Totul are loc într-o țară care avea renumele de „Elveția Orientului Mijlociu” pentru sectorul său bancar înfloritor, înainte ca criza financiară să vină în 2019. În 2020 a intrat în incapacitate de plată a datoriilor, iar moneda locală s-a depreciat cu 90%.

Confruntat cu cererile creditorilor internaționali pentru reforme dureroase în schimbul primirii de noi ajutoare, guvernul a fost nevoit să pună capăt subvențiilor pentru majoritatea bunurilor esențiale, dar momentan nu și pentru grâu.

Prețul pâinii subvenționate a crescut, deși cu mai puțin decât dacă nu ar exista subvenție. O pungă de pâine arabă plată (asemănătoare pitei) se vinde acum oficial cu 13.000 de lire libaneze (43 de cenți americani). Pe piața neagră, ea ajunge la 30.000.

Majoritatea brutăriilor limitează vânzarea pâinii la una sau două pungi de client, iar fiecare pungă conține șase pite. Foto: EPA

Pentru majoritatea libanezilor, a cumpăra pâine înseamnă a sta ore în șir la cozi lungi în afara brutăriilor. Uneori, când le vine rândul, brutăriile au rămas fără pâine.

„Astăzi am stat trei ore la coadă, ieri două și jumătate. Ce urmează?”, spune Khalil Mansour, în fața unei brutării din Beirut. „Trebuie să-mi hrănesc familia. Ce altceva pot face?”, compltează bărbatul care câștigă echivalentul a 50 de dolari pe lună lucrând într-o patiserie.

Libanul importă 80% din grâul său din Ucraina, potrivit cifrelor din industrie. Dar capacitatea țării de a stoca grâu a primit o lovitură grea când o explozie uriașă a avut loc în portul Beirut în august 2020 și a deteriorat grav principalele silozuri de cereale ale țării.

Guvernul și brutăriile s-au acuzat reciproc pentru penuria de pâine. Brutăriile acuză autoritățile că nu au furnizat suficientă făină subvenționată. Ministerul Economiei neagă afirmația și a acuzat brutăriile că strâng făină subvenționată pentru a o folosi în produse nesubvenționate, cum ar fi dulciurile.

Autoritățile susțin, de asemenea, că prezența în Liban a peste un milion de refugiați din Siria este parțial de vină pentru colapsul economic al Libanului.

Unii libanezi au mers mai departe și au acuzat refugiații sirieni că au cumpărat pâine subvenționată pentru a o vinde pe piața neagră, alimentând resentimentele împotriva refugiaților și solicitările ca aceștia să plece acasă.

Acest lucru a determinat agenția ONU pentru refugiați să-și exprime îngrijorarea. „Libanul este martor la o creștere a tensiunilor și a instigării între diferite comunități, ceea ce duce la violențe localizate în stradă, inclusiv împotriva refugiaților”, a avertizat vineri UNHCR.

 
 

Urmărește-ne pe Google News