ISW, un think tank american care analizează informații despre războiul din Ucraina, este convins că acum nu este momentul pentru negocieri între Rusia și Ucraina, deoarece situația de pe front escaladează. Potrivit aceleși surse, forțele armate ucrainene nu ar trebui să se relaxeze după dezocuparea regiunii Herson, pentru că trebuie să mențină apărarea în est.

Vineri, 11 noiembrie, s-a încheiat retragerea trupelor ruse și transferul de pe malul drept al Niprului. Potrivit ISW, Putin a încercat prin toate mijloacele posibile să consolideze pozițiile soldaților săi în vestul regiunii Herson, dar nu a reușit.

În special, numeroase unități aeropurtate de elită și mobilizarea parțială a cetățenilor ruși, pe care liderul de la Kremlin a anunțat-o pe 21 septembrie, au fost gândite ca soluții, dar unitățile militare rusești au suferit pierderi semnificative, deoarece nu au putut respinge atacurile forțelor armate ucrainene.

A devenit evident că Rusia nu va putea ține Hersonul nici măcar după ce, la începutul lunii octombrie, generalul Surovikin a fost numit la comanda „operațiunii militare speciale”. Potrivit ISW, nu este clar dacă Putin i-a permis lui Surovikin să părăsească imediat teritoriile de vest ale regiunii Herson, cu aproximativ o lună în urmă, sau dacă generalul a trebuit să-i demonstreze dictatorului multă vreme că apărarea orașului nu are sens.

„Surovikin și-a semnalat intenția de a se retrage din vestul Hersonului aproape imediat după ce a preluat comanda și, probabil, a început stabilirea condițiilor pentru a se retrage în câteva săptămâni. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu Surovikin pe 9 noiembrie, într-un cadru public, şi i-a ordonat să se retragă, ceea ce Surovikin a făcut prompt.

Probabil că Putin l-a ascultat pe Surovikin și l-a lăsat să se retragă din vestul Hersonului, cu condiția să cucerească restul regiunii Donețk, folosind forțele ruse recuperate din vestul Hersonului, precum și militarii mobilizați nou-sosiți.

Această observație, oferită de Andri Zagorodniuk, președintele Centrului Ucrainean de Strategii de Apărare, este cea mai probabilă explicație pentru reluarea în intensitate a operațiunilor ofensive rusești mai întâi în jurul orașului Bahmut și apoi spre sud-vest, în jurul zonei Vuhledar, care a început pe 28 octombrie. Altfel, aceste eforturi ofensive au prea puțin sens operațional.

Sunt departe de a fi locații semnificative din punct de vedere operațional, în afară de Bahmut, și au fost lansate într-o perioadă dificilă și tulbure de militari mobilizați nepregătiți, înainte ca și comandanții ruși din zonă să fi strâns suficientă putere de luptă pentru operațiuni decisive. Probabil că Surovikin le-a ordonat să înceapă atacul, ca un semn serios al angajamentului său față de Putin.

Operațiunile ofensive rusești în regiunea Donețk se vor intensifica în săptămânile următoare, pe măsură ce sosesc militari suplimentari mobilizați împreună cu forțele retrase din vestul Hersonului. Nu este probabil ca rușii să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, în ciuda eforturilor lor reînnoite, deși ar putea lua Bahmut în timp, cu un cost enorm. Militarii ruși mobilizați s-au dovedit a fi inadecvat pregătiți, prost echipați și foarte reticenți la luptă.

Forțele ruse care operează în regiunea Donețk includ unități convenționale ale forțelor armate ruse obișnuite, militari mobilizați, trupe ale Companiei militare private Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari ruși), unități de miliție din Republicile Populare Donețk și Lugansk, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadîrov și batalioane de voluntari.

Acest grup bizar de forțe de luptă va avea o putere de luptă mult mai puțin eficientă decât ar avea un grup de unități obișnuite de dimensiuni similare. Este extrem de puțin probabil ca Surovikin să reușească să-l transforme într-o forță capabilă să desfășoare un război ofensiv la scară largă, cu manevre mecanizate, mai ales că nici măcar nu își ia (sau nu i se permite) timp pentru a construi o forță de atac coerentă, înainte de a o arunca în ofensivă”, scrie ISW.

Urmărește-ne pe Google News