În urma alegerilor din 2020, președinte al Consiliului Județean Timiș a devenit fostul primar din Dudeștii Noi, Alin Nica. Acesta a devenit și președinte al filialei județene a PNL Timiș, înlocuindu-l pe Nicolae Robu, care a pierdut alegerile pentru Primăria Timișoara în fața lui Dominic Fritz.
De partea cealaltă, șefia PSD Timiș a fost preluată în decembrie 2019 de Alfred Simonis, la vremea respectivă liderul grupului PSD din Camera Deputaților. În septembrie 2023, din postura de candidat unic, Simonis, ajuns între timp președinte interimar al Camerei Deputaților, a fost reconfirmat în funcția de președinte al PSD Timiș, la conferința județeană a PSD participând și premierul Marcel Ciolacu.
Preambul: Telenovela alianței nefuncționale PNL-USR
Adversari în alegerile din 2020, când s-au bătut pentru același electorat, PNL și USR au fost condamnate după alegeri să facă o alianță pentru formarea unei majorități în Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara. Tensiunile din alianța PNL-USR au fost vizibile încă de la început, adâncindu-se odată cu ieșirea USR de la guvernare. Totuși, funcțiile împărțite la încheierea alianței au rămas neatinse, chiar dacă cele două partide au fost, de facto, în opoziție.
„Oamenii trebuie să înţeleagă că din secunda în care PNL a pierdut Primăria Timişoara şi USR a câştigat-o, s-a produs o mare pierdere pentru PNL. În mod normal, din punct de vedere politic, din acel moment PNL a reînceput lupta pentru a câştiga Timișoara. Dincolo de toate vorbele frumoase, există o luptă electorală fără milă pentru câştigarea primăriei. Să nu ne facem speranţe. Lupta esta una pe viaţă şi pe moarte. Pe fond, asta e situaţia”, spunea în 2021 președintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici.
Umilințele îndurate de PNL din partea PSD, în Timiș
În 2021, după ieșirea USR de la guvernare și formarea noii coaliții PNL-PSD-UDMR, liberalii și social-democrații au rămas adversari în Timiș. Sunt de notorietate două situații în care PSD și-a impus oameni pe funcții importante ocupate de PNL.
Prima luptă s-a dat pentru postul de director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara. Ajuns pe funcție cu susținerea PNL, Dorel Grădinaru a fost schimbat după o demonstrație de forță a lui Sorin Grindeanu și Alfred Simonis.
„S-a spus că mi-am dat demisia şi am plecat, nu mi-am dat demisia şi nici nu mi-o dau. Chiar dacă domnul ministru m-a chemat de două ori, aici şi la Bucureşti, să îmi dau demisia… Nu mi-o dau, sunt un tip performant. Mă simt mult mai bine acasă cu familia mea, decât aici, la muncă, dar am ales să lucrez. A treia oară m-a sunat şeful de cabinet, m-a chemat la Timişoara, la o cârciumă. Mi-a spus aceeaşi problemă, să îmi dau demisia. Eu nu vreau să fiu cu capul în jos”, spunea Grădinaru înainte de a fi demis.
Al doilea caz în care PSD a umilit PNL în Timiș a fost înlocuirea liberalului Marin Popescu de la șefia Inspectoratului Școlar Timiș, cu Aura Danielescu, cumnata ministrului transporturilor Sorin Grindeanu. „Nu am fost la negocierile cu PNL şi nici nu am de gând să merg. Am fost informat cu privire la cine este propunerea PSD în urma acestor negocieri. Vă spun sincer. Nu îmi convine. Sunt convins că vor urma chestiuni de care voi fi eu legat. I-am transmis lucrul acesta lui Alfred Simonis (n.r. – preşedintele PSD Timiş) şi ei (n.r. – Aurei Danielescu). Personal, mie nu îmi convine. E clar că e un minus şi e o piatră de picior la adresa mea, indiferent de cât de bun sau rău va fi mandatul”, declara Grindeanu la momentul numirii Aurei Danielescu în funcția de inspector școlar general al județului Timiș.
