Tribunalul Satu Mare a validat pe 10 ianuarie prima condamnare în dosarul vaccinărilor fictive de la centrul din Vama Petea. Gabor B., 37 de ani, proprietarul unei pizzerii din municipiul Satu Mare, este primul dintre acuzați care a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA, iar condamnarea stabilită de procurori – 3 ani de închisoare cu suspendare – a fost validată de instanță.
97 de acte materiale au fost reținute în sarcina bărbatului de 37 de ani, care a ales să colaboreze cu procurorii după ce de la locuința acestuia au fost ridicate înscrisurile unde ținea evidența banilor primiți cu titlul de mită, precum un contabil.
Sumele erau consemnate în coloane, distinct fiind consemnate și calculele aferente. Voia să fie exact și să nu încurce banii pe care trebuia să-i împartă cu asistenta medicală din cadrul centrului de vaccinare care elibera documentele fictive.
La audieri, Gabor le-a spus polițiștilor că a intrat în această rețea, dintr-o întâmplare, la începutul lunii octombrie 2021. Se afla pe terasa pizzeriei sale când a auzit o clientă discutând cu o persoană. „Spunea că îi poate face rost de adeverință de vaccinare, fără a i se administra doza de vaccin”, și-a amintit bărbatul.
Cât costa un certificat fictiv?
Proprietarul pizzeriei a abordat-o pe clientă, iar aceasta s-a prezentat ca fiind asistentă medicală în cadrul Centrului de Vaccinare Petea. Femeia i-a spus că în schimbul a 150 de euro poate obține certificate de vaccinare, introducând datele de identitate ale persoanelor în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) fără ca beneficiarii să se prezinte la centrul de vaccinare.
Atunci, omul de afaceri a perfectat o înțelegere cu asistenta medicală, oferindu-se să-i găsească cât mai multe persoane care doreau să obțină adeverință de vaccinare fără să se imunizeze. Cei doi s-au înțeles să împartă tariful pentru o vaccinare fictivă astfel: 150 de euro asistenta medicală, 100 de euro proprietarul pizzeriei.
Timp de o lună, perioada octombrie-noiembrie 2021, zeci de persoane, cunoscute sau recomandate de prieteni, au apelat la bărbatul de 37 de ani pentru a le facilita vaccinarea fictivă.
La percheziția efectuată pe 16 noiembrie la domiciliul acestuia, polițiștii au găsit o agendă în care erau consemnate numele persoanelor vaccinate fictiv și sumele de bani primite. În agendă au fost găsiți 5.715 euro, precum și formulare privind consimțământul pacientului.
Șpaga, contabilizată în agendă
„Din declarația dată de inculpat rezultă că a procedat la notarea acestora pentru a avea o evidență a sumelor de bani datorate inculpatei H.D.I. (asistenta medicală din cadrul centrului de vaccinare)”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.
Pentru persoanele pe care nu le racolase în mod direct, ci îi erau recomandate de apropiați, bărbatul avea o evidență specială, în capul fiecărei coloane fiind consemnat numele celui care i-a trimis persoana.
Pentru a nu atrage atenția asupra lor, membrii rețelei nu se întâlneau niciodată în incinta sau în apropierea centrului de vaccinare. Se întâlneau pentru a face schimbul între documente și bani, fie la pizzerie, fie în parcarea unui supermarket din oraș.
DNA suspectează 3.500 de vaccinări fictive la Petea
Potrivit DNA, din probele administrate a reieșit că, în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021 (supusă analizei anchetei – n.r.) la Centrul de Vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) 5.495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane (63,69% din total) fie nu au fost fizic în centrul de vaccinare, fie au fost, dar nu au primit efectiv doza de vaccin.
Cinci persoane, angajați care își desfășurau activitatea în cadrul centrului, dar și o asistentă medicală de la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, au fost puse sub acuzare și arestate preventiv în acest caz. Pentru că au ales să colaboreze cu anchetatorii, după o lună, au fost plasate sub control judiciar.
Vaccinări fictive pentru români din străinătate
Pe lângă membrii rețelei, au fost puși sub acuzare și unii dintre beneficiarii vaccinărilor fictive. Trei dintre ei, români stabiliți în Austria, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, unul dintre ele fiind deja validat de Tribunalul Satu Mare.
Este vorba de un bărbat de 29 de ani, originar din Satu Mare, care locuiește de mai mulți ani în Austria împreună cu soția sa. Femeia ar fi aflat de la o colegă de serviciu că în orașul natal se pot obține certificate de vaccinare, fără a se administra doza de vaccin.
Pe 16 septembrie, cei doi soți s-au întors din Austria în România pentru a participa la o nuntă. Au folosit ocazia pentru a obține și adeverințele de vaccinare fraudulos, ei nedorind să se imunizeze.
Numărul de telefon oferit de colega de serviciu drept contact de intermediere aparținea femeii de serviciu de la Centrul de Vaccinare Petea.
Contactată telefonic, femeia a confirmat că poate face rost de adeverințe de vaccinare contra sumei de 200 de euro.
Cei doi soți au solicitat adeverințe de vaccinare atât pentru ei, cât și pentru un coleg rămas în Austria. Au transmis datele de identificare prin aplicația WhatsApp direct femeii de serviciu, care la rândul ei le-a comunicat registratorului medical în cadrul Centrului de Vaccinare Petea. Datele celor trei persoane au fost introduse în RENV fără să le fie administrată efectiv doza de vaccin.
Condamnări și pentru beneficiari
În ziua plecării din țară, pe 19 septembrie, cei doi soți s-au întâlnit cu femeia de serviciu, care le-a înmânat plicul cu adeverințe, în schimbul căreia a primit suma de 600 de euro.
În timp ce se aflau în punctul de trecere a frontierei și verificau documentele primite, cei doi soți au constatat lipsa adeverinței pentru prietenul lor. Au sunat din nou la femeia de serviciu, care i-a asigurat că va remedia imediat problema.
La scurt timp, registratorul centrului de vaccinare s-a deplasat personal în Vama Petea pentru a le înmâna adeverința de vaccinare uitată. Ulterior, cei doi soți și-au continuat călătoria către Austria.
Atât ei, cât și prietenul lor au fost puși sub acuzare pentru dare de mită, instigare la fals intelectual și instigare la fals informatic. Toți trei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA.
Pe 14 ianuarie, Tribunalul Satu Mare a validat condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare stabilită pentru bărbatul de 29 de ani. Soția acestuia și prietenul urmează să primească sentința pe 27 ianuarie.
În cazul celorlalți membri ai rețelei, ancheta nu a fost încă finalizată.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!