Euronews a fost publicația internațională care a transmis pe larg protestele de sâmbătă. Trimisul special Hans von der Brelie a făcut mai multe live-uri, a vorbit cu protestatarii, a prezentat pe larg de c-a întâmplat în București și a realizat reportaje individuale cu clujenii care au străbătut 450 de km pe jos pentru a ajunge în Capitală.
”Românii au organizat proteste anti-corupție la București”, a tritrat Euronews în principalul material legat de manifestația de sâmbătă. Aceștia scriu că aproximativ 50.000 de persoane au participat marți la un marș anticorupție în București. Mii de demonstranți au ieșit, de asemenea, pe străzi în orașele mari din țară, Cluj, Timișoara, Constanța, Bacău, Sibiu și Iași.
Un alt material Euronews este cel cu titlul ”Românul care a mers pe jos 450 de kilometri pentru a se alătura protestului anti-corupție din București”. Euronews a vorbit cu Sorin Bobiș, care a mers din Cluj, în Transilvania, până la București pentru a se alătura marșului. „Prin gestul nostru, am vrut să îi mobilizăm (pe români) să iasă în stradă și să își ceară drepturile”, a spus el.
Tot Euronews a vorbit și cu experți despre protestele anticorupție din România, începute anul trecut în iarnă și au realizat un material cu titlul ”Un an de proteste în România nu a schimbat nimic pe termen lung„. Oamenii au început să iasă în stradă pe 18 ianuarie 2017, după ce guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care dezincrimina unele infracțiuni de corupție. Social-democrații de guvernământ (PSD) au renunțat la acestea, dar experții cu care au vorbit jurnaliștii de la Euronews spun că majoritatea protestatarilor sunt supărați pentru că aceste legi sunt pe masa legislativă.
„Asta se întâmplă cu protestele din România, ei au succes pe termen scurt, dar faptul că găsim motive să protestăm arată că pe termen lung jocul nu se schimbă, suntem încă în același tip de paradigmă politică”, a spus George Jiglau, lector în științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
El a susținut că orice ar primi protestatarii pe străzi nu duc la schimbări ci doar la o pauză.
Articole mult mai la subiect au fost scrise de agențiile de presă. The Associated Press scrie că ”Zeci de mii de persoane au protestat împotriva corupției în România”. Jurnaliștii americani notează că oamenii se întorc pe străzi pentru a se opune legilor care ar slăbi independența justiției.
Zeci de mii de români s-au deplasat prin nindsoare abundentă în București, sâmbătă, în semn de protest împotriva legilor despre care criticii spun că vor face mai dificilă urmărirea penală în cazuri de corupției la nivel înalt.
Și Al Jazeera a avut o echipă la București, aceștia realizând mai mutle filmări cu protestatarii și titrând ”România: Zeci de mii protestează împotriva corupției”. Zeci de mii de persoane au înfruntat ninsoarea și numărul foarte mare al forțelor de ordine, pentru a ieși pe stradă și a protesta împotriva corupției.
Protestele au fost organizate sâmbătă după ce PSD a adoptat luna trecută o nouă lee despre care criticii o spun că va face mai dificilă urmărirea penală a corupției la nivel înalt, scrie Al Jazeera.
The New York Times scrie că ”Protestul împotriva corupției scoate zeci de mii de oameni prin zăpadă”. Aceștia scriu că o mulțime de oameni s-a adunat sâmbătă la București pentru a participa la cele mai recente demonstrații în masă împotriva revizuirilor legilor justișiei.
În condiții meteorologice nefavorabile, cu ninsoare abundentă și temperaturi sub limita înghețului, protestatarii s-au adunat în Piața Universității din oraș înainte de a merge în Parlament. Odată ajunși în fața clădirii care găzduiește legislativul, mulțimea, al cărei număr era estimat a fi la zeci de mii, a cântat imnul național, iar oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile, creând o imagine impresionantă de lumini.
Presa germană scrie, mai precis Deutsche Welle, scrie ”Proteste uriașe din România: opriți corupția!”. Jurnaliștii germani scriu că aproape 100.000 de persoane au ieșit pe străzile din România pentru a susține independența justiției – împotriva social-democraților aflați la putere. Unii au străbătut 450 de kilometri în semn de protest.
DW scrie că în trecut, doar vedetele precum AC / DC și Andre Rieu au reușit să umple imensa Piață a Constituției din Bucuresti cu zeci de mii de oameni. La protestele de sâmbătă, nu numai piața era plină ci și bulevardul gigantic care ducea la „Casa Poporului”, clădirea parlamentului.
Bulevardul a fost construit în timpul dictaturii, pentru ca românii să se simtă mici și umili în fața conducătorilor lor atotputernici. De aceea este nevoie de mulți oameni pentru a înfrânge acest sentiment în fața „palatului” monstruos al lui Ceaușescu – dar cei peste 60.000 de participanți la miting au reușit să facă asta.
Au existat, de asemenea, proteste în alte orașe, ca la nivel național până la 100.000 de participanți adunați, uniți de nemulțumirea lor față de modul în care este guvernată țara.
Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Filmul complet al protestului de sâmbătă: Capitala, provincia și diaspora, unite pentru justiție
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro