”Dacă te uiți la televizor în Rusia, războiul din Ucraina pare un eveniment foarte diferit”, spune jurnalistul BBC Francis Scarr.

Un argument pentru susținerea acestei afirmații este declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia ”de-a lungul întregii sale istorii, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”.

Încă din 24 februarie, televiziunea rusă a dedicat mare parte din spațiul de emisie dezbaterilor pe tema războiului.

„Prezentatori importanți au susținut în mod activ «operațiunea militară specială»”, continuă analiza BBC.

Iar atunci când armata rusă a început să se retragă de pe mai multe fronturi, ca să se concentreze pe estul Ucrainei, și relatările s-au mutat către aceste zone, ”cu rare mențiuni sau uneori fără vreo precizare despre vreo retragere sau schimbare a zonei de acțiune”, mai notează sursa citată.

Cât despre lipsa unei victorii rapide, așa cum estima Moscova că va obține în Ucraina, aceasta a fost explicată în mai multe moduri.

”Nouă ne este milă de toată lumea, în primul rând. În al doilea rând, ne dăm seama că mulți oameni de acolo sunt de partea noastră și sunt ostatici”, a afirmat Margarita Simonyan, editor șef la postul Russia Today.

O altă explicație este că bătălia purtată de Rusia s-a transformat într-o luptă existențială împotriva întregului Occident, nu doar contra Ucrainei, mai precizează jurnalistul BBC, care a făcut analiza.

”Este evident că scopul SUA nu este doar să stăpânească Rusia, dar și să ne distrugă complet țara”, ”La Londra ei vor să lupte până vor obține o victorie completă asupra Moscovei”, sunt două dintre afirmațiile făcute în ultimele trei luni la postul Rossya 1.

De asemenea, Rusia se bazează pe amintirile sale din Al Doilea Război Mondial pentru a-și justifica acțiunile din Ucraina.

„Văd Mariupolul ca un mic Stalingrad”, a afirmat un invitat de la același post de televiziune, referindu-se la bătălia din cel de-al Doilea Război Mondial, considerată cea mai sângeroasă din istorie.

Chiar și victoria Ucrainei de la Eurovision a fost prezentată din aceeași perspectivă.

”Europa a votat pentru fascism”, este o declarație de la televiziunea națională Pervîi Canal (Canal 1).

Cât despre posbilitatea unui atac nuclear, jurnalistul Dmitri Kiseliov a afirmat la postul Rossiya 1 că ”o opțiune este ca Marea Britanie să se scufunde în adâncurile mării folosind submarinul rusesc autonom Poseidon”.

În cele 100 de zile de război, la televiziunile ruse au existat și cazuri, rare, în care retorica folosită a fost alta decât cea promovată de Kremlin. De obicei, afirmațiile au fost făcute de foști oficiali militari, cum este cazul fostului colonel Mihail Khodarenok, care i-a sfătuit pe ruși să nu ia ”tranchilizante informaționale!, pentru că uneori se răspândesc informații despre o cădere morală sau psihologică a forțelor armate ale Ucrainei, ca și cum acestea s-ar apropia de o criză de moral sau de o ruptură”, iar ”nimic din toate acestea nu este aproape de realitate”. Ulterior, fostul colonel a avut o schimbare radicală de discurs.

În ierarhia surselor din care se informează rușii, televizunea conduce cu 70%, fiind urmată de rețelele sociale (38%), presa online (30%) și familia și prietenii (18%), potrivit datelor din luna aprilie ale Levada Center, o organizație independentă de cercetare sociaologică din Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News