Activitatea gripală a avut un trend descrescător în prima săptămână a lunii aprilie, potrivit unei informări făcute publice, joi, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută în săptămâna 1 – 7 aprilie comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă. A evoluat cu intensitate medie în zona de centru a ţării şi scăzută în rest, cu răspândire locală şi cazuri sporadice în unele judeţe.
„Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 73.041, cu 6,2% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (77.900). S-au înregistrat la nivel naţional 419 cazuri de gripă clinică. (…) De la începutul sezonului 2018 – 2019 au fost înregistrate 196 de decese confirmate cu virus gripal, din care 148 tip A subtip (H1) pdm09, 22 tip A subtip H3, 24 tip A nesubtipat şi o coinfecţie cu A(H1) pdm09 şi AH3, faţă de 129 în întreg sezonul precedent, din care 63 cu virus gripal tip A subtip (H1) pdm09, 2 cu AH3, 4 cu A nesubtipat şi 60 cu virus gripal tip B”, se arată în informare.
De la începutul sezonului au fost confirmate 2.239 de cazuri de gripă din care: 1.194 de cazuri de gripă cu virus AH1, 531 cazuri de gripă cu virus AH3, 509 cazuri de gripă cu virus A nesubtipat, un caz de gripă cu virus B, 4 cazuri de gripă cu coinfecţie cu virus AH1 + virus AH3.
INSP precizează că până pe 7 aprilie au fost vaccinate antigripal 1.329.448 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Cum se manifestă gripa
Deși la prima vedere simptomele sunt similare, între răceală și gripă există diferențe, după cum a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul.
În ceea ce privește răceala, aceasta debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort, potrivit csid.ro.
Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit.
Alte recomandări ale specialiștilor:
- izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
- igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
- continuarea vaccinării antigripale
FOTO – Arhivă
Citește și… O infecție misterioasă se răspândește în tăcere pe tot globul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro