De Justin Gafiuc
Povestea actualizării începută în 2018 și care continuă și azi la BNR a Tezaurului României sechestrat de ruși începe cu 10 pași uluitori, fiecare dintre ei autentificați cu documente oficiale și cu înregistrări aflate în posesia DIICOT.

Cum a recuperat DIICOT inventarul Tezaurului României de la Moscova, după ce a aflat că dosarul este negociat cu oameni de afaceri ruși!

Iranianul Rezaei Kejani Davood, cel care a descoperit dosarul ”Moscova 2”, fotografiat ieri, la Romexpo

1. Samsarul de mobilă Rezaei Kejani Davood descoperă întâmplător explozivul dosar “Moscova 2” în 2015 și, de atunci, încearcă să-l vândă cui oferă mai mult.

2. Iranianul stabilit de 30 de ani în România intră în negocieri inclusiv cu oameni de afaceri ruși.

3. “Moscova 2” e un inventar de 200 de pagini, alcătuit de statul român în 1941, la ordinul lui Ion Antonescu, și reprezintă o reevaluare a Tezaurului României, sechestrat la Kremlin.

4. De la începutul lui 2018, iranianul Rezaei Kejani Davood este filat de DIICOT.

5. În vara aceluiași an, procurorii și ofițerii judiciari reușesc să recupereze aproape toate documentele și să le predea Băncii Naționale.

6. Inventarul din 1941 al Tezaurului României fusese salvat din calea rușilor, în anii 50, de un angajat al BNR, un sibian pe nume Nicolae Roșca.

7. În actele arhivelor se vede că Roșca fusese, în același timp, agent al Serviciului Secret Extern al României.

8. Nicolae Roșca înțelesese că e important să se păstreze undeva, ferită, evaluarea din 1941 a contabilității Tezaurului, sperând că, la un moment dat, ea va folosi statului român.

9. Ce ascunsese Nicolae Roșca a găsit, după 70 de ani, iranianul Rezaei Kejani Davood, într-o mobilă veche ajunsă la Brașov.

10. A fost nevoie de acțiunea DIICOT pentru ca gestul lui Nicolae Roșca să se împlinească: România are acum a doua dovadă clară a valorii de miliarde de euro a tezaurului adăpostit în 1916-1917 în Rusia și pe care Moscova nu l-a mai returnat niciodată.

Dovezi despre vagoanele de aur și despre vagoanele cu oameni deportați

La BNR se găsesc acum următoarele documente, recuperate de DIICOT în august 2018:

  • Peste 200 de pagini în dosarul “Tezaurul de la Moscova 2”.
  • Documentele despre lagărul de la Mărculești, Basarabia, pe unde au trecut circa 20.000 de evrei – torturați, umiliți, jefuiți, uciși.
  • Corespondențe BNR cu diferite bănci private sau ministere.
  • Zeci de acte de proprietate și acțiuni, legate inclusiv de fabrica de bere de la Azuga, care se întindea pe o suprafață de 33.000 mp.

Misteriosul agent secret Nicolae Roșca

Toate actele găsite miraculos la Brașov într-o vitrină de epocă au un numitor comun: ofițerul Nicolae Roșca.

Pașaportul lui a fost descoperit în vitrină, alături de sute de pagini de documente vitale pentru România.

Născut la Săliște, Sibiu, pe 27 august 1913, misteriosul bărbat care a strâns arhiva de aur pentru a încerca s-o salveze de comuniști are o biografie captivantă.

Cum a recuperat DIICOT inventarul Tezaurului României de la Moscova, după ce a aflat că dosarul este negociat cu oameni de afaceri ruși!

În compartimentul secret în care a fost descoperit Dosarul ”Moscova 2” a fost găsit și pașaportul lui Nicolae Roșca

“Documentele indică faptul că Roșca, absolvent în 1938 al Seminarului Pedagogic de la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale București, actualul ASE, a lucrat multă vreme ca agent al Serviciului Secret Extern al României!”, a declarat, pentru Libertatea, unul dintre oamenii care au văzut actele aflate acum în studiu la Banca Națională.

Roșca a reușit să vadă tezaurul intact!

Pașaportul lui Roșca, purtând numărul 183326, conține numeroase vize către Polonia, Austria și Germania, vorbind despre un Phileas Fogg de uz european.

Un bărbat de statură mijlocie, cu păr castaniu, ochi căprui și față ovală, așa cum îi sunt descrise semnalmentele în documentul de identitate cu coperți cartonate.

Printre hârtiile conservate vreme de opt decenii apare, susțin oamenii care au văzut actele, inclusiv un raport detaliat întocmit de Roșca în atenția BNR, după ce spionul ar fi reușit să intre, în anii 40, în spațiile de la Kremlin destinate Tezaurului României!

”Apar precizări că valorile de la Moscova păreau, în mare măsură, neatinse, intacte”, spun persoane care au consultat documentele.

Faptul că Roșca raportează că ar fi văzut tezaurul aproape intact demolează teza rușilor că bolșevicii ar fi cheltuit tot aurul și nu mai au ce ne da înapoi.

Inițial, cel care a descoperit documentele “Moscova 2”, ascunse de Roșca cu probabil 70 de ani în urmă, iranianul Rezaei Kejani Davood, a spus că le-au găsit în 2018.

Dar DIICOT are probe că nu e așa.

Prețioasele documente fuseseră descoperite în 2015!

Mobila a venit din casa urmașilor ploieșteni ai unui general al lui Antonescu

Timp de circa trei ani, din 2015 în 2018, Rezaei Kejani Davood și soția acestuia, românca Rezaei Kejani Nora Carmen, ar fi încercat să vândă actele.

Iranianul intrase în posesia actelor printr-un noroc fabulos.

Urmașii unui fost general apropiat mareșalului Ion Antonescu, stabiliți în Ploiești, i-au încredințat lui Kejani spre recondiționare câteva piese de mobilier vechi.

La final, când persanul a calculat prețul, peste 1.000 de euro, proprietarul obiectelor s-ar fi arătat surprins de suma prea ridicată. “Nu am atâția bani. Îți trimit o vitrină de epocă, vinde-o cu cât vrei”, i-a spus ploieșteanul.

Fără să știe, urmașul generalului i-a dat iranianului o comoară!

Iranianul nu și-a dat seama de valoare decât atunci când i s-a oferit o hală în schimbul dosarului „Moscova 2”

“Când a vrut să urce vitrina într-o mașină, chiar la sediul său din Cristian, a cerut sprijinul a doi foști sportivi puternici, care s-au trezit că au picat lângă ei câteva coli din mobilier. I-au semnalat iranianului, au început imediat căutările și au găsit un vraf de documente. Era dosarul cu tezaurul, plus alte acte: corespondențe, pașaportul lui Nicolae Roșca, rapoarte despre lagărul de la Mărculești, dosarul de pensie al unui necunoscut, o biblie în limba germană, precum și multe dovezi de proprietate”, povestește o sursă a ziarului.

În primă fază, necunoscător al limbii române și străin de contextul istoric al Tezaurului României de la Moscova, iranianul n-ar fi dat mare importanță documentelor.

“Afaceristul a chemat totuși un amic din Brașov, căruia i-a arătat actele. Când le-a văzut, omul a înghițit în sec, dar, pentru a nu-i atrage atenția lui Kejani, nu i-a explicat nimic”.

Ros însă de ideea că hârtiile au o valoare colosală, românul a revenit peste câteva zile la iranian, căruia i-a oferit o hală în schimbul tuturor documentelor.

A fost o eroare, pentru că lui Kejani i s-a aprins beculețul. A refuzat oferta, s-a informat mai atent împreună cu soția și au realizat că au în curte o mină de aur.

A refuzat 500.000 de euro pentru dosarul „Moscova 2”

“Iranianul a început să dea sfară-n țară că are de vânzare documente importante, a căutat să ajungă la oameni avuți, eventual interesați de astfel de obiecte istorice. Ar fi luat legătura cu multimilionari români, cu oficiali din masonerie, dar și cu oameni de afaceri ruși, pentru a încerca să le plaseze în special dosarul cu tezaurul!”, povestește un om care este la curent cu evenimentele.

Pentru partea cu tezaurul, iranianul a fi spus «nu» la propuneri de 400.000 – 500.000 de euro, sperând că va da lovitura vieții pe sume mult mai consistente!
Sursă Libertatea

Din setul de acte găsite, în jur de un sfert le-ar fi înstrăinat. În special importante acte de proprietate din zona Prahovei, care acoperau sute de hectare!

În poveste apare și un fals general

Inclusiv pașaportul ofițerului Nicolae Roșca, omul care ar fi depozitat spre păstrare peste ani întrega miniarhivă de interes național, ar fi fost vândut, la un moment dat, pentru suma derizorie de 150 de euro, fiind însă răscumpărat cu 200 de euro după scurt timp!

În toată această epopee financiară a apărut pe fir, în vara lui 2018, și Attila Szocs, românul de etnie maghiară pe care iranianul, cunoscându-l în urma câtorva vânzări/cumpărări anterioare de mobilier vechi, l-ar fi abordat tot cu propunerea de a-i vinde documente!

“Omul s-a blocat când a văzut despre ce este vorba și i-a spus imediat lui Kejani că întregul biblioraft trebuie să ajungă urgent în posesia autorităților românești, fiindcă e vorba despre acte de înalt interes național”, susțin sursele Libertatea.

Cum a recuperat DIICOT inventarul Tezaurului României de la Moscova, după ce a aflat că dosarul este negociat cu oameni de afaceri ruși!

Dosarul care reinventariază tezarul românesc dus la ruși a fost găsit într-un compartiment secret al unui dulap de epocă

Iar Szocs i-ar fi sugerat iranianului varianta de a lua legătura cu avocata lui, Hermina Ignat, din București, pentru a-i cere sfatul cum să procedeze concret cu documentele.

Așa s-a ajuns la un intermediar, Adrian Romică Vlad, colaborator al revistei Poliției Române, care le-a fost prezentat lui Szocs și Kejani drept general.

Un fals general însă!

Explicațiile lui Vlad

Astăzi, Vlad admite că și-a promovat această calitate în discuțiile cu cei doi brașoveni, cere scuze pentru tertip, dar subliniază: ”Am făcut-o doar pentru a le câștiga încrederea și a-i determina să-mi dea actele pentru a încerca să le securizez. Realizasem că sunt de o mare importanță istorică și mi-era teamă să nu dispară cu ele”.

Vlad povestește că, în primă instanță, Szocs i-a înmânat la București un stick cu parte din documente pentru a-l pune în temă, apoi, la o întâlnire comună cu iranianul și cu soția lui, a primit din partea lor chiar originalele cu dosarul Tezaurului de la Moscova și actele adiacente!

Au întocmit un proces-verbal, cu angajamentul din partea lui Vlad de a le preda către statul român.

Vlad își exprimă însă acum câteva nedumeriri: “N-am înțeles de ce au refuzat să le ducă personal și de ce s-au opus atunci când le-am propus să chemăm imediat Poliția, să spunem despre ce este vorba și să le oferim autorităților, în loc să mă împuternicească pe mine cu acest demers”.

Vlad a ținut actele circa două luni și jumătate, recunoaște că a fost o decizie neinspirată, dar argumentează: “Am încercat să iau legătura cu specialiști în domeniu pentru a culege păreri, să-mi dau seama cât de serioase sunt într-adevăr actele”.

Cum a intrat pe fir DIICOT

Vlad susține că le-a dus de bunăvoie la BNR pe 8 august, după ce a obținut, cu eforturi, o întrevedere cu directorul adjunct al cancelariei, Mihai Raicea:

“Nu mă lua nimeni în seamă la telefon și numai după ce i-am spus unei secretare că sunt de la antitero și vreau să predau niște documente am fost căutat de conducerea băncii. Am mers, le-am lăsat acolo, dar la ieșirea din sediu m-au întâmpinat doi băieți drăguți de la DIICOT, care m-au invitat să dau declarații la Poliție. Probabil fusesem filat în ultimele săptămâni. La Poliție a venit un ofițer și cu actele pe care le lăsasem la BNR pentru a face un proces-verbal de predare/primire”.

Versiunea autorităților este că DIICOT ar fi recuperat documentele direct de la Vlad, procurorii și ofițerii judiciari predându-le ulterior la BNR.

“De la începutul lui 2018, DIICOT a aflat că documente excepțional de valoroase sunt la vânzare pe piața neagră și a început monitorizarea iranianului și a celor implicați”, susțin surse oficiale pentru ziar.

În acest moment, conform acelorași surse, au fost recuperate o parte din actele înstrăinate, care nu fac parte inventarul Tezaurului, acesta ajungând intact la BNR și fiind studiat, ca și zecile de pagini care vorbesc despre suferința atroce a evreilor întemnițați la Mărculești și pe care a documentat-o tot Nicolae Roșca, sibianul fără de care nici una dintre aceste pagini de istorie nu ar mai fi fost, probabil, în viață.


Citește și:

EXCLUSIV | Descoperire istorică! Un brașovean și un iranian au găsit, ascuns într-un dulap de epocă și neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României!

„Dosarul Moscova 2” este numele pe care BNR l-a dat documentelor de la Brașov. Bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au făcut o descoperire care reaprinde o veche dispută istorică și de patrimoniu

Ce se află în Tezaurul României evacuat la Moscova în Primul Război Mondial

Libertatea face public integral dosarul „Moscova 2”, despre Tezaurul României sechestrat de Rusia! Sunt 287 de pagini de mare interes istoric, certificate ca autentice

BNR, despre „Dosarul Moscova 2”: „Documentul are valoare istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR”

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care contabilizază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

EXCLUSIV | Aur și sânge în dosarul „Moscova2”. Jurnalista Andreea Archip a mers pe urmele lagărului din Mărculești, Basarabia. Satul care trăiește pe un cimitir!

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News