Atacuri dure între Simonis și Nica
Disputa PNL-PSD din Timiș nu s-a limitat la împărțirea funcțiilor. La doar câteva luni de la formarea coaliției de la nivel central, liderul PSD Alfred Simonis lansa un atac dur la adresa lui Nica. „Avem un preşedinte de CJ, din punctul nostru de vedere, complet depăşit de importanţa funcţiei pe care o ocupă. Nu am văzut, din păcate, proiecte majore demarate în acest an şi opt luni de când domnul Nica a preluat preşedinţia Consiliului Judeţean. Ba mai mult, aş putea spune că nu am văzut nici măcar idei care urmează să fie transpuse în proiecte la nivelul Consiliului Judeţean”, a declarat Simonis în mai 2022.
Replica lui Nica nu s-a lăsat așteptată. „Simonis s-a remarcat pentru îmbrâncelile şi comportamentele de golan în Parlament, nu este un om al argumentelor, dialogul civilizat nu este punctul lui forte. Este un personaj strecurat pe lista de partid care niciodată nu a fost validat prin vot direct, deci nu simte vreo responsabilitate faţă de cetăţeni”, declara, la rândul său, Alin Nica pentru „Adevărul”.
„Glonțul de aur”, folosit în disputa PSD-PNL din Timiș
În ianuarie 2023, Alin Nica a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese și fals în declarații. Totodată ANI a sesizat Parchetul pentru a-l cerceta pe Nica. În urma anchetei desfășurate de Parchetul Curții de Apel Timișoara, în octombrie 2023, dosarul a fost clasat, Nica fiind declarat nevinovat. Fără să mai aștepte soluția Parchetului, USR și PSD au obținut în Senat revocarea lui Alin Nica din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate, entitate care supraveghează activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI).
„Votul politic bate justiția! Astăzi, coaliția PSD-USR a votat pentru revocarea mea din Consiliul Național de Integritate, fără niciun temei legal, cu unicul scop de a grăbi acapararea Agenției Naționale de Integritate. Parlamentarii Alfred Simonis (PSD) și Raoul Trifan (USR) au cerut revocarea mea din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate, deși procurorii nu au apucat să se pronunțe asupra dosarului care mi-a fost fabricat politic de către cei care astăzi mi-au aranjat revocarea”, a reacționat Nica.
„Astăzi s-a făcut dreptate, iar acum președintele PNL Timiș se poate apăra în instanțele de judecată și își poate dovedi nevinovăția ca orice alt politician sau funcționar public asupra căruia planează acuzații. Ce a înțeles Nica din votul senatorilor de azi? Că trebuie să se agațe cu disperare de o funcție, să se victimizeze într-un mod care nu îi face cinste și să arate cu degetul către alte partide care, susține el, îi vor răul. Un rău pe care și l-a făcut cu propria mână”, a fost reacția PSD Timiș.
Puciul eșuat din PNL Timiș
Contestat de mai mulți primari liberali din Timiș, Alin Nica a fost în toamna anului 2023 pe punctul de a fi înlăturat de la conducerea filialei în urma unui puci. Nica a contraatacat, a îngropat securea războiului cu Nicolae Robu, pe care l-a atacat dur în trecut, și l-a desemnat pe fostul edil, cotat cu cele mai mari șanse în bătălia cu Dominic Fritz, candidat al PNL la funcția de primar al Timișoarei.
În plus, pentru calmarea tensiunilor din PNL Timiș, la Timișoara a „descălecat” Nicolae Ciucă, iar în urma unei ședințe cu Nica și toți primarii PNL din județ Nica a fost reconfirmat în funcția de președinte al PNL Timiș, cu 35 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și două „abțineri”. „Votul a fost cât se poate de favorabil actualei conduceri, ca atare conducerea își vede în continuare de treabă”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul celor cinci ore de discuții. Cu Alin Nica desemnat candidat pentru un nou mandat de președinte al CJ Timiș și Nicolae Robu lansat candidat la Primăria Timișoara, liberalii au început pregătirile pentru alegerile locale.
Noi acuzații penale
În conflict cu fostul primar liberal din Lugoj, al doilea municipiu din județ, și în lipsa unui candidat la Primăria Lugoj, liberalii l-au desemnat pe Ionuț Sârbu, liderul organizației de tineret a PNL Timiș, să se ocupe de reconstrucția PNL Lugoj. Numirea lui Sîrbu a declanșat un nou scandal PSD – PNL, social-democrații acuzându-i pe liberali că i-au obligat pe poștași să distribuie la Lugoj pliante electorale împreună cu pensia, fără să existe un contract încheiat între PNL și Poșta Română.
