Era noaptea de 13 martie 2018, luni spre marţi. La ora 3.27, Matei a sunat la 112, iar apelul lui a rămas consemnat în dosarul penal întocmit de procurori.

Operator: 112!
Matei: Aaa… Bună seara!

Operator: Ce urgență aveți?
Matei: Aș dori… Avem și noi o problemă… Am fost și noi, ca toți oamenii, la o fată…

Operator: N-am înțeles. Ce-ați pățit?
Matei: Undeva, pe…

Operator: Ce-ați pățit, domnule, acolo?
Matei: Număru 184, da?

Operator: (…) N-am înțeles nimic din ce mormăiți.
Matei: (neinteligibil) Alo! M-auziți? Alo! Alo!

Operator: Domnule, ce-ați pățit? Repetați!
Matei: Am fost la o… fată, ca toți oamenii, și este minoră. Adică mai sunt cu vreo cinci inși în casă care… bagă la… o minoră, să vă zic mai pe înțelesul dumneavoastră.

Operator: Prostituată minoră?
Matei: Da.

Operator: Pe ce stradă?
Matei: Șoseaua Pantelimon. Şoseaua Pantelimon, numărul 184, da?

Operator: În București?
Matei: București.

Operator: Sectorul 2, da?
Matei: Da, sectorul 2.

Operator: Scara…
Matei: Ăă… (se adresează altei persoane: Ce scară ai zis, ce scară era acolo?) Ăăă… nu știu… Ăăă… nu știu cum să fac, că nu știu scara. Pentru că acolo nu scrie scara.

Operator: Cum?
Matei: Nu știu scara.

Operator: Bine. Etajul?
Matei: Etajul unu.

Operator: Apartament?
Matei: Of! Nici eu nu știu apartamentul. Dar dacă este o problemă…

Operator: Dacă nu știți nici scara, nici apartamentul, cum îmi dați adresa?
Matei: Dacă este o problemă, mă pot întâlni cu un echipaj de poliție de la Secția 9 sau de unde este, în zona respectivă.

Operator: Cum vă numiți dumneavoastră?
Matei: Matei.

Operator: Matei și mai cum?
Matei: Ăăă… Ionescu*.

Operator: Cum?
Matei: Dar sunt mai multe persoane, sunt vreo patru-cinci persoane în casa respectivă.

Operator: O să vă răspundă poliția.

„Puteţi ajunge la ea, dacă sunaţi aici”

Apelul a fost preluat apoi de cei de la poliţie, unde tânărul a repetat adresa pe care o ştia, dar şi faptul că acolo practică prostituția o fată despre care credea că are 15 ani. Poliţiştii au verificat pe teren și au constatat că adresa „este eronată”, aşa că l-au sunat pe Matei, ca să-i ceară mai multe detalii.

Tânărul le-a spus poliţiştilor că nu se mai află în zonă, pentru a-i conduce el la adresă, dar le-a dat un punct de reper: acel bloc se afla vizavi de un magazin ce avea un banner inscripționat Timișoreana.

Agenții de poliție au reuşit să găsească magazinul indicat, „însă au constatat că vizavi de acesta se află trei blocuri, fără a putea stabili cu exactitate adresa la care ar putea fi găsită minora”, se precizează în motivarea sentinţei Judecătoriei Sectorului 2.

În acelaşi document se mai precizează că, în timp ce Matei vorbea la telefon cu polițiștii, prietenul care se afla cu el a intervenit în discuţie şi le-a dictat agenţilor un număr de telefon, spunându-le: „puteţi ajunge cu exactitate la adresa unde se află fata, dacă sunaţi aici. E un număr de pe un site de escorte”.

Potrivit anchetatorilor, poliţiştii n-au sunat şi nici n-au verificat, cu un search pe Google, dacă numărul de telefon primit era folosit pentru servicii de prostituţie. Iar Eva a rămas în acea casă încă două nopţi, până când a reuşit să se salveze singură.

Joi, 15 martie 2018, aproape de orele 4.00 dimineaţa, fata umbla pe străzi, căutând ajutor, când a văzut o maşină a Poliţiei Locale. A oprit-o şi, plângând, le-a spus că a fugit din apartamentul unde fusese sechestrată şi obligată să se prostitueze. A fost dusă imediat la Secţia 9 de Poliţie, acolo unde cei care cu două zile în urmă nu reuşiseră să dea de ea i-au aflat toată drama.

„Mi-a zis că mă taie bucățele și mă aruncă la coșul de gunoi”

În realitate, Eva nu mai era un copil, aşa cum credea Matei, tânărul care încercase să o salveze. Dar ea părea un copil, deşi avea 19 ani; era mică de înălţime şi slabă, şi avea o întârziere în dezvoltarea mintală. Nu fusese nicio zi la şcoală, nu știa să scrie sau să facă o adunare. Era o fată vulnerabilă, subliniază, în motivarea sentinţei, magistratul care i-a condamnat pe cei care au sechestrat-o.

