Documente consultate de Libertatea arată că frământările din Atos au început cu mult înainte de sinuciderea angajatei de la Timișoara, când compania a început să îi cheme pe angajați la birou. Atunci, sindicatul a reacționat ferm. 

Într-o sesizare transmisă în 6 iunie 2024 Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș (ITM) și studiată de Libertatea, Sindicatul IT Timișoara, la care sunt afiliați și angajați ai Atos, reclamă în termeni duri modul în care angajații companiei IT, unii din afara județului, au fost chemați să lucreze în birourile din capitala Banatului ale companiei. 

Cele trei „practici nelegale” reclamate de sindicat

În plângerea transmisă ITM, sindicatul a reclamat trei practici „nelegale și contrare consensualității și bunei-credințe”, încălcându-se astfel Codul Muncii. Concret, sindicatul a explicat că „angajatorul practică încheierea unor contracte individuale de muncă simulate, în ceea ce privește locul de muncă”. 

„Simulația se manifestă prin înscrierea nereală a faptului că activitatea s-ar desfăşura la sediul ori punctele de lucru ale societăţii, deşi real, activitatea este desfășurată permanent la domiciliul salariatului”, se arată în documentul transmis de sindicat ITM-ului. 

Dezvoltatorul imobiliar Nordis, unul dintre cei mai mari din România, a intrat în insolvență
Recomandări
Dezvoltatorul imobiliar Nordis, unul dintre cei mai mari din România, a intrat în insolvență

În aceeași sesizare, sindicaliștii mai spun că deciziile de chemare a angajaților la sediul sau punctul de lucru al angajatorului „reprezintă în realitate o modificare unilaterală și nelegală a locului de muncă, ceea ce impune anularea dispoziţiilor respective”. 

„Angajatorul îşi preconstituie premisele necesare unor încetări în masă a contractelor individuale de muncă, a unor concedieri colective mascate, forţând tacit salariaţii la înaintarea unor demisii, respectiv determinând absentarea de la locul de muncă, ceea ce va atrage sancţionarea disciplinară, astfel evitând demersurile, rigorile şi garanţiile aferente concedierilor pentru motive care nu țin de persoana salariatului conform Contractului Colectiv de Muncă aflat în vigoare”, se mai arată în plângerea transmisă ITM. 

Detaliul juridic folosit pentru chemarea la birou 

Sindicatul IT explică, în plângerea transmisă Inspecției Muncii, că, în timpul pandemiei de COVID-19 și chiar după, la Atos au fost angajați oameni din toate zonele țării, iar la recrutare „li s-a comunicat ferm că locul de muncă este «full remote», adică exclusiv prin muncă la domiciliu”. 

„Pentru a evita însă încadrarea activităţii ca muncă la domiciliu, angajatorul a ales încheierea unor contracte individuale de muncă, în care este specificat locul muncii ca fiind punctul de lucru sau sediu din Timișoara/București, precum şi orice alt loc din ţară sau străinătate, cu toate că activitatea se desfăşoară de la domiciliul salariatului care, în multe cazuri, se află la o distanţă de peste 50-300 de kilometri faţă de sediul societăţii”, se arată în plângerea sindicaliștilor. 

Diana Șoșoacă, penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din iulie. Eurodeputata are interzis în plen și a rămas fără indemnizație timp de șapte zile
Recomandări
Diana Șoșoacă, penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din iulie. Eurodeputata are interzis în plen și a rămas fără indemnizație timp de șapte zile

Documentul studiat de Libertatea mai arată că o dovadă a faptului că angajații și compania s-au înțeles la angajare pentru muncă de acasă a fost faptul că între părți se încheia anual un act adițional prin care se stabilea că „salariatul va efectua muncă de la domiciliu”. 

„De la data angajării (2020-2021) şi până în prezent, salariaţii au desfăşurat efectiv activitatea numai de la domiciliu (aşa cum li s-a comunicat cu prilejul negocierii şi încheierii contractului de muncă), fiind chiar obiectiv imposibil ca unii dintre ei să se deplaseze zilnic de la domiciliu pâna la sediul/punctul de lucru al societăţii, care este în Timişoara”, mai este specificat în sesizarea către ITM. 

Procedura care a schimbat regulile jocului

Potrivit Sindicatului IT Timișoara, în 10 aprilie 2024, toți angajații Atos au fost anunțați că punctul de lucru de pe strada Mureș din orașul Timișoara se închide și trebuie actualizate contractele de muncă, astfel încât în documente să apară noul sediu, situat în cadrul complexului comercial Iulius Town. Sindicatul mai reclamă în plângerea către ITM Timiș că, în noile contracte de muncă, a fost specificat că activitatea poate fi prestată în continuare „(și) în regim de telemuncă”, cu condiția „îndeplinirii condițiilor prevăzute în procedurile interne de telemuncă”. 

Sindicaliștii susțin că o mare problemă este faptul că procedura la care se face referire în contracte a fost adoptată „unilateral”, după încheierea contractelor. Astfel, potrivit procedurii, condiția pentru a putea continua lucrul de acasă este obținerea cel puțin a notei 4 la evaluarea semestrială a performanțelor. 

Sindicaliștii susțin că această condiție „nu a fost adusă la cunoștința salariaţilor cu prilejul angajării, ori ulterior la începutul fiecărui an calendaristic/semestru pentru care urma să se facă evaluarea”. 

