România are între 6.450 și 7.200 de urși distribuiți cam pe 100 de mii de kilometri pătrați, arată raportul Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), realizat prin Humane Society Internațional și publicat cu grafice complexe de Mindcraft Stories. Cu toate că din 2016, ministrul mediului de atunci, Cristiana Pașca Palmer, a făcut vânătoarea pentru trofee de animale mari (urși, lupi, râși și pisici sălbatice) ilegală, se găsesc în continuare portițe pentru doborârea unor exemplare. Până atunci, vânarea urșilor a fost aproape la liber timp de jumătate de secol.
Dacă până în 2016 se dădeau derogări și pentru vânarea a peste 300 de urși pe an, cu un vârf în 2015 de aproape 500, în 2019-2020, numărul lor a scăzut la 104.
„După 2007, când urșii au primit statutul de specie protejată, cotele au fost deghizate, vreme de un deceniu, în derogări pentru recoltarea urșilor (un eufemism pentru ucidere), cu justificarea că acestea sunt necesare pentru ținerea sub control a populației și sunt calculate după criterii științifice, spune raportul ACDB”, scriu jurnaliștii Mindcraft Stories.
Când ar trebui vânați urșii
În realitate, urșii pot fi uciși doar când apar conflicte între aceștia și oameni, așadar, în condiții specifice și după metode științifice:
– când trebuie protejată fauna și flora, adică o specie devine periculoasă pentru alte specii protejate;
– pentru a preveni pagube pentru culturi, animale domestice, păduri, pescării;
– în interesul sănătății publice;
– pentru cercetare și educare.
Un protocol pentru adresarea fiecărei situații a fost introdus în acest sens tot în 2016. Modificările legislative de atunci au făcut ca în 2017 să fie anul cu cei mai puțin urși vânați. Ulterior însă, numărul derogărilor a început să crească din nou.
Un raport despre numărul vânătorilor de trofee în UE arată că între 2014 și 2018, România a fost principalul exportator, cu o medie de 31 de trofee pe an. Raportul nu precizează speciile, dar se presupune că foarte mulți sunt urși bruni, atâta vreme cât 40% din exportul de trofee din Uniunea Europeană este reprezentat de aceștia.
România ocupă și un loc 18 în Europa la importul de trofee, printre trofeele preferate fiind leoparzii africani, elefanții, leii, panterele, hipopotamii, rinocerii și chiar urșii bruni.
În România, județele cu cele mai multe derogări de vânătoare sunt Harghita, Covasna și Brașov.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro