După patru luni de relaxare, tot mai mulți medici români vorbesc de valul 6 al pandemiei, iar spitalele de boli infecțioase din Capitală deja nu mai au locuri libere în secțiile pentru pacienți cu COVID.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut puternic în ultimele săptămâni, determinând, de altfel, Ministerul Sănătății să revină la raportarea zilnică. Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri noi.
Cei care astăzi însă vor să-și facă boosterul sau poate prima doză de vaccin anti-COVID trebuie să parcurgă un drum complicat pentru a se imuniza. Asta pentru că, de la 1 iulie, vaccinarea anti-COVID se poate face doar în cabinetele medicilor de familie din România.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2022/07/vaccinare-vlad-chirea-img1794-1024x682.jpg)
Motivele pentru care vaccinarea a devenit greu accesibilă azi
Reporterii Libertatea au încercat să se programeze pentru doza booster și s-au lovit de mai multe obstacole:
- Platforma de vaccinare folosită până de curând nu mai funcționează.
- Centrele de vaccinare au fost închise, inclusiv în Capitală.
- Nimeni nu răspunde la call-center-ul pentru programări – care a fost transformat între timp în call-center pentru asistență în obținerea certificatului verde.
- Zeci de minute de așteptare pentru a vorbi cu un operator al DSP București.
- Pacienții sunt îndrumați să se programeze singuri sunând la medici din lista disponibilă pe vaccinare-covid.gov.ro, dar mulți dintre aceștia spun că nu mai vaccinează în cabinete. O cititoare Libertatea susține că a vorbit cu 15-20 de medici de familie în decurs de o săptămână și jumătate, dar nu a reușit să găsească pe cineva dispus să mai administreze serul în cabinet.
- Reticența medicilor are legătură și cu faptul că sunt obligați să plătească din buzunar costul pierderilor mai mari de 50% dintr-un flacon multidoză de vaccin.
- Șefa DSP București susține că doar respectă legislația în ceea ce privește imputarea pierderilor medicilor de familie și nu crede că există bucureșteni care sună la zeci de cabinete pentru a găsi un vaccin anti-COVID.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0da5f6461572274954c8e180e7473084.jpg)
Potrivit ultimei situații naționale, aproape 44% din populația eligibilă s-a vaccinat în România. Însă doar undeva la 2,5 milioane de români au primit doza booster, conform ultimei actualizări din 13 martie făcute de Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV).
De la 1 iulie, vaccinarea anti-COVID, doar la medicii de familie
Într-un experiment Libertatea, am început ca orice pacient, cu accesarea platformei de vaccinare, unde orice opțiune de vaccin ai alege, aflăm că nu există niciun loc disponibil. Asta pentru că nici nu mai există centre de vaccinare în București.

Nimeni nu mai răspunde la call-center-ul campaniei de vaccinare. În plus, de mai bine de o lună nu mai există nici CNCAV, autoritatea care a coordonat desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
Totuși, unde ne vaccinăm?
Ne îndreptăm spre DSP București. Pe site, programul call-center-ului e de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Apăsăm tasta 1 pentru linia de programare la vaccinare anti-COVID. E ora 16.33, iar vocea robotică de la celălalt capăt ne anunță că programul cu publicul s-a încheiat la 16.30.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d8640747525e93a3caeb9c3b6179381.jpg)

Revenim a doua zi. La primul apel așteptăm 8 minute, la al doilea petrecem 25 de minute pe muzică. La al treilea apel, un operator ridică receptorul.
„Nu mai există centre de vaccinare. Doar la medicul de familie vă mai puteți face doza booster. Nu contează dacă nu aveți medic de familie, intrați pe vaccinare-covid.gov.ro și e acolo o listă cu toți medicii de familie care vaccinează anti-COVID”, ne transmite angajatul DSP București.
O săptămână mai târziu, mesajul vocii robotice e altul. Nu le mai spune bucureștenilor că ar putea fi ajutați pentru programarea la vaccinarea anti-COVID.
Lista medicilor de familie unde te poți vaccina. Teoretic
Lista la care ne trimit cei de la DSP București este, în fapt, un document imens, care enumeră aproape 5.000 de cabinete medicale din întreaga țară, cu toate datele de contact ale medicilor care teoretic fac vaccinare anti-COVID în România.
„Acea listă este convenită de noi cu reprezentanții medicilor de familie și care se modifică în mod permanent”, explică șefa DSP București, Cristina Pelin, pentru ziar.
- 339 dintre medicii de pe lista la care ne-a trimis operatorul call-center-ului DSP sunt din București. Asta înseamnă că, pe hârtie, undeva la o treime din medicii de familie bucureșteni fac în cabinete vaccinare împotriva COVID-19.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_55621702690b5917e7e1e0996a02b338.jpg)
- Mai există însă o a doua listă, la care ne trimite Cristina Pelin și din care au dispărut între timp 100 de medici. A doua listă include 239 de cabinete medicale și e disponibilă publicului într-o secțiune secundară a site-ului DSP București.
„Noi nu facem asta! Nu!”
Sunăm aleatoriu la câteva numere din prima listă întocmită de instituție, spre care ne-a îndreptat chiar operatorul call-center-ului DSP București.
„Este dat greșit numărul, este dat greșit, vă zic eu”, transmite secretara unui mic centru medical din Berceni. Închide abrupt, așa că telefonăm la cabinetul individual al unui medic de familie din sectorul 4. „Noi nu facem asta. Nu!”, răspunde cu rapiditate asistenta medicală și apoi încheie cu „Sănătate!”.
Găsim un răspuns abia sunând la o rețea medicală privată, care angajează și medici de familie.
„La noi se poate, da. În principiu, vaccinarea se face doar vineri în intervalul orar 9-11. Dar trebuie să ne spuneți dacă doriți, că vă punem pe listă. Se deschide un flacon doar dacă sunt oameni. Vă sunăm noi”, explică operatoarea de la Medicover.
15-20 de apeluri la medici de familie și niciun vaccin găsit în Capitală
A fost nevoie de două zile și undeva la 10 apeluri telefonice pentru a face o programare la vaccinarea anti-COVID oriunde în Capitală. Nu suntem singurii, o cititoare ne-a scris că a sunat la 15-20 de cabinete medicale în decurs de două săptămâni, în încercarea de a face două programări pentru administrarea dozei a 4-a.
Sunt cabinete care figurează pe lista oficială. Dar, din păcate, medicii cu care am vorbit nu au putut să-mi dea nicio alternativă. Mi s-a spus că nu știu niciun cabinet unde se face acest vaccin. Asta deși, așa cum mi-au mărturisit, nu eram deloc prima persoană care întrebase de vaccin în respectiva zi.
Andreea, o cititoare care ne-a transmis că a încercat să se programeze pentru doza a patra:
Pe 11 iulie, Andreea a sunat la Medicover. După multe insistențe, i s-a comunicat că se poate duce la vaccinare pe 22 iulie. Adică o perioadă de așteptare de 11 zile pentru vaccinare, când România a depășit pragul de 7.500 de cazuri noi de infecție COVID-19.
De ce medicii de pe lista DSP nu vaccinează
Deși se află pe lista oficială a medicilor de pe vaccinare-covid.gov.ro, mai multe cabinete neagă că ar administra serul anti-COVID.
Explicația e simplă, spune dr. Sandra Alexiu, medic și președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Atât de comunicativi sunt cei de la DSP, că trimit pacienții la o listă în care apar toți medicii care au contract de vaccinare, cu orice tip de ser, nu doar anti-COVID. Toți de pe listă sunt medici vaccinatori, dar nu toți vaccinează anti-COVID.
Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov:
După discuții pe grupurile online ale filialei locale, președinta a reușit să identifice doar 4-5 colegi din listă care mai administrează în acest moment serul anti-COVID în cabinetele lor din Capitală.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/10/sanda-alexiuagerpres11035254-1024x655.jpg)
„Am identificat 4-5 medici care mai vaccinează anti-COVID în București”
„Da, e o lipsă de respect la adresa pacienților, care trebuie să dea telefoane după telefoane, să meargă din aproape în aproape, pentru a se putea vaccina. Asta când oricum sunt puțini care vor. Și ăia sunt descurajați”, acuză Sandra Alexiu.
Reticența medicilor de familie, explică Alexiu, vine atât prin lipsa de interes a populației, cât și din imputarea financiară a pierderilor mai mari de 50% din flacoanele multidoză anti-COVID.
