Cercetările se bazează pe măsurătoarea înregistrată pe 29 decembrie 2018 la sud de Ecuator, în vestul Pacificului, de satelitul american Noaa-20, satelit cu orbită scăzută care alimentează cu date prognoza meteo.
Deși furtunile din acea parte a Pacificului sunt frecvente în perioada decembrie-ianuarie, cea din 2018 a avut un impuls suplimentar, un fenomen pe care meteorologii îl numesc Oscilația Madden-Julian, o zonă de vânturi care se deplasează spre est și care poate accentua vremea umedă și uscată.
În evenimentul din 2018, vârful norului a fost la aproximativ 20,5 km altitudine. Iar temperatura captată de satelit, de -111 grade Celsius.
Dintre cele patru straturi atmosferice principale, troposfera este cea mai apropiată de Pământ. Se întinde aproximativ 12 km, sau 7 mile, în sus și este locul unde se desfășoară toată activitatea meteo. Deoarece căldura de la soare este reținută în pământ, aerul este mai cald acolo și devine treptat mai rece pe măsură ce vă deplasați în sus.
„În mod normal, aerul se răcește cu aproximativ 7 grade Celsius pentru fiecare kilometru, după tropopauză, limita atmosferică dintre troposferă și stratosferă. În cazul măsurătorii din 2018, a fost cu aproximativ 13-14 grade mai rece pe aceeași distanță, o depășire mare”, a observat cercetătorul Simon Proud pentru BBC News.
Pericolul furtunilor extreme
Potrivit cercetătorilor, aceste furtuni superreci ar putea crește în frecvență. Au existat tot atâtea astfel de evenimente pe tot globul în ultimii trei ani câte au fost în cei 13 ani studiați anteriori.
Acest lucru este relevant deoarece cu cât furtuna este mai rece, cu atât este mai probabil să producă evenimente meteo extreme, ploi cu fulgere și tunete și, ulterior, inundații.
Dacă aș fi fost acolo, în locul în care a avut loc furtuna din 2018, aș fi fost ud leoarcă, aș fi văzut o mulțime de fulgere, mi-ar fi picat o grămadă de grindină în cap
Simon Proud, cercetător Centrul Național de Observare a Pământului și la Universitatea Oxford
„Din cauza schimbărilor climatice, este foarte probabil ca în următorii ani să vedem și mai multe fenomene meteo extreme”, a conchis Simon Proud.
Foto: nesdis.noaa.gov