Judecătorii CAB au transmis miercuri, 11 septembrie, că în dosarul în care cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon, Maria Miron, poreclită „Doamna cu coasa”, şi Mirela Păiuş sunt acuzate de procurori că au omorât un pacient „nu există suficiente probe care să susţină acuzaţia”, a relatat news.ro.

Magistraţii spun că toată acuzaţia formulată de procurorii de la Parchetul Tribunalului București s-a bazat pe un proces verbal de comparare a datelor stocate de injectomate alături de fotografia injectomatului, dar pacientul a murit în rezerva nr. 8, iar planșa fotografică arată că injectomatul era în salonul 6.

Mai mult, magistraţii susţin că în declaraţia unui martor se arată că sunt suspiciuni cu privire la scăderea ratei de noradrenalină la alt pacient, aflat în salonul 6 şi nu la pacientul aflat în rezerva 8.

Judecătorii au mai stabilit că un martor a declarat că, în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, una dintre cele două doctorițe a înlocuit doza de noradrenalină cu ser fiziologic, ceea ce a dus la moartea pacientului. Martorul a început manevrele de resuscitare, dar doctorița l-a oprit după zece minute, spunând că este suficient, susține el, deși protocolul standard pentru resuscitare durează 45 de minute.

Totuşi, din declaraţia martorului rezultă că acesta nu a povestit nimănui, nu şi-a notat nicăieri data, numele pacientului, măcar salonul sau patul. Prin urmare, este o acuzaţie făcută, fără niciun început de probă, acuzaţie, care, din nefericire, a fost preluată în referatul cu propunere de arestare preventivă, fascinând imaginaţia publicului

Curtea de Apel București, în decizia de eliberare a doctorițelor:

În plus, instanţa care a decis punerea în libertate a celor două doctorițe a constatat că martorii au dat declaraţii contradictorii și că a existat o stare conflictuală între angajaţii de la ATI, invocând „o posibilă relaţie de duşmănie” între o martoră a acuzării şi una dintre doctoriţele inculpate.

„Un prim aspect care ridică semne clare de întrebare este credibilitatea tuturor informaţiilor transmise de martora… care, aşa cum rezultă din actele dosarului, nu a încunoştinţat organele de urmărire penală cu privire la posibila relaţie de duşmănie rezultată din faptul că, cu câteva zile înainte de audiere, inculpata în acuzarea căreia martora dă respectiva declaraţie îi întocmise un referat pentru comiterea unei posibile abateri disciplinare (…) şi pe care  numeşte «o javră» într-o convorbire interceptată şi redată anterior”, se arată în motivarea instanței.

17 pacienți au murit suspect la secția ATI de la Spitalul Pantelimon

Ancheta în acest caz a început în aprilie, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă care a susținut că 20 de pacienți de la ATI au murit în perioada 4-7 aprilie din cauza administrării incorecte a unei substanțe, este vorba despre Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat au murit 17 pacienţi.

Corpul de Control al ministrului sănătății și comisia spitalului au făcut anchete separate, dar au anunțat că pacienții au fost tratați corect.

Pe 8 august, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, decizia nefiind definitivă. Ele au fost acuzate de procurorii Parchetului Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Maria Miron, poreclită „Doamna cu coasa”, şi Mirela Păiuş au fost eliberate pe 20 august, prin decizia Curții de Apel București, fără să existe nicio măsură restrictivă în cazul celor două. Imediat după eliberarea din arest, ambele doctorițe au intrat în concediu de odihnă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News