„Statul are obligația de a asigura un proces electoral transparent în toate componentele sale pentru a garanta integritatea și imparțialitatea alegerilor, acestea fiind premisele unei autentice democraţii constituţionale, a evoluţiei democratice a statului şi a asigurării existenţei statului de drept”, se arată în motivarea CCR, care are 10 pagini.
Curtea a precizat că „statul are o responsabilitate pozitivă de a preveni orice interferență nejustificată în procesul electoral prin raportare la principiile constituționale”, dar are și datoria de neutralitate și trebuie să consolideze capacitatea alegătorilor de a face față provocărilor, inclusiv prin educarea acestora privind folosirea tehnologiilor digitale prin „furnizarea de informații și sprijin adecvat”.
„Prin urmare, statul trebuie să facă față provocărilor și riscurilor generate de campaniile de dezinformare organizate, de natură să afecteze integritatea proceselor electorale”, a transmis Curtea Constituțională.
CCR a adăugat că „manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare” pentru Călin Georgescu „nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform legii” și, în plus, Georgescu „a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”.
Curtea a mai constatat că neregulile din campania electorală au afectat și egalitatea de șanse între candidați, compromițând dreptul fundamental de a fi ales, iar manipularea tehnologiilor digitale l-a favorizat pe Călin Georgescu, reducând vizibilitatea celorlalți în mediul online.
„Utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparentă pentru a garanta integritatea și imparțialitatea alegerilor. În caz contrar, alegătorii sunt împiedicați să-și formeze o opinie despre candidați și alternativele electorale sau pot fi induși în eroare cu privire la identitatea și calitatea candidatului ori procedurile de vot”, a mai transmis Curtea.
CCR a concluzionat că întreg procesul electoral a fost afectat de încălcări semnificative ale legislației, inclusiv manipularea alegătorilor, distorsionarea egalității de șanse a competitorilor și lipsa de transparență în utilizarea tehnologiilor digitale și inteligenței artificiale.
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat surprinzător de Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și a fost câștigat neașteptat de Călin Georgescu.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Decizia este definitivă și obligatorie.
Seara, președintele Klaus Iohannis a explicat mecanismul din spatele anulării alegerilor prezidențiale, începând cu informările primite de la serviciile secrete: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
Basarab1948 • 09.12.2024, 13:48
Cum sa anulezi niște alegeri(votul a milioane de alegatori) dupa ce mai intai le-ai...validat?!Asta s-a mai intâmplat numai in 5 țari(„democrații”una și una):Gabon,Bolivia,Myanmar(fosta Birmania),Abhazia și Kirghiztan!
BufnitaDuminicala • 08.12.2024, 21:22
« ”Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”. Brusc, au dispărut toate știrile despre matrapazlâcurile partidelor aflate la putere din decembrie 1989 încoace.
Boro67 • 07.12.2024, 10:10
Curtea a făcut foarte bine. A scăpat tara de Un Nanocipeanu - calul troian al ruzziei. Serviciile de informații și securitate, in schimb, merita tot disprețul pentru că nu ne a preîntâmpinat.