Cuprins:
Anna Ţivileva, născută Putina, fiica vărului decedat al lui Vladimir Putin, a preluat săptămâna trecută postul de secretar de stat în Ministerul rus al Apărării, pe lângă cel de viceministru, ocupat din iunie.
Conform surselor intervievate de Bloomberg și citate sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului, această femeie în vârstă de 52 de ani are parte de un acces mai facil şi mai direct la unchiul ei, Vladimir Putin, decât mulţi dintre superiorii săi din Ministerul Apărării de la Moscova. Mai mult, ea este considerată acum o figură politică de luat în calcul.
Țivileva este suficient de influentă pentru a avea întâlniri de lucru între patru ochi cu Putin şi suficient de apropiată pentru a-l vedea la evenimente şi petreceri neoficiale, potrivit a două dintre persoane. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care liderul rus este din ce în ce mai izolat, au spus trei dintre surse, ceea ce a făcut ca acest acces să fie cu atât mai valoros.
Contextul promovării Annei Țivileva
În timp ce ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk provoacă o nouă umilinţă Kremlinului, Putin se bazează pe acoliții săi de încredere pentru a continua războiul împotriva Ucrainei. El l-a însărcinat pe fostul său bodyguard personal, secretarul Consiliului de Stat Aleksei Diumin, să se ocupe direct respingerea ofensivei ucrainene din Kursk, prima cucerire străină a unui teritoriu rusesc de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
În mai, Putin l-a înlocuit pe vechiul său aliat Serghei Şoigu din funcţia de ministru al apărării cu consilierul său economic, Andrei Belousov, însărcinat să îmbunătăţească eficienţa maşinăriei militare a Rusiei pe fondul creşterii masive a cheltuielilor de stat.
Promovarea Annei Țivileva intervine în acest context. Putin i-a acordat şi mai multă putere nepoatei sale promovând-o sâmbătă în funcţia de secretar de stat. Dacă înainte supraveghea locuinţele şi serviciile sociale pentru trupe, acum ea este principalul interlocutor între Ministerul Apărării şi Parlamentul rus pentru toată legislaţia legată de armată şi deţine controlul asupra aparatului birocratic al instituției conduse de Belousov.
O nepoată „utilă”
Ascensiunea sa a fost facilitată, în parte, de faptul că Putin o consideră utilă. Ea i-ar fi lăsat o impresie bună liderului rus prin felul în care și-a îndeplinit atribuțiile de conducere a unui nou fond de stat creat pentru soldaţii implicaţi în agresiunea militară din Ucraina. De asemenea, cu ceva ani în urmă, în 2018, soţul ei, Serghei Ţivilev, a fost numit viceguvernator şi apoi guvernator al regiunii carbonifere Kemerovo.
„Putin o promovează, aparent, pentru că o crede destul de eficientă”, spune Evgheni Mincenko, un politolog care a lucrat cu Kremlinul. „Tandemul pe care l-a format cu soţul ei în regiunea Kemerovo a produs un rezultat bun, impresiile sunt în mare parte pozitive”, adaugă politologul rus.
Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, nu discută despre familia sa în public, abţinându-se chiar să confirme identitatea celor două fiice adulte ale sale, în pofida apariţiilor ocazionale ale acestora în presa de stat legate de carierele lor. Cu toate acestea, rudele sale au fost lipsite de griji, cu surse stabile de venit, fie că a fost vorba de o funcţie de conducere într-o întreprindere de stat sau de acţionariat într-o companie privată. Însă rudele sale au ales de obicei să stea departe de ochii publicului, notează Bloomberg.
Dar vremurile s-au schimbat, iar Putin a plasat-o acum pe nepoata sa într-un rol public în eşaloanele superioare ale Ministerului Apărării şi a permis ca soţul său să fie numit ministru al energiei.
Trucuri de ascensiune
În momentul instalării lui Putin la Kremlin, în 2000, Ţivileva lucra ca psihiatru într-un oraş sărac din centrul Rusiei. În 2012, ea şi soţul ei au achiziţionat o participaţie majoritară la producătorul de cărbune de dimensiuni medii MC Kolmar. La scurt timp după aceea, Ţivileva a construit un patinoar, într-o perioadă în care Putin se afișa ca pasionat de hochei. Guvernul a venit, de asemenea, în ajutorul regiunii, investind miliarde de ruble în infrastructura de transport şi energie, iar compania, pe care familia încă o controlează, a continuat să lanseze două noi facilităţi miniere.
Potrivit unei persoane apropiate Kremlinului, Putin a numit-o pe Ţivileva la conducerea fondului de stat „Apărătorii Patriei” anul trecut, în detrimentul candidaţilor propuşi de propriul său consilier pentru acest rol.
Dacă fondul „Apărătorii Patriei” a avut un buget de 2,4 miliarde de ruble (23,5 milioane de euro) în 2023, pentru acest an a primit 18 miliarde de ruble (176,5 milioane de euro) din partea guvernului rus.
Ţivileva a căpătat încrederea lui Putin prin administrarea acestui fond, demonstrând acelaşi entuziasm pentru sprijinirea războiului ca şi pentru patinaj cu ani înainte. Ea a transformat proiectul într-un instrument important pentru Kremlin, în condiţiile în care numărul soldaților ruși uciși sau răniți s-au înmulţit în Ucraina, ajungând, potrivit estimărilor occidentale, la 500.000 de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022.
Ţivileva a obținut extinderea atribuţiilor fondului la toate categoriile de trupe implicate în agresiunea militară din Ucraina, nu numai cu soldaţii întorşi acasă şi cu familiile celor decedaţi, a declarat o persoană familiarizată cu acest proiect.
În prezent, ascensiunea sa politică este susţinută mai ales mediatic. Este primul viceministru rus al apărării cu propriul canal de Telegram şi apare des la televiziunea națională. „Are perspective bune”, conchide politologul Evgheni Mincenko.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 22.08.2024, 21:43
Cum a ajuns? Păi cum credeți că a apărut termenul de nepotism?