Credincioasă ideii că un ziar nu e o mașinărie de panică și nici una de divertisment sau aproximații, în plină criză provocată de pandemia de coronavirus, Libertatea se străduiește să ofere cititoriilor o informație științifică de calitate, prezentată clar și cu acuratețe. Ziarul a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință. Semnatarii sunt experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei vor scrie, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemia de coronavirus.

Românii privesc cu îngrijorare situația din Italia, unde pandemia cauzată de noul coronavirus a dat peste cap sistemul medical național și a forțat autoritățile locale să declanșeze o stare de urgență. De cealaltă parte a lumii, însă, în Coreea de Sud, autoritățile au acționat rapid și ferm in fata situatiei, evitand o epidemie de proporții cu adevărat înfricoșătoare în una din cele mai dens populate țări de pe glob.

Deși e una din cele mai afectate tari de virusul SARS-CoV-2 (denumirea oficială a coronavirusului care cauzează boala respiratorie COVID-19), raportând peste 7.900 de cazuri și 72 de decese, Corea de Sud s-a comportat exemplar – iar asta se vede în ultimele rezultate raportate. 

Într-o lună, numărul cazurilor zilnice raportate de Seul a scăzut de 7 ori

Luni, 9 martie, Centrul Corean pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (KCDC) Infecțioase a raportat 131 de cazuri noi și trei decese. Acesta a fost cel mai mic număr de cazuri pentru o singură zi de la sfârșitul lunii februarie și a patra zi consecutivă de cazuri în scădere. 

Pentru comparație, în ultima zi din februarie erau raportate 909 cazuri – aproape de șapte ori mai multe ca în zilele acestea. 

Trendul descendent a continuat toată săptamâna, iar vineri, 13 martie, Coreea de Sud a anunțat că numărul de cazuri vindecate de COVID-19 raportate zilnic a depășit numărul de infecții noi pentru prima oară de când noul coronavirus a apărut în ianuarie.

Potrivit KCDC, vineri au fost raportate 110 noi cazuri, față de 114 cu o zi precedentă, iar 177 pacienți aflați în carantină pentru tratament au fost externați din spitale după ce s-au vindecat. 

Noile date sunt extrem de promițătoare, ridicând speranțele că infecția virală care a lovit a patra economie a lumii nu numai că este sub control, dar că ar putea fi chiar eliminată. 

Testări „drive-through”, ca la McDonlads!

Acestea sunt rezultatele intervenției guvernului care a acționat rapid, realizând 240.000 de testări și chiar folosind metode inovative de testare de tip „drive-through” în regiunea Goyang, unde șoferii pot intra cu mașina în zone speciale sa fie testati la fel de repede ca o comanda la McDonalds.

“Detectarea pacienților în stadiile incipiente este foarte importantă și am învățat această lecție simplă combătând acest virus care este extrem de contagios – și odată ce începe, se răspândeste foarte repede și pe arii extinse,” a spus Park Neunghoo, ministrul sănătății din Coreea de Sud, într-un interviu cu CNN, adăugând că speră ca țara sa să fi trecut de vârful epidemiei. 

Comparativ cu cele peste 240.000 de teste coronavirus efectuate în Coreea de Sud, Grupul de Comunicare Strategică informează că până la această oră s-au prelucrat 2.545 de teste în România – în jur de 40 de ori mai puține ca în Coreea de Sud pe cap de locuitor. 

Restricții dure. Persoanele vindecate se pot reinfecta

Pe lângă testarea în timp util, Corea de Sud a instaurat restricții severe de circulație a populației. Vacanțele de la școală și grădiniță au fost extinse pentru trei săptămâni, iar evenimentele publice au fost anulate sau amânate. 

Cu toate acestea, autoritățile sunt încă foarte tensionate și fac apel la populație să continue măsurile de precauție, cum sunt cele de igienă și auto-izolare. 

Chiar și un cluster mic de infecție poate redeclanșa o epidemie la nivel național, cu atât mai mult cu cât studiile au arătat că personale vindecate se pot reinfecta cu SARS-CoV-2 pentru că anticorpii specifici nu durează suficient de mult pentru o protecție îndelungată.  

Rolul slujbelor religioase în epidemie

Mai mult de 60% dintre cazurile de COVID-19 în Coreea de Sud sunt asociate cu Biserica Shincheonji a lui Isus (Shincheonji Church of Jesus), o sectă religioasă locală, unde un membru a ținut patru slujbe până să fie diagnosticat.

Pe 8 martie, Patriarhia Română a anunțat că exclude luarea de măsuri de carantină și izolare în lăcașele de cult. 

“Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Urmărește-ne pe Google News