Opt ani au întârziat lucrările în cazul metroului din Drumul Taberei din cauza problemelor privind obținerea avizelor și autorizațiilor de construcție. Pe fondul nemulțumirilor cetățenilor din zonă în legătură cu modul în care se desfășura activitatea pe șantier, constructorul- societatea Astaldi Italia, sucursala București – a vrut să obțină avizele necesare, încercând să cumpăre printr-un intermediar influența primarului Sectorului 6 de la acea vreme, Rareș Mănescu.
Prieten cu primarul, omul de afaceri Dragoș Dobrescu era cel care s-a oferit să îi ajute pe italieni. Prețul intervenției? Un milion de euro. O tranzacție făcută prin intermediul avocatului Doru Boștină, condamnat între timp în alte dosare.
„O prietenie de notorietate”
Potrivit rechizitoriului DNA, prin care Dobrescu, italianul Pier Luca Canino – șeful Astaldi și avocatul Doru Boștină au fos trimiși în judecată, în perioada 20-26 iunie 2013, Canino a avut o întâlnire cu omul de afaceri Dragoș Dobrescu.
„Era de notorietate aspectul că se află într-o relație de prietenie cu primarul Sectorului 6”, au subliniat procurorii DNA.
Supranumit de presă „milionarul fără chip” pentru puținele fotografii publice, Dragoș Dobrescu a fost de-a lungul timpului asociat celebrului Grup de la Monaco, „o grupare informală de oameni de afaceri și politicieni, cuplați la contractele publice, indiferent de culoarea guvernării”, după cum era descrisă de G4 Media. Aceștia se întâlneau adesea în principatul monegasc, la diverse petreceri de lux. Potrivit presei, primarul Rareș Mănescu era și el un apropiat al Grupului de la Monaco.
La acea întâlnire din iunie 2013, Dobrescu i-ar fi solicitat un milion de euro șefului Astaldi, cu promisiunea că îl va determina pe primarul Sectorului 6 București „să rezolve problemele cu avizele și riveranii” pe care executantul lucrării le avea și care puneau în pericol derularea în bune condiții a proiectului. Per Luca Canino a acceptat ca Astaldi să plătească suma de bani cerută, în schimbul intervenției la primar.
Mita rulată din contul avocatului în cel al unei firme-fantomă
Mita a fost ascunsă prin intermediul unui contract de asistență juridică încheiat între Astaldi și societatea de avocatură a avocatului Doru Boștină. Pe 26 iunie 2013 a fost încheiat contractul de asistență juridică în care se prevede că prețul contractului este de 1.000.000 de euro. O primă factură de mai bine de jumătate de milion de lei, 550.000 de lei, a fost emisă în iunie și plătită de altfel către Boștină pe 4 septembrie 2013.
Întreaga sumă de 1.000.000 de euro urma să fie plătită eșalonat, pe o perioadă de patru ani, potrivit anexei la contract, susțin procurorii
Banii au rămas în cont până pe 9 septembrie 2013, când suma a fost transferată aproape integral (547.000 lei) în contul unei firme fantomă controlate de Dobrescu. Banii au fost facturați fictiv drept „servicii de mentenanță” și au fost ulterior retrași sub formă de cash.
În rechizitoriu, procurorii DNA menționează însă că fostul primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, are calitate de martor în dosar.
Dobrescu a pus la dispoziția DNA jumătatea de milion de lei imputată
În timpul anchetei, DNA a pus sechestru pe un apartament și un teren de 26.840 de metri pătrați aparținând omului de afaceri Dragoș Dobrescu. Pe 4 octombrie 2022, procurorii DNA au ridicat sechestrul asigurător după ce omul de afaceri a pus la dispoziția DNA suma de 547.000 de lei, stabilită drept prejudiciu.
Dosarul în care Dobrescu, Pier Luca Canino și Boștină sunt acuzați de trafic de influență, cumpărare de influență și spălarea banilor va fi judecat de Curtea de Apel București.