Președintele PSD Timiș și al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a cerut demisia „de urgență” a liberalului Adrian Lulciuc de la șefia Sucursalei Regionale de Poștă Timișoara. „Alin Nica și acoliții săi trebuie să înțeleagă că nu pot folosi instituțiile în care și-au plasat oameni în funcții de conducere pentru a face campanie electorală”, a declarat Simonis, care a anunțat că PSD va face plângere penală împotriva lui Nica, Lulciuc și Sîrbu.
Comasarea alegerilor a amplificat tensiunile PSD-PNL din Timiș
Înainte ca liderii PNL și PSD de la nivel central să anunțe oficial comasarea alegerilor locale și europarlamentare, liste comune pentru alegerile europarlamentare și posibilitatea încheierii unor alianțe locale punctuale, când informațiile pe această temă erau doar pe surse, Alin Nica a exclus posibilitatea unor candidați comuni PNL-PSD la Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara. Considerând că el și Robu au șanse reale la CJ Timiș și Primăria Timișoara, Nica a propus ca PSD să susțină ambii candidați ai PNL în Timiș, urmând ca PNL să susțină ambii candidați ai PSD într-un județ „roșu”.
PSD Timiș a exclus din start această variantă, Alfred Simonis declanșând o amplă campanie de racolări de la alte partide, în special de la PNL. În doar două zile Alfred Simonis a anunțat că a racolat 11 primari de la PNL, PMP, USR și Pro România. Printre liberalii racolați de PSD Timiș sunt primarul orașului Deta, Petru Roman, dar și primarul comunei Dudeștii Vechi, Bono Cucalan.
„Vom trece cu toată echipa la PSD. Sunt foarte bucuros că mă voi alătura unei echipe dinamice. Noi suntem obișnuiți și lucrăm doar în echipă. Aici am găsit o echipă care are soluții la probleme și le rezolvă”, a explicat Bono Cucalan trecerea de la PNL la PSD.
„Atacul deputatului Simonis reprezintă un precedent extrem de grav care poate avea repercusiuni asupra rezultatelor alegerilor din județul Timiș. Ne va fi foarte greu să mergem către oamenii care își exprimă opțiunea electorală în cadrul alegerilor din acest an și să le spunem că aliații noștri sunt oameni lipsiți de caracter care nu respectă înțelegerile cu partenerii de guvernare și de alianță. De altfel, poziția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, este dovada că nici măcar la nivel național astfel de practici nu mai sunt tolerate, în condițiile în care România trebuie să trimită în Parlamentul European cât mai mulți reprezentanți din rândul partidelor afiliate la curentele europene principale. Din punctul nostru de vedere, alianța PNL-PSD este deteriorată grav în Timiș, dar vom acționa ca și până acum, cu responsabilitate față de români și față de interesele majore ale acestora”, au transmis liberalii într-o „declarație comună a aleșilor locali”.
De ce nu pot avea PSD și PNL candidați comuni în Timiș
Surse politice au explicat pentru „Libertatea” că PNL și PSD nu pot ajunge în Timiș la candidați comuni pentru că PNL nu vrea să renunțe la Consiliul Județean Timiș, unde șansele de reușită sunt mai mari decât la Primăria Timișoara. Practic, susțin surse din PNL, dacă ar susține un candidat PSD la Consiliul Județean Timiș, PNL ar risca să piardă și Primăria Timișoara, și Consiliul Județean. În această variantă, susțin aceleași surse, liberalii speră să atragă la CJ Timiș votanți ai lui Dominic Fritz, care sunt în mod tradițional anti-PSD.
În același timp, PSD Timiș, care nu și-a desemnat până acum candidații se luptă să recâștige Consiliul Județean, Primăria Timișoara fiind o pierdere asumată. Surse din PSD au declarat pentru Libertatea că Alfred Simonis a încercat să evite o candidatură la Consiliul Județean Timiș, preferând o candidatură din partea PSD a doctorului Dorel Săndesc, cu o imagine foarte bună în Timișoara și cu care PSD ar fi mers la sigur.
Săndesc ar fi refuzat însă să intre în acest joc, iar Simonis se vede nevoit să candideze din partea PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Surse politice au explicat că o victorie a lui Simonis în alegerile din Timiș este vitală, în joc fiind chiar viitorul politic al actualului președinte interimar al Camerei Deputaților.
Foto: Hepta