Cunoscută și sub denumirea de ”Viza Einstein”, viza EB-1 este acordată doar oamenilor cu înalte merite, printre care și câștigătorii Pulitzer sau Oscar, medaliații olimpici, precum și cercetătorii cu merite academice sau premii internaționale.

Soția președintelui american a depus actele pentru viză în anul 2000, pe vrmea când numele ei de familie era Knauss și nu era căsătorită cu Trump, însă cei doi aveau deja o relație. Modelul de origine slovenă a primit viza în 2001 și a fost una dintre cele 5 persoane din Slovenia cărora li s-a acordat viza în anul respecitv.

În 2006, Melania a obținut cetățenia americană și i s-a permis să își aducă părinții în SUA, unde locuiesc și acum.

Melania a ajuns pentru prima dată în SUA în urmă cu 22 de ani, pe baza unei vize turistice, apoi a obținut mai multe vize de muncă pentru imigranți, potrivit avocatului ei. Ea era un fotomodel la început de carieră care l-a cunsocut pe Donald Trump la o petrecere din New York în 1998.

Înainte să aplice pentru un „green card” – cartea de muncă pentru rezidență permanentă -, Melania a lucrat ca model în Europa. Deși imaginea ei a apărut în câteva reviste, ea nu era un model internațional de top.

Pentru a primi ”Viza Einstein”, imigranții trebuie să aducă în sprijinul lor acte doveditoare ale meritelor excepționale pe care le-au avut într-un domeniu anume. Totodată, trebuie să îndeplinească toate cele 10 criterii de excelență în domeniul în care lucrează. Printre aceste criterii sunt menționate aparițiile în publicații renumite, contribuțiile semnificative și originale aduse în domeniu sau expozițiile artistice pe care le-au avut.

Totuși, un specialist a spus că acest sistem poate fi păcălit:

„Nu trebuie să ai neapărat un premiu Nobel pentru a primi viza extraordinară. Un avocat cu experiență știe ce caută serviciul de imigrare din SUA și cum să aducă în față lucruri din activitatea clientului, astfel încât acestea să sune atractiv pentru agenția care acordă vizele”, spune un expert citat de presa britanică.


CITEȘTE ȘI: REPORTAJ: Primul festival folcloric din România sub patronajul UNESCO dedicat morților Revoluției din 1989: Festivalul Inimilor de la Timișoara


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News