Un medic de familie câștigă 40 de lei pentru fiecare doză de vaccin administrată în ambulatoriu. Însă dacă deschide un flacon de Pfizer și administrează doar două doze, acel medic câștigă 80 de lei și trebuie să dea înapoi statului 380 de lei.
„E foarte greu să întrunești atâtea programări într-o zi pentru anti-COVID. Și nimeni nu vrea să plătească din buzunar acele pierderi. Din acest motiv sunt foarte puțini medici de familie care mai vaccinează anti-COVID”, explică dr. Alexiu.
DSP: „Așa spune legislația, noi doar o aplicăm”
De partea cealaltă, reprezentanții DSP București, cu care medicii bucureșteni au semnat noi contracte pentru administrarea serului anti-COVID, spun că trebuie să respecte legislația în vigoare pentru pierderi de peste 50%.
„Așa spune legislația, noi doar o aplicăm. Eu nu cred că sunt pacienți care au sunat la zeci de medici de pe acea listă și li s-a zis că nu fac vaccinare anti-COVID. Chiar nu cred acest lucru”, a declarat Cristina Pelin, la solicitarea ziarului Libertatea.
Iar în ceea ce privește acuzațiile de „comunicare defectuoasă” venite din partea Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, șefa instituției spune că lista publică este una convenită cu reprezentanții medicilor de familie și aflată într-un proces continuu de modificare.
„Eu deschid un flacon mâine. Ai pacienți?”
La nivel național sunt și alte obstacole, explică dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de lucru pe vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și, la rândul său, medic de familie într-o comună din județul Dolj.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/10/medicul-gindrovel-dumitra-1024x682.jpeg)
„Noi comandăm flacoane, dar nu putem să le păstrăm la infinit. Și, existând această amenințare de imputare a costurilor dozelor irosite, colegii comandă în acest moment doar pe bază de cerere. Prin urmare, așteptarea este consistentă pentru pacient”, spune medicul.
La nivel local, medicii se descurcă încercând să se anunțe unul pe celălalt, prin intermediul grupurilor de comunicare online, cine și când deschide un flacon de vaccin anti-COVID.
În comună suntem trei medici de familie și când deschid un flacon, îi anunț și pe ceilalți, le cer să-și trimită pacienții care așteaptă pentru vaccin. Totuși, azi am deschis un flacon, am vaccinat două persoane și am aruncat alte 4 doze. Un flacon deschis rezistă doar 6 ore.
Dr. Gindrovel Dumitra:
Acesta spune că situația a devenit mai digerabilă în ultima săptămână, după ce pragul pierderilor admise a fost ridicat de la 25% la 50%. „Nu vorbim de o rezolvare, ci de o atenuare. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe această amenințare a imputării costurilor medicului de familie în ceea ce privește flacoanele multidoză de vaccin anti-COVID”, insistă medicul, care amintește că nici nu exista, de altfel, această amenințare până la 31 martie, când s-a trecut de la efectuarea vaccinării în cabinete pe baza unor contracte semnate cu CAS la contracte încheiate de vaccinatori cu DSP.
O altă problemă: medicii trebuie să meargă și 70 de kilometri după vaccinuri
„Această imputare a costurilor e într-adevăr principala cauză, dar mai e una – lipsa unui sistem logistic de transfer al flacoanelor din depozitele județene la cabinetele individuale ale medicilor de familie”, mai menționează dr. Gindrovel Dumitra.
În prezent, medicii vaccinatori trebuie să ridice singuri flacoanele de vaccin comandate de la DSP. Pentru cei din rural, această situație aduce noi bariere în ceea ce privește accesul la vaccin. De exemplu, cabinetul doctorului Dumitra e la aproape 70 de kilometri distanță de sediul DSP Dolj.
„Există un principiu al OMS, care spune că trebuie să facem vaccinarea o alegere ușoară”, încheie dr. Gindrovel Dumitra.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

nobody • 22.07.2022, 12:59
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, calomnie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2f2ba40de93d7ab055d3fe058c48aef.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_11e79a9b8450ab564df3dede7c6c441c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90ae4535abfb73050b2fe68e183c504a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_0914859eec43ff74840ada364aac6fa0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ec1e63cf85ebe56663f1fb95eed2cecb.jpg)