Documente consultate de Libertatea arată că frământările din Atos au început cu mult înainte de sinuciderea angajatei de la Timișoara, când compania a început să îi cheme pe angajați la birou. Atunci, sindicatul a reacționat ferm. 

Ce spune compania Atos despre revenirea angajaților la birou

Într-o sesizare transmisă în 6 iunie 2024 Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș (ITM) și studiată de Libertatea, Sindicatul IT Timișoara, la care sunt afiliați și angajați ai Atos, reclamă în termeni duri modul în care angajații companiei IT, unii din afara județului, au fost chemați să lucreze în birourile din capitala Banatului ale companiei. 

Cele trei „practici nelegale” reclamate de sindicat

În plângerea transmisă ITM, sindicatul a reclamat trei practici „nelegale și contrare consensualității și bunei-credințe”, încălcându-se astfel Codul Muncii. Concret, sindicatul a explicat că „angajatorul practică încheierea unor contracte individuale de muncă simulate, în ceea ce privește locul de muncă”. 

„Simulația se manifestă prin înscrierea nereală a faptului că activitatea s-ar desfăşura la sediul ori punctele de lucru ale societăţii, deşi real, activitatea este desfășurată permanent la domiciliul salariatului”, se arată în documentul transmis de sindicat ITM-ului. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

În aceeași sesizare, sindicaliștii mai spun că deciziile de chemare a angajaților la sediul sau punctul de lucru al angajatorului „reprezintă în realitate o modificare unilaterală și nelegală a locului de muncă, ceea ce impune anularea dispoziţiilor respective”. 

„Angajatorul îşi preconstituie premisele necesare unor încetări în masă a contractelor individuale de muncă, a unor concedieri colective mascate, forţând tacit salariaţii la înaintarea unor demisii, respectiv determinând absentarea de la locul de muncă, ceea ce va atrage sancţionarea disciplinară, astfel evitând demersurile, rigorile şi garanţiile aferente concedierilor pentru motive care nu țin de persoana salariatului conform Contractului Colectiv de Muncă aflat în vigoare”, se mai arată în plângerea transmisă ITM. 

Detaliul juridic folosit pentru chemarea la birou 

Sindicatul IT explică, în plângerea transmisă Inspecției Muncii, că, în timpul pandemiei de COVID-19 și chiar după, la Atos au fost angajați oameni din toate zonele țării, iar la recrutare „li s-a comunicat ferm că locul de muncă este «full remote», adică exclusiv prin muncă la domiciliu”. 

„Pentru a evita însă încadrarea activităţii ca muncă la domiciliu, angajatorul a ales încheierea unor contracte individuale de muncă, în care este specificat locul muncii ca fiind punctul de lucru sau sediu din Timișoara/București, precum şi orice alt loc din ţară sau străinătate, cu toate că activitatea se desfăşoară de la domiciliul salariatului care, în multe cazuri, se află la o distanţă de peste 50-300 de kilometri faţă de sediul societăţii”, se arată în plângerea sindicaliștilor. 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Documentul studiat de Libertatea mai arată că o dovadă a faptului că angajații și compania s-au înțeles la angajare pentru muncă de acasă a fost faptul că între părți se încheia anual un act adițional prin care se stabilea că „salariatul va efectua muncă de la domiciliu”. 

„De la data angajării (2020-2021) şi până în prezent, salariaţii au desfăşurat efectiv activitatea numai de la domiciliu (aşa cum li s-a comunicat cu prilejul negocierii şi încheierii contractului de muncă), fiind chiar obiectiv imposibil ca unii dintre ei să se deplaseze zilnic de la domiciliu pâna la sediul/punctul de lucru al societăţii, care este în Timişoara”, mai este specificat în sesizarea către ITM. 

Procedura care a schimbat regulile jocului

Potrivit Sindicatului IT Timișoara, în 10 aprilie 2024, toți angajații Atos au fost anunțați că punctul de lucru de pe strada Mureș din orașul Timișoara se închide și trebuie actualizate contractele de muncă, astfel încât în documente să apară noul sediu, situat în cadrul complexului comercial Iulius Town. Sindicatul mai reclamă în plângerea către ITM Timiș că, în noile contracte de muncă, a fost specificat că activitatea poate fi prestată în continuare „(și) în regim de telemuncă”, cu condiția „îndeplinirii condițiilor prevăzute în procedurile interne de telemuncă”. 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Sindicaliștii susțin că o mare problemă este faptul că procedura la care se face referire în contracte a fost adoptată „unilateral”, după încheierea contractelor. Astfel, potrivit procedurii, condiția pentru a putea continua lucrul de acasă este obținerea cel puțin a notei 4 la evaluarea semestrială a performanțelor. 

Sindicaliștii susțin că această condiție „nu a fost adusă la cunoștința salariaţilor cu prilejul angajării, ori ulterior la începutul fiecărui an calendaristic/semestru pentru care urma să se facă evaluarea”. 

