„Nu am vrut să fug până în ultimul moment”, a spus Ovsiannikova, la o conferință de presă la Paris, organizată de „Reporteri fără Frontiere”.

„Rusia este țara mea, chiar dacă criminalii de război sunt la putere acolo. Dar nu am avut de ales, era fie închisoare, fie exil! Sunt foarte recunoscătoare Franței, o țară liberă, că m-a primit”, a declarat ea.

Nume de cod: Evelyne

Christophe Deloire, director executiv „Reporteri fără Frontiere”, a ajutat la organizarea evadării sub numele de cod „Evelyne”.

Ovsiannikova a explicat că avocații ei au sfătuit-o să fugă din țară pentru a se salva pe ea și pe fiica ei de 11 ani: „Mi-au spus că voi fi închisă și că nu voi putea supraviețui acolo”.

Ea a „evadat” din arestul la domiciliu, cu fetița ei cea mică, într-o seară de vineri, „când forțele de securitate își încheie săptămâna de lucru și se gândesc la odihnă”. A mai calculat că sunt mai puține șanse să fie urmărită imediat, în weekend.

Despre drumul de la Moscova prin Rusia, ea a spus: „Am mers în atât de multe direcții diferite, încât nici măcar nu mai știam în ce direcție ne îndreptăm. Am schimbat șapte mașini diferite”.

Ovsiannikova nu a spus ce graniță din Rusia a trecut, dar a descris cum, chiar înainte de a ajunge la vamă, mașina în care se afla a rămas blocată în noroi, pe un câmp.

„A fost o eternitate, un calvar”

„A trebuit să ieșim și să găsim drumul pe jos, în noaptea întunecată. A fost greu, nu aveam nicio rețea de telefonie, trebuia să ne dăm seama unde suntem după stele“, a declarat ea.

A fost o eternitate, un calvar. Am rătăcit câteva ore înainte de a găsi drumul. Îmi pierdusem speranța. Mă gândeam: „De ce am făcut asta? Poate că ar fi fost mai bine să merg la închisoare”. Dar, din fericire, am ajuns cu bine la graniță!

Marina Ovsiannikova:

Ea a mai spus că plecarea ei din Moscova a fost atât de „haotică”, încât a uitat să-și scoată brățara electronică, rupându-o abia când „a fost transferată” în a doua mașină!

Ovsiannikova și fiica ei au intrat în Franța cu o viză Schengen. S-a mutat deja în câteva locații.

Întrebată dacă nu se teme pentru viața ei, după moartea altor personalități ruse din străinătate, Ovsiannikova a recunoscut: „E clar că mă tem. Am și vorbit cu prietenii ruși, mi-au spus să fiu atentă la otrăvire sau la un accident de mașină”.

Ea a promis că „nu va rămâne tăcută” în legătură cu războiul din Ucraina și că va continua „să fac tot ce pot ca să se încheie”.

Vineri, Ovsiannikova a publicat o carte în limba germană în care detaliază viața și calvarul ei și descrie ceea ce ea a numit „funcționarea mașinii de propagandă a statului rus”.

Marina Ovsiannikova (st) și Christophe Deloire, director executiv „Reporteri fără Frontiere”

„Bula informațională de propagandă orchestrată”

„Problema este că toată Rusia se află într-o bulă informațională de propagandă orchestrată. Nu există mass-media independentă. Pentru a avea informații exacte, aveți nevoie de un VPN pe telefonul mobil, singura modalitate de a accesa informații reale”, a încheiat ea.

La scurt timp după protestul în direct, de primăvara trecută, jurnalista a fost arestată, chiar în timp ce își plimba câinii, dar a fost ulterior eliberată.

A plecat, apoi, din Rusia, pentru a lucra la publicaţia germană Die Welt. În iulie, s-a întors în țară, întrucât se luptă în instanță pentru custodia celor două fiice, de 11 și 17 ani, cu soţul său, care trăieşte în continuare în Rusia.

Ea a continuat să critice războiul, iar în vară, a protestat singură, în apropiere de Kremlin.

În august, forțele de securitate i-au percheziționat locuința, iar jurnalista a fost plasată în arest la domiciliu sub acuzaţii de răspândire de informaţii false despre forţele armate ruse, infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.

„Mi-am imaginat că ucrainencele trebuie să trăiască prin asta”

După fuga din octombrie, ea se află pe lista persoanelor date în urmărire generală de autoritățile ruse.

Ovsiannikova s-a născut la Odesa, dintr-un tată ucrainean și o mamă rusă, și a crescut în capitala cecenă, Groznîi, unde a experimentat începutul primului război cecen.

Am avut o copilărie grea, nefericită. Casa mea din Cecenia a fost distrusă în timpul operațiunilor rusești de acolo și am fugit cu familia mea, fără bunuri, fără nimic. Mi-am imaginat că femeile ucrainene trebuie să trăiască prin asta.

Marina Ovsiannikova:

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News