În situaţia zilnică a vaccinării în România, transmisă marți de CNCAV, la totalul rapelurilor cu vaccinul Johnson & Johnson apărea numărul 787. Era curios, pentru că era un număr mult mai mare decât totalul de rapeluri cu vaccinul Johnson & Johnson dat tot de CNCAV cu o zi înainte: 23.
De la această diferenţă au pornit, de fapt, jurnaliştii care au scris dimineaţă că „720 de oameni au fost vaccinaţi cu serul greşit”, fiindcă primiseră iniţial un alt vaccin (Pfizer sau Moderna, la doza 1), iar ulterior au făcut doza 2 cu Johnson.
În realitate, în tabelul din 9 noiembrie, apărea şi o notă de subsol în care CNCAV explică faptul că numărul de 787 cuprinde „vaccinările administrate cu Johnson & Johnson ca doză rapel, dar şi ca doză 2 în schema heterologă, ca urmare a actualizării rapoartelor în RENV”.
Prin „vaccinare heterologă”, CNCAV se referă chiar la acest tip de vaccinare mixtă, în care o doză este cu un vaccin, iar a doua cu un altul, produs printr-o tehnologie diferită. Astfel de combinaţii au fost explorate în studii ştiinţifice, cu succes, nu sunt o invenţie a medicilor din România.
Într-o explicaţie suplimentară dată Libertatea, Alina Moisoi, purtător de cuvânt CNCAV, precizează că „Numărul de 787 este un total primit de la INSP, care administrează RENV – registrul electronic naţional de vaccinare. O parte sunt cei care au făcut booster cu Johnson & Johnson. Restul sunt oameni care făcuseră prima doză cu Pfizer sau Moderna şi, apoi, din motive medicale – de pildă, au avut anumite reacţii adverse la acea primă doză, medicul lor le-a recomandat ca doza 2 să fie cu Johnson & Johnson. Cu toţii intră în acel 787, fie că a fost booster, fie rapel la alt tip de vaccin”.
Potrivit unei precizări transmise presei de CNCAV, „situaţia punctuală a cazurilor care au beneficiat de schemă de vaccinare heterologă se regăseşte la nivelul centrelor de vaccinare sau cabinetelor de medicină de familie unde aceste persoane s-au prezentat”.
În România, de la 10 septembrie, există această opţiune, în cazuri punctuale, acolo unde există recomandarea făcută de medicul pacientului, atestată printr-un document medical.
Cu alte cuvinte, cei 720 de oameni la care fac referire jurnaliştii Realitatea Plus nu sunt „vaccinaţi cu serul greşit”, ci au urmat o altă schemă de vaccinare decât cea clasică.
Conform instrucţiunii din 10 septembrie, se permite vaccinarea cu alt tip de vaccin faţă de cel administrat la primă doză, când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverinţă medicală) şi asumată de un medic cu drept de liberă practică.
720 sunt vaccinaţi cu schema atipică, de la începutul campaniei de vaccinare până azi
În precizarea transmisă jurnaliştilor miercuri, CNCAV nu menţionase câte persoane din cele 787 au primit doza 2 din Johnson & Johnson ca rapel după alt tip de vaccin şi câte au primit-o ca booster pentru Johnson & Johnson.
Potrivit Alinei Moisoi, CNCAV nu are aceste date defalcate, ci doar totalul, primit de la INSP care administrează RENV.
Contactată apoi de Libertatea, Adriana Pistol, directoarea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a refuzat să comenteze subiectul şi a spus doar că „nu la noi, vorbiţi cu CNCAV”.
Totuşi, într-un schimb de mesaje cu ziarul, Valeriu Gheorghiţă a precizat că din cei 787 de oameni vaccinaţi cu Johnson & Johnson la doza 2, 720 au fost cu schema heterologă, mixtă.
Foto: Profimedia