„Dacă oricare dintre angajați primește un obiectiv cu care nu este de acord sau vrea să spună că nu este corect evaluat, are posibilitatea să exprime acest punct de vedere. Ce se întâmplă în cazul în care un angajat consideră că nu este corect evaluat? Începe un proces de mediere în care angajatul evaluat împreună cu evaluatorul și cineva din echipa de resurse umane au o discuție elegantă. Cazurile de acest gen nu sunt multe, dar la fiecare șase luni apar câteva. Discuțiile sunt mereu constructive, sănătoase”, a explicat Ligia Ardelean, managerul general al Atos România, într-o conferință de presă susținută săptamâna trecută.

Nemulțumirile unor angajați ai firmei Atos legate de impunerea deplasării la birou au ajuns și în instanță. Potrivit surselor Libertatea, cel puțin doi angajați au dat compania în judecată, procesele fiind în fază incipientă, la Timișoara și București.

Răspunsul ITM Timiș după plângerea sindicatului

În urma sesizării Sindicatului IT, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș a mers în control la Atos. Procesul-verbal a fost încheiat în 5 iulie 2024, iar potrivit actului de control în companie nu au fost găsite niciun fel de nereguli. 

În răspunsul semnat de șefa ITM Timiș Ileana Mogoșanu, cu ocazia controlului „au fost verificate, prin sondaj, mai multe dosare de personal”. „Angajatorul are stabilite procedurile de evaluare a performanțelor”. Potrivit ITM, „informarea privind actualizarea procedurii de telemuncă (…) a fost comunicată pe email tuturor salariaților în data de 07.05.2024, după ce anterior a fost comunicată și dezbătută cu reprezentanții Sindicatului IT din Timișoara”. 

ITM mai explică în documentul transmis sindicatului că „în data de 16.05.2024 a fost organizată o întâlnire on-line cu toți angajații care au dorit să participe”, iar la această întâlnire „s-au explicat detaliile procedurii de telemuncă publicate anterior”. 

„Ulterior acestei acțiuni, fiecare manager a avut discuții individuale cu persoanele care nu au mai fost eligibile pentru telemuncă și li s-a precizat faptul că sunt așteptate la birou (la locația existentă în contractul de muncă) începând cu luna iunie 2024”, se arată în documentul Inspecției Muncii. 

Cum a impus firma Atos revenirea la biroul din Timișoara. Frământările apărute în sânul gigantului IT cu patru luni înainte de sinuciderea unei angajate 
ITM Timiș nu a găsit nici o neregulă. Foto: Facebook

„Există acordul părților”

ITM a subliniat, în răspunsul transmis sindicatului, că în actele adiționale referitoare la munca de la domiciliu și telemuncă „există acordul părților conform căruia, în cazul în care performanța profesională a salariatului nu mai este corespunzătoare, acesta poate fi chemat să desfășoare activitate de la birou”. 

Inspectorii de muncă mai arată că din cei 120 de angajați obligați să meargă la biroul din Timișoara începând cu luna iulie, 70 sunt din Timiș și 50 din afara județului Timiș. „Prin chemarea la birou a salariaților cu o performanță necorespunzătoare, angajatorul a întreprins o serie de măsuri prin care să fie îmbunătățită performanța angajaților (prezența fizică a unui sau mai multor manageri/echipă care să poată oferi suport pe loc și față în față, programe de coaching, prezența unor colegi cu sarcini similar, cu scoruri la evaluarea semestrială peste 3, care să poată ajuta/îndruma la nevoie). Astfel că, alături de salariații cu performanță nesatisfăcătoare, există în permanență manageri și salariați îndrumători”, se mai arată în documentul ITM. 

Răspunsul transmis Sindicatului IT din Timișoara de către ITM este semnat de șefa ITM, Ileana Mogoșanu, al cărei soț lucrează la Atos. Într-un interviu pentru Libertatea, șefa ITM a declarat că soțul său lucrează la compania IT de aproximativ șase luni, perioadă în care ea nu a fost în control la Atos. 

„Eu am 20 de ani de muncă în Inspectoratul Timiș. Am plecat de la ghișeu, am trecut prin toate etapele. Sunt un profesionist care respectă legea și le impun și colegilor mei să respecte legea. Nu încalc legea nici pentru soțul meu, nici pentru Atos, nici pentru absolut nimeni, pentru că am muncit să ajung aici”, a declarat Ileana Mogoșanu pentru Libertatea.   

Foto: Shutterstock

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

michi   •   09.10.2024, 14:06

Pentru un ban castigat usor au semnat contract in defavoarea lor si acum trag ponoasele!!!

XhX13   •   09.10.2024, 13:08

That is something original,not sheet!

costelu   •   09.10.2024, 12:53

Aia s a sinucis si gata, a luat barbiturice, preferatele sinucigasilor, nu mai insistati cu asta ca nu mai are rost, tot ce se mai poate face ar fi liberalizatea barbituricelor sa aiba acces foarte bun si altele, nu fiti rasisti si discriminatori

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI