Echipa Proiectului Dynamo a anunțat eliberarea cetățeanului american Kirillo Alexandrov, în vârstă de 27 de ani, și a familiei sale, luați ostatici de forțele ruse lângă orașul ocupat Herson.
Cetățean american născut în Michigan
Alexandrov, care s-a născut în Michigan, SUA, locuia într-un orășel de lângă Herson împreună cu soția sa ucraineană și cu mama acesteia, când forțele ruse au invadat și au ocupat regiunea. La sfârșitul lunii martie, în timp ce Alexandrov încerca să-și evacueze familia sa, forțele ruse „l-au arestat și au fabricat o mulțime de acuzații penale împotriva lui, centrate pe spionaj”, comunică reprezentanții proiectului Dynamo.
Pentru mai bine de o lună, rușii l-au reținut și l-au interogat pe motiv că „ar fi fost spion pentru guvernul SUA”. Forțele ruse intenționau să-l trimită în Moscova, spun cei de la Dynamo.
Ostatic, la peste o sută de kilometri în spatele frontului
Echipa militarilor americani a fost contactată de mama lui Alexandrov. Aceștia au informat guvernul SUA și au început să colaboreze cu rețeaua lor de contacte ucrainene și ruse, pentru a planifica „o salvare extrem de complexă și periculoasă”.
Zona în care se afla Alexandrov, la peste o sută de kilometri în spatele frontului, este controlată în întregime de forțele ruse și este înconjurată de mine terestre, trupe ruse, tancuri și artilerie.
„Succesele noastre sunt o dovadă a infrastructurii umane și fizice pe care o dezvoltăm pentru a ne sprijini operațiunile”, a spus Bryan Stern, cofondator al Proiectului Dynamo și veteran de luptă al Armatei și Marinei SUA, care a condus misiunea de salvare în Herson.
Negocieri timp de peste o lună
Negocierile cu răpitorii lui Alexandrov au avut loc pe parcursul a mai bine de o lună, dar comunicările s-au blocat odată cu trecerea timpului. Alexandrov urma să fie extrădat în Moscova, unde probabil ar fi fost închis până la 20 de ani pentru acuzații false, inclusiv spionaj. Deși negocierile nu păreau să ducă la un rezultat pozitiv pentru tânărul american, echipa Proiectului Dynamo spune că au identificat o fereastră și a profitat de ea, fără să ofere însă mai multe detalii despre misiunea de salvare.
„Abordarea neconvențională a proiectului pentru operațiunile de salvare continuă să reușească acolo unde eforturile tradiționale nu o pot face”, au transmis reprezentanții într-un comunicat de presă.
Echipa care l-a eliberat pe Alexandrov se îndreaptă acum spre granița cu Polonia, la Medika, într-o călătorie de 10-15 ore prin zona de război.
„Am avut mai mult de 12 membri ai echipei răspândiți în Polonia, Ucraina, România și S.U.A. care dezvoltă o serie de planuri, de la operațiuni aeriene în Rusia până la opțiuni de extracție maritimă în Ucraina”, a spus Stern.
„Am petrecut nenumărate ore în lumea tulbure a serviciilor de securitate internațională și a diplomației dintre două țări aflate în război, în care un tânăr american era prins la mijloc. Știam că trebuie să facem tot posibilul pentru a-l scoate din captivitate înainte de a fi mutat ilegal la Moscova. Concluzia este că am devenit creativi și nu am renunțat niciodată la el sau la familia lui. Este o victorie pentru această familie și pentru America și o reamintire puternică pentru Rusia că nu ne vom lăsa cetățenii în urmă”.
Potrivit lui Stern, s-a ales opțiunea unei misiuni terestre, prin zonele disputate dintre punctele de control ucrainene și rusești care operează în regiunea Herson, controlată de ruși. Misiunea a fost numită „Detroit Lions”, iar Alexandrov a fost denumit „Lion” (Leu, n.r.), fiind originar din Michigan. Detroit Lions este o echipă de fotbal american cu sediul în Detroit, Michigan.
Un român, salvat de Project Dynamo în primele zile ale invaziei
Proiectul Dynamo este o organizație non-profit cu sediul în Tampa, Florida și a fost înființată de mai mulți militari americani în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021. Recunoscând că este puțin probabil ca guvernul SUA să efectueze operațiuni pe teren în Ucraina, Proiectul Dynamo a trimis membri ai echipei în ianuarie 2022 pentru a începe planificarea operațiunilor de salvare în cazul unei invazii ruse.
Proiectul a efectuat prima misiune de salvare chiar în primele ore ale invaziei și de atunci a evacuat din țară peste 600 de oameni în peste 50 de misiuni. Unul dintre ei este un român, vloggerul Cristian Dascălu, care se afla în Kiev în 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Atunci, Bryan Stern, împreună cu mai mulți voluntari, au luat peste 23 de persoane într-un microbuz și o mașină și au intrat în România prin Vama Siret.