La o coadă de mașini din Roma se aude plânsetul unui copil. Acestuia i se prelevă probe nazale pentru testul de coronavirus. Imediat, plânsetul este domolit cu o acadea. Apoi mașina pleacă, iar alta îi ia locul. Acesta este un ”Baby drive-in”, unde sunt testați copiii de până la 6 ani, scrie BBC.
Rezultatele testelor vin în 30 de minute. Dacă acestea sunt negative, copiii se pot întoarce la grădiniță sau la școală, chiar dacă în clasă sau în grupă există un caz pozitiv.
Aceasta este una dintre ultimele inițiative ale autorităților de la Roma pentru a ține virusul sub control.
Germania și Italia, exemple în UE
În Italia, primul stat european intrat în coliziune frontală cu pandemia, cazurile cumulative pe ultimele două săptămâni se situează la 43 pe suta de mii de locuitori, unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeană.
Acesta este doar puțin mai mare decât cel consemnat în Germania, care este de 33 la suta de mii de locuitori.
Spre comparație, în Marea Britanie acest nivel este de 134 la suta de mii de locuitori, Franța a ajuns la 245, iar în Spania este de 319.
Rata de testare în Italia nu este excepțional de ridicată. Marea Britanie testează de trei ori mai mult.
În Peninsulă se pot face teste rapide în aeroporturi, gări, școli, astfel că nu există semnele unei probleme privind accesul la testare așa cum e în Marea Britanie, scrie sursa citată.
Speriați de primul val, italienii respectă regulile
Explicația numărului mic de noi cazuri în Italia comparativ cu restul țărilor din vestul Europei este un cumul de factori: testare eficientă, detectarea contacților, o carantină mai lungă – Italia a fost prima țară care s-a închis și una dintre ultimele care au redeschis activitățile – plus faptul că traumele generate de primele săptămâni de pandemie au băgat frica în italieni, iar acum aceștia respectă regulile.
Amenzile sunt și ele mari: cine nu poartă masca riscă o amendă de 3.000 de euro!
”Mă simt mai sigură decât în Anglia”
La un restaurant din Roma măsurile sunt implementate: plexiglas între mese, datele clienților sunt luate pentru cazul în care sunt necesare la detectarea contacților, iar meniurile sunt din hârtie și pot fi aruncate după ce sunt folosite. Alte restaurante și cafenele folosesc coduri QR pentru accesarea meniurilor pe smartphone-uri.
Toți chelnerii au măști, iar clienții trebuie să le poarte și ei când sunt înăuntru sau când nu mănâncă.
Masca a fost obligatorie în Italia în spațiile închise încă de la început, acum este obligatorie și în spațiile deschise aglomerate sau în regiunile cu rate mari de infectare, precum Roma.
Restaurantele au rămas deschise
Respectarea regulilor a permis ca restaurantele să rămână deschise, fără a exista restricțiile dure impuse în alte țări, unde au fost închise cu lunile. Multe au suferit financiar, dar acum au venituri constante.
Patrizia Corrias ia prânzul cu cele două fiice ale sale, înainte ca acestea să se reîntoarcă în Marea Britanie la universitate.
”Aici mă simt mult mai sigură decât în Anglia”, spune ea. ”Văd în jur că toată lumea poartă măști și urmează regulile, evitând îmbrățisările, de exemplu”, continuă ea.
Întrebată de ce crede că s-a schimbat situația comparativ cu Marea Britanie, aceasta spune că impactul deceselor din perioada de început a fost foarte puternic.
Boris Johnson crede că britanicii nu respectă interdicțiile din principiu
Premierul britanic Boris Johnson a evocat caracterul național atunci când a fost întrebat în Parlament de ce Italia și Germania o duc acum mai bine.
Johnson a spus că Marea Britanie este ”iubitoare de libertate” și că ”aproape toate progresele legate de libertatea cuvântului și democrație au venit din această țară și este foarte dificil să ceri populației britanice să respecte recomandările”.
Cu cât sunt mai respectate regulile cu atât scad restricțiile
”Când respecți regulile, acolo este libertatea. Faptul că acum suntem liberi să facem majoritatea lucrurilor este pentru că suntem foarte stricți cu regulile”, spune Pierpaolo Sileri, viceministru al sănătății în Italia.
”Sunt mândru că italienii respectă regulile, dar războiul nu este încă gata. Trebuie să vedem ce se întâmplă în octombrie, noiembrie și la iarnă”, avertizează acesta.
Semnalul de alarmă al lui Sileri vine în contextul în care Italia a fost una dintre țările care au redeschis cel mai târziu școlile. Iar acum, că vara toridă e pe terminate, vremea rea ar putea aduce riscul creșterii infectărilor.
Momentan, însă, lucrurile arată promițător pentru Italia. Iar formula este simplă: testare, reguli și respectarea acestora.