„Când am fost în Austria și am văzut că directorul dă high five cu elevii, am zis: «ăsta e nebun!» Dar am înțeles că asta e calea. Când ai ridicat tonul la un elev, tu nu știi ce are acasă. L-ai complexat, l-ai pierdut ca om, i-ai distrus viitorul”, spune Alina Cuciurean, într-un articol al publicației Școala 9 BRD, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.

Alina Cuciurean

Alina Cuciurean are 48 de ani și de 25 este profesoară de silvicultură. De cinci ani este directorul Colegiului Silvic, iar anul trecut a primit de la Asociația pentru Valori în Educație premiul Directorul anului pentru antreprenoriat.

„Noi n-am așteptat să ne dea cineva de sus”

Este sâmbătă dimineața și ea e la liceu. Merge adesea la sfârșit de săptămână să mai lucreze și de multe ori vin și colegi de-ai ei. Îmi face un tur al școlii prin poze. Cancelarie, holuri, săli de clasă, laboratoare.

„Doamne, cât e de urât fără ei…”, oftează profesoara. O școală care în fiecare zi înghițea foșneala a 1.200 de elevi și a 80 de profesori a rămas de luni bune mută. În cancelaria „în stil bucovinean cu șemineu”, cum o descrie directoarea, în fiecare zi la ora 7 dimineața profesorii se adunau la ceai și la împărtășit idei.

„Suntem efectiv ancorați în tot ce se întâmplă în școală. Vrem ceva, muncim și avem”. Are și un exemplu: „Când am fost în Suedia la o ședință pregătitoare a unui campionat, am văzut în școala de acolo un simulator de vânătoare. Și am văzut cât de mult le place colegilor mei cu care am fost. Și am zis: dar totuși, copiii noștri nu merită un simulator?” În trei luni a reușit să strângă 10.000 de euro și să cumpere simulatorul de vânătoare.

Noi n-am așteptat să ne dea cineva de sus, am muncit, am bătut pe la uși. Echipa este grozavă! Mi se pare de cel mai mult bun simț ca tu ca manager să descui școala dimineața și s-o încui seara. Dacă tu vii la zece și ții oamenii la ușă la audiență, nu mai faci nimic.

Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina”:

Proiectele câștigate de Colegiul Silvic „Bucovina”

Copiii se mândresc cu diplomele primite
  • Stagiile de practică – calea de tranzitie spre angajare, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, 538.000 de euro.
  • Proiectul KA 101 „Strategii inovative pentru un mediu de învățare european” pentru formarea a 21 de cadre didactice – 46.900 de euro.
  • Proiectul KA1 VET pentru Învăţământ Profesional şi Tehnic, „CES – Calitate în Economie și Silvicultură” – 119.000 de euro.
  • Proiectul KA 229 „La planète est notre préoccupation actuelle” – 23.700 de euro.

Laptopul directoarei a ajuns la un elev

De când conduce școala, Alina Cuciurean a impus ca regulă pentru colegii ei să nu i se adreseze niciodată cu „doamna directoare”. Pentru sine a impus regula „fără șefisme”: „Eu trebuie să ascult de ei, că e școala lor, e școala elevilor și a colegilor mei.”

În plină pandemie, nu a avut deloc probleme cu prezența elevilor la cursurile online, care este de 100%.

Pentru elevii de la țară care nu aveau semnal acasă a vorbit cu primarii din localitate care le-au asigurat un colț la primărie, unde veneau zilnic ca să participe la ore. 

Pentru cei care n-au avut calculatoare, au dat pe custodie calculatoarele din cabinetul de infomatică. Acum au în desfășurare un alt proiect prin care vor primi 60 de calculatoare noi. „Un laptop de-al meu e la un copilaș care lucrează la primărie”, spune directoarea.

Citește mai multe despre cum au reușit profesorii de la Câmpulung Moldovenesc să-și apropie elevii și ce măsuri iau pentru a le facilita găsirea unui loc de muncă la finalul studiilor pe Școala 9.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News