„Dacă oricare dintre angajați primește un obiectiv cu care nu este de acord sau vrea să spună că nu este corect evaluat, are posibilitatea să exprime acest punct de vedere. Ce se întâmplă în cazul în care un angajat consideră că nu este corect evaluat? Începe un proces de mediere în care angajatul evaluat împreună cu evaluatorul și cineva din echipa de resurse umane au o discuție elegantă. Cazurile de acest gen nu sunt multe, dar la fiecare șase luni apar câteva. Discuțiile sunt mereu constructive, sănătoase”, a explicat Ligia Ardelean, managerul general al Atos România, într-o conferință de presă susținută săptamâna trecută.

Nemulțumirile unor angajați ai firmei Atos legate de impunerea deplasării la birou au ajuns și în instanță. Potrivit surselor Libertatea, cel puțin doi angajați au dat compania în judecată, procesele fiind în fază incipientă, la Timișoara și București.

Răspunsul ITM Timiș după plângerea sindicatului

În urma sesizării Sindicatului IT, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș a mers în control la Atos. Procesul-verbal a fost încheiat în 5 iulie 2024, iar potrivit actului de control în companie nu au fost găsite niciun fel de nereguli. 

În răspunsul semnat de șefa ITM Timiș Ileana Mogoșanu, cu ocazia controlului „au fost verificate, prin sondaj, mai multe dosare de personal”. „Angajatorul are stabilite procedurile de evaluare a performanțelor”. Potrivit ITM, „informarea privind actualizarea procedurii de telemuncă (…) a fost comunicată pe email tuturor salariaților în data de 07.05.2024, după ce anterior a fost comunicată și dezbătută cu reprezentanții Sindicatului IT din Timișoara”. 

ITM mai explică în documentul transmis sindicatului că „în data de 16.05.2024 a fost organizată o întâlnire on-line cu toți angajații care au dorit să participe”, iar la această întâlnire „s-au explicat detaliile procedurii de telemuncă publicate anterior”. 

„Ulterior acestei acțiuni, fiecare manager a avut discuții individuale cu persoanele care nu au mai fost eligibile pentru telemuncă și li s-a precizat faptul că sunt așteptate la birou (la locația existentă în contractul de muncă) începând cu luna iunie 2024”, se arată în documentul Inspecției Muncii. 

Cum a impus firma Atos revenirea la biroul din Timișoara. Frământările apărute în sânul gigantului IT cu patru luni înainte de sinuciderea unei angajate 
ITM Timiș nu a găsit nici o neregulă. Foto: Facebook

„Există acordul părților”

ITM a subliniat, în răspunsul transmis sindicatului, că în actele adiționale referitoare la munca de la domiciliu și telemuncă „există acordul părților conform căruia, în cazul în care performanța profesională a salariatului nu mai este corespunzătoare, acesta poate fi chemat să desfășoare activitate de la birou”. 

Inspectorii de muncă mai arată că din cei 120 de angajați obligați să meargă la biroul din Timișoara începând cu luna iulie, 70 sunt din Timiș și 50 din afara județului Timiș. „Prin chemarea la birou a salariaților cu o performanță necorespunzătoare, angajatorul a întreprins o serie de măsuri prin care să fie îmbunătățită performanța angajaților (prezența fizică a unui sau mai multor manageri/echipă care să poată oferi suport pe loc și față în față, programe de coaching, prezența unor colegi cu sarcini similar, cu scoruri la evaluarea semestrială peste 3, care să poată ajuta/îndruma la nevoie). Astfel că, alături de salariații cu performanță nesatisfăcătoare, există în permanență manageri și salariați îndrumători”, se mai arată în documentul ITM. 

Răspunsul transmis Sindicatului IT din Timișoara de către ITM este semnat de șefa ITM, Ileana Mogoșanu, al cărei soț lucrează la Atos. Într-un interviu pentru Libertatea, șefa ITM a declarat că soțul său lucrează la compania IT de aproximativ șase luni, perioadă în care ea nu a fost în control la Atos. 

„Eu am 20 de ani de muncă în Inspectoratul Timiș. Am plecat de la ghișeu, am trecut prin toate etapele. Sunt un profesionist care respectă legea și le impun și colegilor mei să respecte legea. Nu încalc legea nici pentru soțul meu, nici pentru Atos, nici pentru absolut nimeni, pentru că am muncit să ajung aici”, a declarat Ileana Mogoșanu pentru Libertatea.   

Foto: Shutterstock

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis
Știrileprotv.ro
Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis
S-a aflat! Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță pentru copiii săi. Are o fată și un băiat din fostul mariaj
Viva.ro
S-a aflat! Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță pentru copiii săi. Are o fată și un băiat din fostul mariaj
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Libertateapentrufemei.ro
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Ce a pățit o româncă după ce a ajuns la o pensiune aflată în Delta Dunării. Plătise avans pentru rezervare, dar a trăit un șoc: “Plin de praf și insecte, jeg în bucătărie”
FANATIK.RO
Ce a pățit o româncă după ce a ajuns la o pensiune aflată în Delta Dunării. Plătise avans pentru rezervare, dar a trăit un șoc: “Plin de praf și insecte, jeg în bucătărie”
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
GSP.RO
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
Județul din România unde șoferii vor plăti o taxă pentru a merge pe anumite drumuri. Costă 1.500 de lei pe an
FANATIK.RO
Județul din România unde șoferii vor plăti o taxă pentru a merge pe anumite drumuri. Costă 1.500 de lei pe an
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Financiarul.ro
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Ce este mai avantajos: PFA sau microîntreprindere
Observatornews.ro
Ce este mai avantajos: PFA sau microîntreprindere
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI