La sfârșitul anului 1918, orașul Milwaukee din statul american Wisconsin a fost lovit de al doilea val al pandemiei de gripă spaniolă. Autoritățile renunțaseră la restricțiile privind adunările mari de persoane în ziua de Crăciun, dar obligativitatea purtării măștilor de protecție a fost păstrată, fiind menținută inclusiv de Revelion.
Așa se face că în noaptea dintre ani au avut loc evenimente cu sute de persoane în mai multe locuri din oraș.
Milwaukee Journal Sentinel notează că la finalul lui 1918 au fost organizate numeroase petreceri cu costume, inclusiv una la Tower Club, la care erau așteptate peste 250 de persoane.
Însă ținuta nu era deloc una obișnuită pentru seara de Revelion. Spre deosebire de anii anteriori, la petrecerea de la Hotelul Pfister, „toți dansatorii purtau măștile de protecție împotriva gripei, prescrise de departamentul de sănătate, ceea ce oferea un aspect grotesc”, după cum nota Milwaukee Sentinel pe prima pagină a ziarului din 1 ianuarie 1919.
Atunci, ca și acum, nu toată lumea era însă de acord cu purtarea măștii. Jurnaliștii de la The Milwaukee Journal scriau pe 2 ianuarie 1919 că oamenii nu pot sărbători și nu se pot bucura de Anul Nou cu măștile pe figură, „deci în unele restaurante de pe la 10:30, când au început activitățile, până la miezul nopții, nimeni nu părea să fie deranjat că ar putea fi înconjurat de câțiva germeni de gripă”.
Pe lângă epidemia de gripă spaniolă, anul 1918 a fost marcat și de terminarea Primului Război Mondial. Ediția din 31 decembrie 1918 a Chicago Daily News prezenta entuziasmul locuitorilor din Chicago în așteptarea evenimentelor programate în noaptea dintre ani.
„În hotelurile, cluburile și alte locuri în care petrecăreții se adună pentru a întâmpina noul an se exagerează în ceea ce privește divertismentul”, a relatat ziarul, potrivit Chicago Suntimes.
Cinematografele, care fuseseră închise pentru o perioadă în timpul pandemiei, au oferit spectacole la miezul nopții, iar în holul Hotelului Congress a fost organizat un eveniment similar cu cel din anii de dinaintea pandemiei, la care nu a fost însă permis dansul.
Practic, măsurile impuse în SUA la Revelionul 1919 au variat în funcție de evoluția epidemiei din fiecare oraș.
Cluburile sociale din Denver au anulat balurile și petrecerile de Revelion. În Dayton, Ohio, ziarele relatau că viața a continuat ca și cum gripa nu exista. Cabareturile, teatrele și hotelurile și-au deschis porțile, conform Dayton Daily News.
Ediția din 31 decembrie a revistei Omaha Daily Bee nota că „Revelionul va fi vesel, cu petreceri” la trecerea dintre ani, deoarece orașul a ridicat restricțiile privind organizarea de evenimente, dar a păstrat interdicția referitoare la dans, iar cluburile s-au grăbit să organizeze petreceri pentru a distra soldații recent întorși din război.
În ediția din 21 decembrie 1918 a Ohio State Journal, comisarul interimar pentru sănătate le recomanda oamenilor să evite săruturile sub vâsc în timpul sărbătorilor, pentru a preveni răspândirea gripei. Oficialul avertiza și cu privire la riscul participării la petreceri cu multe persoane.
„Îți vei arăta cel mai bine dragostea pentru tată și mamă, frate, soră și ceilalți, în acest an, rămânând la propria ta casă, în loc să faci vizite anuale de Crăciun, să organizezi reuniuni de familie și, în general, petreceri. Este împotriva a tot ceea ce ne place să facem… Și totuși trebuie să nu o facem. Mă întristează să spun asta”, era mesajul transmis atunci de oficial, potrivit New York Post.
„Oficialii din domeniul sănătății publice și-au dat seama ce instrumente funcționau în 1918”, spune Christopher Nichols, directorul Centrului de Științe Umaniste al Universității de Stat din Oregon, citat de publicația Time.
„Pericolul major nu se află în mașinile aglomerate, ci în vizitele fără precauție în casele în care sunt sau au fost persoane bolnave de gripă. Majoritatea cazurilor de gripă raportate astăzi în Boston sunt urmări ale vizitelor la persoanele care au fost sau sunt bolnave”, avertiza dr. M. Victor Safford de la departamentul de sănătate din Boston într-un comunicat publicat pe 12 decembrie 1918 de Boston Globe.
Făcând o comparație între sărbătorile din timpul pandemiei de gripă spaniolă și cele de acum, în plină pandemie de COVID-19, Howard Markel, medic și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan și co-editor al lucrării „The American Influenza Epidemic of 1918-1919: A Digital Encyclopedia”, spune că al treilea val al pandemiei de gripă spaniolă a debutat la mijlocul lunii ianuarie 1919, ca urmare a numărului mare de întâlniri care a avut loc în perioada sărbătorilor.
Adunările, cât timp virusul încă circulă, nu au fost un lucru bun. Au dus la mai multe cazuri și mai multe decese. Și, în mod similar, astăzi, vă întâlniți nu numai pe propriul risc, ci și pe riscul multor altora din jurul vostru.
Dr. Howard Markel:
Deși oficialii din domeniul sănătății din 1918 nu știau dacă se luptă cu un virus sau o infecție bacteriană, ei erau conștienți că purtarea măștilor, împreună cu distanțarea fizică și spălarea frecventă a mâinilor ajută la încetinirea răspândirii virusului.
Gripa spaniolă din 1918 a infectat una din trei persoane la nivel global, adică 500 de milioane de oameni, inclusiv în România. Din cauza ei, în doi ani, au murit între 50 și 100 de milioane de oameni, adică 2,5-5% din populația lumii.
Potrivit specialiștilor, se crede că pandemia din 1918-1919 s-a încheiat din cauza a ceea ce se numește astăzi „imunitate de turmă”.
Foto: Milwaukee Sentinel