Eva venea dintr-o comună din Vâlcea. La începutul lunii februarie 2018, n-a ştiut să spună exact ziua, a fugit de acasă şi a ajuns în Bucureşti. Stătea lângă un mall, unde trăia din cerșit şi dormea pe străzi. După 2-3 zile, i-a cunoscut pe Ionel P. şi Roxana O. Cei doi i-au spus că vor să o ajute, i-au cumpărat de mâncare şi apoi au întrebat-o dacă nu vrea să vină acasă la ei. Păreau oameni buni, iar Eva, sătulă să doarmă în frig, pe cartoane, a zis da.

„După ce am ajuns în apartament, am făcut baie, iar ei mi-au dat o rochie și m-au machiat”, a declarat Eva la poliţie. Apoi, Ionel a anunţat-o că trebuie să se prostitueze şi, când ea a refuzat, i-a spus că nimeni din familia ei nu va afla ce face şi că trebuie să producă bani, dacă vrea să mănânce şi să stea la căldură. Concubina lui Ionel, Roxana O., se prostitua şi ea.

I-au pus fetei anunţuri pe net, iar clienţii sunau, veneau şi-i plăteau 150 de lei pe oră, bani care ajungeau la „binefăcătorii” ei. O ţineau tot timpul sub supraveghere şi, „în timp ce mergeam cu clienții în dormitor, Ionel și Roxana stăteau în bucătărie, cu lumina stinsă”, a povestit Eva.

O băteau şi o terorizau, iar „într-o zi”, mărturiseşte Eva, „Ionel T. mi-a zis că, dacă încerc să fug sau să spun vreunui client ce se întâmplă, mă taie bucățele și mă aruncă la coșul de gunoi”.

„Mă duc după strigoaie, să o bat”

Cei doi au obligat-o pe fată să doarmă în bucătărie, pe niște pături puse pe jos, iar în convorbirile telefonice interceptate după fuga ei, Ionel T. şi Roxana O. vorbesc despre Eva numind-o „gloabă”, „săraca aia”, „strigoaică”, „şampalistă” şi „maciocârlă”. În aprilie 2018, la o lună după ce Eva reuşise să scape, Ionel îi spunea la telefon concubinei lui:

Ionel: Lasă, că duminica ailaltă mă duc la Vâlcea, după strigoaie! Strigoaica aia!
Roxana: Ahh! Ce să faci după ea?!

Ionel: Să o prind, să o bat!

Când ei plecau din apartament, Eva rămânea închisă în casă, fără vreun telefon sau alt mijloc de comunicare. „Am încercat de mai multe ori să fug”, a mărturisit ea, „dar ușa era încuiată. M-am gândit chiar să sar de la balcon, dar mi-a fost frică, pentru că era la etaj”.

În acea noapte de joi, când a reuşit să evadeze, s-a trezit la ora 3.30. Ionel și Roxana dormeau, iar ea a mers tiptil şi a verificat uşa de la intrare. Fusese uitată descuiată şi, când a văzut casa scării, a luat-o la fugă pe trepte, fără să se mai uite înapoi.

Ce pedepse au primit agresorii

Cercetările în acest caz au durat doi ani şi jumătate. În august 2020, procurorii au trimis dosarul în instanţă, iar luna trecută, Judecătoria Sectorului 2 București i-a condamnat pe Ionel T. şi pe Roxana O. pentru lipsire de libertate şi proxenetism. Bărbatul a primit 4 ani şi 6 luni de închisoare, iar concubina lui – 5 ani de închisoare.

La stabilirea acestor pedepse, judecătorul a ţinut cont, potrivit motivării sentinţei, şi de „situația vulnerabilă în care se afla persoana vătămată la momentul comiterii infracțiunilor, situație de care cei doi inculpați au profitat”.

Eva nu a putut fi audiată la proces, pentru că poliţia i-a pierdut urma, şi ea „nu a fost găsită, deși s-a procedat la citarea acesteia, inclusiv cu mandat de aducere, fiind efectuate și verificări în baza de date DEPABD și emise adrese către ITM în vederea identificării unui eventual loc de muncă al persoanei vătămate”.

Decizia de condamnare a lui Ionel T. şi a Roxanei O. nu este definitivă; şi ei, dar şi procurorii au atacat-o, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care a stabilit primul termen al procesului pe 9 mai 2022, adică de Ziua Europei.

* Protejăm identitatea reală a victimei şi a martorilor.

Urmărește-ne pe Google News