Incidentul a avut loc în Shejaiya, o zonă din nordul Gazei, unde se duc lupte intense, iar militanții Hamas operează în ținute civile și folosesc tactici de înșelăciune, a declarat sâmbătă un oficial militar israelian, citat de Reuters.
Victimele sunt trei tineri cu vârste sub 30 de ani: Yotam Haim – 28 de ani, Samer Talalka – 22 de ani și Alon Shamriz – 26 de ani.
Un soldat israelian i-a văzut pe ostatici ieşind la zeci de metri distanță de forţele israeliene și a strigat „terorişti!” către ceilalți militari.
„Toţi erau fără cămăşi şi aveau un băţ cu o cârpă albă pe el. Soldatul s-a simțit ameninţat şi a deschis focul. A spus că sunt terorişti, iar ei (soldații israelieni) au deschis focul. Doi dintre bărbați au fost ucişi imediat”, a declarat oficialul militar citat de Reuters.
Cel de-al treilea ostatic a fost rănit şi s-a retras într-o clădire din apropiere, unde a cerut ajutor în ebraică.
„Imediat, comandantul batalionului a emis un ordin de încetare a focului, dar din nou s-a tras spre al treilea și a murit și el”, a adăugat oficialul.
Aparent fără legătură cu incidentul de vineri seară, oficialul care a prezentat primele concluzii a spus că la câteva sute de metri distanță, trupele au găsit o clădire cu vopsea spray pe perete pe care scria „SOS” și un alt panou pe care scria „Ajutor, trei ostatici”.
Soldații care au văzut-o anterior credeau că clădirea era o capcană, iar acum armata investighează o posibilă legătură cu incidentul.
Furie și proteste în Israel după moartea ostaticilor
În prima sa reacție publică după împușcarea celor trei ostatici, premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris incidentul drept o „tragedie insuportabilă”.
„Ne vom pansa rănile, vom învăța lecțiile și vom continua cu un efort suprem de a-i întoarce acasă pe toți răpiții noștri în siguranță”, a spus premierul israelian, citat de BBC.
Tragedia provocată accidental de trupele israeliene a amplificat un sentiment de furie deja clocotitor în Israel cu privire la gestionarea de către Guvernul Netanyahu a crizei ostaticilor.
Noaptea trecută, sute de persoane, între care rude ale ostaticilor din Gaza, s-au adunat la Tel Aviv, în faţa Ministerul israelian al Apărării, pentru a cere Guvernului Netanyahu să ia măsuri pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.
„Guvernul israelian ar trebui să facă pentru Hamas o ofertă pe care nu o pot refuza. O încetare a focului, un schimb, orice este nevoie. Guvernul nu a făcut nimic”, a declarat protestatarul Lior Peri, al cărui tată în vârstă de 79 de ani este ostatic în Fâșia Gaza, pentru BBC.
Demonstranţii au avut steaguri israeliene, au afişat pancarte şi au ţinut fotografii ale captivilor.
„Dacă Israelul nu își poate proteja cetățenii, de ce există? Este evident că această situație nu va fi rezolvată prin acțiuni militare”, a spus alt protestatar, pe nume Ben Aviv, citat de The Guardian.
„Sunt aici pentru că așa mi-aș fi dorit ca oamenii să facă pentru mine dacă aș fi fost în locul ostaticilor. Nu cred că operațiunea (militară) merge așa cum a fost sugerată”, a spus economistul Jonathan Porat, prezent la protestul de aseară.
Peste 120 de ostatici rămân în Fâșia Gaza
Peste 120 de persoane sunt în continuare ostatice în Gaza, după ce au fost răpite în atacurile lansate de Hamas asupra sudului Israelului, din 7 octombrie.
La sfârșitul lunii noiembrie a fost încheiat un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, care a permis eliberarea a peste 100 de ostatici, în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene. Alți ostatici răpiți de Hamas au fost declarați morți de autoritățile israeliene.
Între cei morți s-a numărat și Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română, a cărui soție ceruse sprijinul României.
De la începutul războiului între Hamas și Israel, aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza și alte sute de mii au fost strămutați, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății.
În Israel au murit circa 1.200 de oameni în urma atacului din 7 octombrie, potrivit autorităților israeliene.
User1032 • 18.12.2023, 10:55
Prin faptul că spuneți că "evreii"sunt de vină oferiți legitimitate Israelului de a reprezenta toți evreii, lucru pe care ei îl susțin în comuna faptului că foarte mulți evrei, din ce în ce mai multi nu susțin Israelul. Ăsta este antisemitism zionist. De aia evreii in diaspora ca și orice altă minoritate trebuie protejați pentru că fascismul naște fascism