Lumea multă, adunată la intrarea în clădirea Înalte Curţii de Casaţie şi Justiţie. Zeci de susţinători ai preşedintelui PSD, dar şi câţiva protestatari sunt blocaţi pe trotuare de gardurile de protecţie montate de jandarmerie.
Dar Liviu Dragnea nu va veni azi la proces, aşa că mobilizarea e zadarnică. După câteva ore de stat în soare, spiritele se încing. Iar în Sala Secţiilor Unite, unde se judecă deocamdată apelul lui Dan Şova în procesul CET Govora se aud scandări: „PSD! PSD!”, dar şi replica taberei adverse: „Ieşi afară, javră ordinară”.
Jandarmii decid să evacuze zona, aşa că-i somează prin porta-voce pe oameni, cerându-le să plece. La ora 13:00, e linişte pe strada Batiştei. Atunci vine şi vestea că CCR a amânat pentru data de 5 iunie decizia despre legalitatea completurilor de 3 de la ÎCCJ.
DNA retrage toate cererile
O vreme, procesul în care e judecat Dragnea a mers în tandam cu amânările repetate ale CCR. Avocaţii inculpaţilor cereau un nou termen în aşteptarea verdictului, pentru că, pe fond, Dragnea a fost condamnat tocmai de un complet de 3 judecători.
Dar termenul de azi a fost rezultatul unor excepţii de neconstituţionalitate invocate de DNA, în data de 15 aprilie. Procurorul de şedinţă ceruse atunci sesizarea CCR în legătură cu un articol dintr-o lege specială – care prevede că infracţiunile de corupţie trebuie judecate de complete specializate -, dar şi pentru două articole din Codul Penal, care au modificat data de la care se calculează prescrierea faptelor.
Avocaţii sunt pregătiţi să depună concluzii. Dar procurorul de şedinţă anunţă, spre surprinderea tuturor, că DNA îşi retrage cererile, „pentru că ele nu au legătură cu soluţionarea prezentului apel”. Mai mult, procurorul spune că DNA retrage şi o altă solicitare, depusă la un termen anterior, de schimbare a încadrării juridice a infracţiunilor de care sunt acuzaţi inculpaţii. Instanţa ia act de aceste solicitări.
Vin avocaţii cu cereri, pentru o amânare
„În aceste condiţii, am epuizat cercetarea judecătorească”, anunţă preşedinta completului, judecătorea Aida Popa. Dar nu apucă să termine propoziţia, pentru că avocaţii inculpaţilor anunţă că au şi ei cereri de făcut. Aprobarea acestor cereri ar însemna acordarea unui nou termen.
Avocaţii lui Liviu Dragnea invocă o excepţie de nelegalitate în compunerea completului de 3 de la procesul pe fond şi solicită citarea Colegiului de Conducere al ÎCCJ care ar trebui să analizeze în ce condiţii „judecătorul Epure a venit în locul judecătorului Dascălu. Nu ne-a fost oferită garanţia imparţialităţii”, susţin avocaţii lui Dragnea, care invocă şi faptul că acest complet nu era unul specializat pe infracţiuni de corupţie.
Apărătorii cer şi sesizarea CCR pentru două excepţii de neconstituţionalitate. Prima e legată de încălcarea dreptului la apărare în apel, unde, spun avocaţii, nu pot fi administrate decât anumite probe. A doua excepţie de neconstituţionalitate se referă la posibilitatea schimbării încadrării juridice a faptelor în apel.
Apărătorii lui Dragnea cer probe noi
Ultima cerere a avocaţilor lui Dragnea e pentru suplimentarea probatoriului. Ei solicită ca DNA-ul să comunice soluţia dispusă de procurori într-un dosar disjuns în cazul inculpatei Floarea Alesu.
Avocatul lui Floarea Alesu cere schimbarea încadrării juridice şi invocă o decizie a CSM, potrivit căreia de la data propunerii înainte Preşedintelui României de eliberare din funcţie a unui judecător, prin pensionare, şi până la data eliberării din funcţie, acel judecător este degrevat de activitate. Iar avocatul face trimitere directă la cazul magistratului Luciana Mera, care se va pensiona de la 1 iunie.
Mai mult, „pentru evaluarea legalităţii compunerii completului de fond”, avocatul solicită un nou termen „după data de 5 iunie”, când ar urma ca CCR să dea o decizie.
DNA solicită majorarea pedepselor
Procurorul de şedinţă al DNA solicită respingerea tuturor acestor cereri, iar instanţa se retrage, pentru deliberare. După circa jumătate de oră, cele 5 judecătoare se întorc în sala de judecată şi anunţă că toate solicitările apărării au fost respinse, fiind inadmisibile sau irelevante.
Preşedinta completului dă apoi cuvântul părţilor, pentru susţinerea apelului. Reprezentantul DNA cere „aplicarea unor pedepse orientate spre limita medie, şi nu spre cea minimă, aşa cum a reţinut instanţa de fond.”
În replică, avocaţii lui Dragnea cer achitarea clientului lor, motivând că pentru una dintre infracţiunile de care el e acuzat „s-a împlinit termenul de prescripţie specială încă din 2013”, iar cealaltă faptă nu a fost probată de acuzare dincolo de orice îndoială rezonabilă.
Procesul s-a încheiat la ora 19:20, când instanţa a anunţat că va pronunţa sentinţa în ziua de 27 mai. Decizia va fi definitivă.
La instanţa de fond, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual.
Dragnea a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (2000 – 2012), respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, i-a instigat pe cei de la DGASPC Teleorman să treacă pe ştatele de plată ale instituţiei două angajate ale PSD. Ele au încasat salariul şi au beneficiat de promovări fără ca măcar să treacă pe la serviciu.