Shalpa Hoque a arătat în clipul pe care la postat pe TikTok cum a turnat apă fierbinte peste o frunză de salată, a adăugat un plic de ceai de mentă pentru gust, iar după zece minute a băut substanța rezultată. Totul, pentru a testa dacă fiertura o poate ajuta să adoarmă mai repede. După un timp neprecizat, tânără și-a anunțat urmăritorii că are o senzație de somnolență.
@shapla_11 if you cant sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp
Experimentul ei a trezit interesul câtorva milioane de utilizatori ai rețelei sociale, astfel că acum hashtag-ul „lettuce water” (apă de salată – n.red.) are peste 18 milioane de vizualizări.
Cercetătorii spun că e vorba de un efect placebo
Explicațiile specialiștilor contrazic însă constatările tinerilor. Marie-Pierre St-Onge, profesor asociat de medicină nutrițională și director al Centrului de Excelență pentru Somn de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, a declarat pentru Insider.com că nu există dovezi științifice care să arate că apa de salată poate avea un efect de somnifer.
Totuși, există un studiu din 2017, în care cercetătorii au testat mai multe tipuri de salată pe șoareci într-un experiment. S-au încercat extracte din mai multe tipuri de frunze de salată, dar odată cu administrarea unor sedative, pentru a testa dacă planta prelungește efectul medicamentelor.
Studiul a arătat că doar extractul din salata Romaine a îmbunătățit efectul sedativelor la șoareci, prelungindu-le efectul. Iar asta se datorează lactucinei, o substanță care se găsește într-o cantitate mai mare în salata Romaine.
În cazul celor care adorm mai ușor după ce beau fiertură de salată, e vorba, cel mai probabil, doar de un efect placebo, concluzionează specialiștii. Marie-Pierre St-Onge spune că atunci când crezi că o substanță are un anumit efect asupra organismului tău, corpul poate răspunde pozitiv.
„Dacă vă așteptați să funcționeze ceva, atunci probabil că vă simțiți mai somnoros”, a explicat experta.
Renunțarea la folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare sau exercițiile mentale sau fizice pot fi însă soluții bune pentru un somn mai ușor, mai spun specialiștii.