„Numărul meu este A-10572. Asta eram eu, nu ne strigau pe nume. Nu mai eram oameni”, explică Lily într-un video de pe Tik Tok din iunie anul trecut, arătându-și brațul stâng tatuat cu numărul de identificare de la Auschwitz, unde a fost deportată în 1944.
„Eram doar un număr și eram tratați ca niște numere”, adaugă femeia, acum în vârstă de 98 de ani.
Videoclipul de 28 de secunde are mai multe de 20 de milioane de vizualizări.
„Niciodată să nu renunți”
Lily Ebert avea 20 de ani când ea și familia ei – mama și cinci frați – au fost deportați la Auschwitz cu unul dintre ultimele trenuri care au intrat în lagăr în 1944, îndurând luni bune la lagărul Birkenau, înainte de a fi transportați la Altenburg, parte din lagărul Buchenwald.
Părinții lui Lily Ebert și unii dintre frații ei au fost condamnați la moarte în camera de gazare după ce l-au întâlnit pe infamul Josef Mengele, cunoscut pentru experimentele sale pe cei din lagăr, în timp ce membrii familiei rămași au fost puși la muncă.
Supraviețuitoarea a descris realitatea cumplită a vieții într-un lagăr de concentrare în cartea „Promisiunea lui Lily. Cum am supraviețuit la Auschwitz și am găsit puterea de a trăi”, publicată la sfârșitul anului trecut.
„Niciodată să nu renunți”, spune femeia într-un alt video de pe Tik Tok. „Am fost într-o situație (la Auschwitz, n.r.) în care nu aveai cum să câștigi. 75 de ani mai târziu, îți spun «Sunt aici!»”.
Lily a împlinit 98 de ani pe 30 decembrie 2021. Momentul a fost marcat printr-un filmuleț pe Tik Tok. Femeia a supraviețuit și unei infecții cu Covid.
„Mi-am dat seama că misiunea mea e să-i spun povestea”
Contul de Tik Tok al femeii e administrat de către strănepotul ei, Dov Forman, în vârstă de 18 ani.
Tânărul a povestit într-un interviu despre momentul în care străbunica lui și-a ridicat mâneca și și-a arătat tatuajul. „A fost ziua în care mi-am dat seama că misiunea mea e să-i spun povestea”, a spus Dov.
„Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că crimele naziste nu sunt uitate. Într-o zi nu vor mai exista supraviețuitori și va depinde de noi să reamintim tuturor crimele naziștilor”, a adăugat el.