat expertul, autoritățile au transmis imaginea greșită că pandemia se va sfârși într-un orizont clar de timp.
Vineri, opoziția a criticat acum guvernul pentru întârzierea cu care a luat deciziile, insistând că o carantinare totală a populației, care are efecte nefaste asupra economiei și pedepsește pe cetățenii și autoritățile locale care și-au făcut datoria, ar fi putut fi evitată.
„Austria s-ar fi pus la adăpost de toate acestea dacă ar fi fost luate măsuri decisive în vară și la începutul toamnei”, a declarat vineri șefa partidului de opoziție NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal), Beate Meinl-Reisinger.
Critici au venit și de la lidera social-democraților, Pamela Rendi-Wagner, care a susținut la rândul ei că măsurile ferme luate din timp ar fi prevenit un lockdown total.
Marea problemă a vaccinării
Când a vorbit despre măsuri luate din timp, social-democrata Pamela Rendi-Wagner a menționat inclusiv dezbaterea necesară despre vacinarea obligatorie.
Rata de vaccinare a rămas undeva puțin deasupra pragului de 60% din populație, peste României sau Bulgaria, firește, dar mult sub pragul necesar sugerat de Comisia Europeană, de 80%.
Rata mică de vaccinare, combinată cu faptul că cei vaccinați devreme au acum o imunitate scăzută, a însemnat totodată că virusul s-a răspândit mult mai ușor în Austria.
Austria a încercat mai multe inițiative pentru a încuraja vaccinarea, eliminând necesitatea programării sau organizând o loterie, precum cea din Burgenland, unde cei înscriși puteau câștiga premii. Rata de vaccinare a refuzat să crească însă.
Experții au observat că Austria se înscrie în tendința țărilor sau zonelor cu populație vorbitoare de limbă germană, care tind să aibă încredere în medicina alternativa și, prin urmare, să se opună vaccinurilor.
Important a fost și faptul că unul dintre principalele partide ale țării, Partidul Libertății (FPO), extremist, care până de curând a fost la guvernare alături de conservatori, s-a opus ferm campaniei de vaccinare.
FPO a fost chiar prezent la mitinguri anti-vaccinare, la care a vorbit inclusiv liderul partidului, Herbert Kickl. Asociația Medicală din Austria l-a criticat pe Kickl pentru răspândirea dezinformărilor, dar în zadar.
Iar FPO nu a fost singura grupare politică care a militat pe această temă. MFG, lansat chiar ca un partid anti-vaccin, a câștigat trei mandate la alegerile din toamnă din Austria Superioară și și-a propus să se extindă la nivel național.
Canelarul austriac Alexander Schallenberg a criticat vineri campaniile „iresponsabile” împotriva vaccinului duse de politicienii austrieci. „Sunt prea multe forțe politice care au făcut campanie împotriva vacinării în această țară.
Consecințele sunt suprasolicitarea secțiilor de terapie intensivă și o enormă suferință umană”, a mai spus șeful guvernului.
În schimb, liderul FPO, care suferă chiar el de COVID în acest moment, a criticat ceea ce el a numit „dictatura” impusă de guvern și a cerut intervenția Curții Constituționale.
Problema scăderii imunității
Cum va fi aplicată decizia vaccinării obligatorii rămâne de văzut. Ea va intra în vigoare de la 1 februarie 2022, dar detaliile nu au fost încă anunțate.
Cancelarul Schallenberg a menționat că vaccinarea obligatorie va fi mai degrabă o chestiune administrativă și nu una penală. Asta ar putea să însemne, scrie Bloomberg, că oamenii vor avea nevoie de dovada vaccinării pentru a rezolva diverse chestiuni birocratice, precum înscrierea copilului la școală, eliberarea permisului de conducere sau altele asemenea.
Autoritățile vor să rezolve și problema scăderii imunității cât mai repede.
Dincolo de vaccinarea cu cele două doze, oficialii i-au îndemnat pe austrieci că se vaccineze și cu a treia doză. Aceasta va fi disponibilă în întreaga țară pentru toți cetățenii, la patru luni de la administrarea celei de-a doua doze, o măsură care fusese deja aplicată în Viena și Salzburg, potrivit publicației The Local.
Iar certificatul de vaccinare va expira la șapte luni după administrarea celei de-a doua doze, un nou mod de a-i încuraja pe cetățeni să apeleze la rapel.