Tribunalul Brăila l-a condamnat, pe 28 aprilie 2021, pe Eduard Ciocan, fost consilier local din partea PNL la Brăila în perioada 2012-2016, la un an de închisoare cu suspendarea executării pentru înșelăciune în formă continuată.
Fostul politician a scăpat de acuzația de uz de fals în formă continuată, judecătorii dispunând încetarea procesului penal în cazul acestei infracțiuni întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. De asemenea, Eduard Ciocan a fost achitat de acuzația de spălare de bani pe motiv că fapta nu există.
Alături de fostul consilier local a fost condamnată și fosta sa soție, Dana Ștefania Călinescu Ciocan, aceasta primind 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înșelăciune în formă continuată. Și în cazul ei, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru comiterea unei alte infracțiuni, respectiv instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe motiv că a intervenit prescripția răspunderii penale.
Decizia instanței nu este definitivă.
Facturi false și utilaje agricole care nu existau în realitate
Eduard Ciocan a contractat trei împrumuturi bancare de la BCR în perioada august – decembrie 2011, pe numele a două societăţi comerciale al căror reprezentant era la acel moment. Potrivit procurorilor, fostul consilier local s-ar fi folosit de facturi false şi utilaje agricole pe care firmele sale nu le dețineau pentru a gira creditele bancare.
Ca să se piardă urma banilor, anchetatorii au stabilit că Ciocan i-a transferat între firmele sale, prin conturi deschise la alte bănci. Facturile false ar fi fost întocmite de angajaţii firmelor sale, iar conţinutul acestora ar fi fost dictat de fosta sa soție, Dana Ștefania Călinescu, potrivit anchetatorilor.
Credite de 600.000 de lei contractate în câteva luni
În perioada în care au fost făcute împrumuturile bancare, Eduard Ciocan era reprezentantul a trei firme: SC Olsem SRL, SC Cerolsem SRL şi SC Ronom SRL. Primul credit bancar, în valoare de 150.000 lei, a fost contractat pe 23 august 2011, în numele firmei SC Ronom SRL.
Pentru acest împrumut, Eduard Ciocan a garantat cu conturile în lei deschise la aceeaşi bancă, plus câteva utilaje agricole: o maşină de erbicidat, o semănătoare de precizie şi o semănătoare de prăşitoare, dar și cu un bilet la ordin emis de SC Ronom.
Două luni mai târziu, fostul politician a împrumutat suma de 261.000 de lei de la aceeași bancă, în numele SC Ronom SRL, garantând creditul cu conturile în lei şi euro deschise la BCR şi două utilaje agricole (o combină şi o semănătoare), plus un bilet de ordin al firmei.
Ca și în cazul primului împrumut, Ciocan a prezentat băncii câteva facturi datate din 2011, conform cărora ar fi cumpărat utilajele agricole de la o firmă gălăţeană.
După alte două luni, Eduard Ciocan a făcut un nou împrumut la BCR, fiind vorba de un credit de 200.000 de lei, în numele firmei SC Cerolsem SRL. A garantat cu conturile în lei şi euro deschise la aceeași bancă, dar şi cu un tractor pentru care a prezentat o factură din care reieșea că l-a cumpărat de la o societate din Galaţi. În total, fostul consilier local a contractat credite de 611.000 lei de la BCR, în numele a două societăţi pe care le reprezenta la acea vreme.
Soția, director economic în două firme
În urma verificărilor, anchetatorii au stabilit că utilajele agricole cu care fusese garantate creditele bancare nu aparțineau, de fapt, nici SC Ronom SRL, nici SC Cerolsem SRL. Unele dintre ele erau în posesia SC Olsem SRL, iar restul nu au fost vreodată în proprietatea celor două firme amintite și nici în cea a societății gălățene de la care Ciocan susținea că le cumpărase.
În urma anchetei s-a descoperit și că facturile cu ajutorul cărora fusese garantat împrumutul din octombrie 2011 erau false. Potrivit procurorilor, facturile false au fost completate de angajaţii firmelor administrate de fostul consilier local, iar fosta sa soție, Dana Ștefania Călinescu Ciocan, le-ar fi dictat conţinutul acestora.
Femeia era la acea vreme director economic al firmelor SC Ronom SRL şi SC Olsem SRL.
Ce s-a întâmplat cu banii?
Anchetatorii au urmărit firul banilor și au aflat că 150.000 de lei, pe care fostul politician îi împrumutase în numele firmei Ronom, au ajuns la societatea SC Cerolsem SRL, potrivit unor ordine de plată emise pe 23 august 2011. În aceeași zi și în ziua următoare, SC Cerolsem SRL a plătit integral suma împrumutată de către SC Ronom SRL, virând banii în două conturi deschise la BRD şi Banca Carpatica.
Procurorii spun că prin această manevră s-a intenționat disimularea originii ilicite a banilor. Mecanismul infracțional a fost repetat și în cazul celorlalte două împrumuturi. Astfel, împrumutul de 261.000 lei contractat de SC Ronom SRL a ajuns în contul SC Cerolsem SRL, iar cel de-al treilea credit, de 200.000 de lei, a fost transferat în contul primei societăți amintite, operațiunile fiind efectuate de Eduard Ciocan prin ordine de plată.
Din cei 611.000 lei împrumutați, fostul consilier local a restituit doar ultimul credit de 200.000 lei. Tribunalul Brăila a stabilit acum ca Eduard Ciocan și fosta sa soție să plătească 499.812 lei către o firmă care a preluat creanța de la Banca Comercială Română.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro