Marți 21 aprilie, numărul cazurilor a ajuns la 9.242, iar estimările specialiștilor indicau că, la vârful epidemiei, vor fi 10.000-12.000 de cazuri, dacă se respectă măsurile de restricționare a circulației și de distanțare socială.
Măsurile decise prin ordonanțe militare au fost menținute odată cu prelungirea stării de urgență până pe 15 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că, după 15 mai, ar putea fi ridicate unele dintre restricții.
“Dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții”, a spus Iohannis.
Și ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru Libertatea, că acum nu poate fi vorba de o relaxare a măsurilor restrictive, chiar dacă a mai scăzut numărul cazurilor noi, pentru că încă sunt focare de infecție.
Ministrul spune că vârful epidemiei ar putea fi înregistrat în 7-10 zile după Paște, adică la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. De la acel moment se va putea estima o evoluție viitoare a cazurilor și o eventuală relaxare a măsurilor de circulație.
Anunțurile vin după ce luni, 20 aprilie, au fost anunțate 190 de cazuri noi de coronavirus, mult mai puțin față de zilele anterioare și după ce situația înregistată săptămâna trecută arată o scădere a cazurilor noi raportat la situația din două săptămâni anterioare.
Potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul cazurilor noi a scăzut cu 10,5% în perioada 13-19 aprilie față de săptămâna precedentă.
În perioada 26 februarie – 5 aprilie au fost confirmate 4.051 de cazuri de infecție cu coronavirus, din care 181 decese.
Primul caz de infecție a fost confirmat pe 26 februarie, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic.
Din 10 martie, numărul zilnic de cazuri confirmate a urmat un trend ascendent, cu o medie de:
- 55 de cazuri pe zi în săptămâna 16-22 martie
- 200 cazuri pe zi în săptămâna 23-29 martie
- 300 de cazuri pe zi în săptămâna 30 martie–5 aprilie.
Cea mai mare creștere a fost în perioada 30 martie – 5 aprilie, când numărul de cazuri a ajuns la 4.068, în creștere cu 56% față de săptămâna 23-29 martie.
Și în aprilie, numărul cazurilor a continuat să crească. În perioada 6-12 aprilie, numărul cazurilor a ajuns la 6.633, cu 18,9% mai multe față de săptămâna 30 martie – 5 aprilie.
În săptămâna 13-19 aprilie, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 8.936.
- 42% din cazuri sunt în Suceava, București, Hunedoara, Arad și Mureș.
- Unu din șapte cazuri de coronavirus a fost înregistrat la personal medical.
- Cele mai multe decese – 52,5% din total – au fost înregistrate în Suceava, Hunedoara, Arad, București și Mureș.
- 71,6% din decese au fost la persoane peste 60 ani.
- Dintre persoanele decedate, 64,3% sunt bărbați.
- 84,5% din pacienții cu COVID-19 decedați aveau cel puțin și o altă boală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro