Povestea ursulețului salvat începe pe 19 februarie. Muncitorii forestieri care exploatau masa lemnoasă într-o doborâtură de vânt într-o pădure de aparținând Ocolului Silvic Păpușa Rucăr, județul Argeș, pe raza comunei Lerești, au observat în zona de lucru un pui de urs nou-născut singur, fără ursoaică. Au oprit activitățile de exploatare, iar puiul de urs a fost lăsat în pădure pentru a-i oferi șansa ca ursoaica să se întoarcă la el.
La revenirea muncitorilor la lucru luni, 22 februarie, ursulețul era tot singur și starea lui era foarte proastă. Ursoaica a avut culcușul făcut între doi arbori de molid doborâți de vânt și probabil, când lucrările de exploatare forestieră au ajuns mai aproape, s-a speriat, a fugit și nu s-a mai întors.
Zonele în care arborii sunt doborâți de vânt în ochiuri relativ mari sunt o tentație majoră pentru ursoaice pe timp de iarnă fiindcă găsesc în aceste locații zone ascunse și ferite de pericole, pentru a naște pui.
Puiul care abia mai tremura „a înviat” după primul biberon
Muncitorii au anunțat pădurarul, iar acesta a informat Comisariatul Gărzii județene de Mediu Argeș și a luat legătura cu personalul cinegetic Carpathia.
Puiul de urs care „abia mai tremura” a fost transportat la medicul veterinar și, după primul biberon cu lapte, animalul a „înviat” și a adormit, ulterior, în brațele rangerului care l-a îngrijit.
După întocmirea formalităților, puiul de urs a fost preluat de către Centrul de reabilitare a urșilor orfani de la Bălan, județul Harghita. Mai târziu, după ce se va întrema, animalul ar urma să se întoarcă în pădure, acolo unde le este locul, în deplină libertate.
Puii scoși din bârlog în Harghita nu au fost găsiți
Cazul este diametral opus cu cel al puilor de urs scoși din bârlog, în zona Gheorghieni, Harghita, de patru muncitori forestieri din județul Neamț. La 12 zile de la momentul când cazul a fost făcut public, nici puii și nici ursoaica nu sunt de găsit.
Poliţiştii au identificat cei muncitori forestieri, în cauză fiind întocmit un dosar penal pentru săvârşirea mai multor infracţiuni – rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de OUG 57/2007.
Luni, 22 februarie, Tanczos Barna, ministrul mediului, a transmis că zona era exploatată legal de angajații forestieri, însă a confirmat lipsa informațiilor, ba chiar a enunțat varianta ca animalele să fi fost îngropate
Poate exista şi varianta ca ursoaica să se fi întors şi să-şi fi luat puii, este teoretic posibil, sau au fost îngropaţi, nu se ştie, efectiv. Aşteptăm şi noi informaţii de la procurori, de la poliţişti care au făcut cercetarea penală
Tanczos Barna:
Foto: Conservation Carpathia
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro