În 2019, timp de patru luni, între februarie și mai, investigatori sub acoperire au cumpărat de la membri ai reţelei canabis, produse vegetale şi medicamente cu efecte psihotrope, precum Diazepam, Nitrazepam sau Alprazolam.

Conform rechizitoriului, furnizorul drogurilor era Agape M., un cetățean macedonean stabilit în Iaşi. El aducea drogurile şi fie le vindea, fie le împărţea cu alți doi membri ai rețelei.

În dosarul trimis spre judecată sunt consemnate peste 30 de situaţii în care anchetatori sub acoperire au cumpărat droguri de la cei trei, inclusiv în cantităţi neînsemnate, de 0,08 sau 0,13 grame.

În faţa instanţei, cei trei şi-au recunoscut vina, dar Agepe a încercat să explice posesia drogurilor prin faptul că le foloseşte pentru tratarea unor afecţiuni psihice, depunând în acest sens reţete medicale emise de medici din Macedonia, de pe care lipseau însă datele sale de identificare, cele ale medicilor emitenţi sau ale unităţii medicale.

În apărare, Agape a depus şi carnetul de sănătate al câinelui său, Pufy, spre a demonstrat că animalul nu trăiește în preajma unui consumator sau traficant de droguri. Acesta nu a fost luat în considerare de instanţă.

În primă instanţă, cetățeanul macedonean a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare, iar complicii săi au primit 3 ani şi două luni, respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare.

Cei trei au declarat apel, magistraţii Curţii de Apel Iași urmând să se pronunţe pe 14 ianuarie, conform portalului instanțelor din România.

Foto cu caracter ilustrativ

Urmărește-ne pe Google News