Oficialii din Bhutan au anunțat miercuri că au reușit să vaccineze cu prima doză în jur de 60% din întreaga populație a țării, adică majoritatea adulților, în ceva mai mult de o săptămână.
Mai exact, Bhutanul a vaccinat 470.000 de persoane din totalul de 770.000 al populației, cu dozele de AstraZeneca donate de vecinii din India.
Potrivit unei analize AFP, această campanie de imunizare plasează micul regat din Himalaya în fața unor alți performeri ai imunizării, precum Israel, Seychelles sau Emiratele Arabe Unite.
UNICEF a lăudat reușita Bhutanului, într-o postare pe Facebook, joi.
Voluntarii „au jucat un rol crucial în campania de imunizare”, a subliniat ONU, care a susținut această campanie cu seringi, frigidere pentru ser și prin instruirea personalului.
Campania de imunizare a început cu o amânare
Când India a anunțat autoritățile din Bhutan că intenționează să le facă o generoasă donație de vaccinuri, regatul a luat o decizie neobișnuită.
În loc să se grăbească să înceapă imunizarea, guvernul a cerut sfatul Zhung Dratshan, un corp de călugări budiști. „Stelele arată că momentul nu este unul de bun augur”, au spus aceștia, potrivit The Economist.
Recomandarea a fost ca întreaga campanie să fie amânată cu două luni și ca prima injecție să fie făcută de o femeie născută în Anul Maimuței tot unei femei născute în Anul Maimuței.
Prin urmare, autoritățile au așteptat până pe 27 martie, când prima doză a fost administrată, la o școală din capitală, după rostirea unor rugăciuni.
Apoi, în următoarea săptămână, autoritățile au trecut la treabă și au vaccinat în jur de 85% din populația adultă cu prima doză.
Doar două țări au mai reușit să vaccineze o proporție așa de mare din populație, Israel și Seychelles, dar au avut nevoie de câteva luni pentru asta.
Voluntari dedicați și un bun istoric al programelor de imunizare
Poate că astrologii au avut propria contribuție, dar, scrie The Economist, meritul aparține și liderilor politici.
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck a instituit un corp numit Gardienii Păcii, care a ajutat la înființarea a 1.200 de puncte de vaccinare.
Specialiștii nu au lipsit. Premierul Lotay Tshering, de profesie medic, și ministrul sănătății au diplome în cardiologie și epidemiologie de la universități americane prestigioase.
Ales în 2018 pe o platformă care avea în centru chiar sănătatea publică, guvernul a luat măsuri stricte pentru combaterea epidemiei.
În martie, și regele a petrecut o săptămână în carantină, după o vizită în provinciile sudice ale țării, în vreme ce premierul s-a autoizolat pentru 21 de zile după o călătorie oficială în Bangladesh.
Mare parte din campania de vaccinare s-a bazat pe voluntari.
Potrivit The Telegraph, voluntarii au livrat vaccinurile la centrele de imunizare și s-au asigurat că cetățenii își respectă programările.
Tot voluntarii au educat populația în privința măsurilor sanitare și a purtării măștii.
Nu degeaba. Înainte de pandemie, regatul avea doar 37 de doctori și în total 3.000 de cadre medicale care lucrează cu normă întreagă.
Dar campania a beneficiat și de pe urma programelor precedente de imunizare.
„Am reușit imunizarea universală încă din anii 90 și întotdeauna am avut un mare succes în campaniile de vaccinare. Acum, actuala campanie a folosit succesul campaniilor precedente”, a explicat pentru cotidianul britanic ministrul sănătății, Dasho Dechen Wangmo.
Iar un program de imunizare de succes a însemnat, totodată, că publicul a avut încredere în autorități.
O strategie precisă
Premierul, care a observat că problemele de distribuire și administrare ale vaccinului sunt complexe, dar și faptul că oamenii pot avea reacții adverse, a insistat că întreaga campanie de imunizare trebuie transformată într-un eveniment național, pentru a convinge populația.
Amânarea debutului campaniei a avut un sens. India nu a oferit toate dozele dintr-odată, ci în tranșe. Așa că autoritățile din Bhutan au așteptat să strângă suficiente vaccinuri pentru a evita raționalizarea.
Iar vaccinarea într-un ritm atât de rapid a avut și ea rolul de a pune o subtilă presiune pe India, principala binefăcătoare a micului regat, scrie The Economist.
India, care are propriile probleme cu rezerva de vaccinuri, va trebui acum să livreze rapid și dozele pentru rapel.
Dar Bhutanul știe că se poate baza pe susținerea Indiei. Livrarea dozelor este parte a planului oficialilor din India de a contracara influența regională a Chinei.
„New Delhi a făcut din Bhutan o țintă majoră a diplomației vaccinurilor. Acest efort are o bază umanitară, dar este, totodată, o modalitate de a consolida influența Indiei într-un moment în care amprenta Chinei este tot mai pronunțată în regiune”, a declarat, pentru The Telegraph, Michael Kugelman, expert pe Asia de Sud la Woodrow Wilson Centre.
Un singur deces, dar mari probleme economice
Până acum, Bhutanul a reușit să țină sub control epidemia, în special măsurile stricte, care au inclus închiderea granițelor.
Autoritățile au confirmat oficial doar 896 de infectări și un singur deces.
Dar efectele economice s-au resimțit puternic. Șomajul a ajuns la un nivel record – 5%. Costurile la alimente au crescut.
Principala problemă a fost cea a reducerii veniturilor din turism, care are o contribuție substanțială la PIB-ul țării.