„Corona-pass” sau pașaportul COVID este folosit în Danemarca, într-o primă formă, din 21 aprilie. Certificatul este disponibil prin intermediul unei aplicații securizate – sau în format fizic – pentru oamenii care au fost vaccinați, au un test negativ în ultimele 72 de ore sau au fost bolnavi în ultimele 2-12 săptămâni.
În prezent, este folosită o aplicație, care urmează să fie înlocuită, în luna mai, cu forma finală a „corona-passului” digital, când țara speră să redeschidă aproape toate afacerile.
Unu din patru adulți, testați într-o săptămână
Dar deja oamenii pot merge în baruri, cafenele, restaurante, muzee sau frizerie. Iar pentru ca oamenii să folosească acest sistem, riscând amenzi în caz contrar, au fost pregătite multe mai multe centre de testare. Săptămâna trecută, înainte de minivacanța de Ziua Muncii, un milion de oameni și-au făcut teste COVID, adică aproape unu din patru adulți.
La Outside Forum, o sală de concerte din Copenhaga transformată în centru de testare COVID, oamenii au stat la coadă pentru a se testa. Mulți apreciază schimbarea și revenirea la normalitate, în urma acestei măsuri.
„Este un contrast atât de puternic”, a spus un tânăr de 25 de ani, care stătea la coadă, în timp ce urmărea pe grupul de WhatsApp unde urmează să aibă loc evenimente – începând cu un bar în care sunt organizate jocuri de societate și apoi unul cu cocktailuri.
„Barurile sunt toate deschise și în sfârșit mă întâlnesc cu oamenii ca înainte. Ultima oară când am fost într-un bar, era așa aglomerat că am zis că e puțin iresponsabil”, mai spune tânărul.
În sala de concerte, testarea COVID s-a încheiat în 10 minute, cei testați urmând să primească rezultatul pe telefon, prin intermediul aplicației, în cel mult jumătate de oră.
La centrul de testare, o altă persoană își făcea și ea planurile. Lindsay Lebensohn, în vârstă de 34 de ani, a profitat de redeschiderea frizeriilor pentru o schimbare de look. Și-a vopsit părul violet. Acum, se pregătește de alte activități.
„Mergem astăzi la parcul de distracții Tivoli, deoarece copilul nostru tocmai a terminat grădinița ieri”, a spus Lebensohn. „Și mâine doarme acasă la cea mai bună prietenă a ei, astfel încât părinții ei să poată ieși”, completează tânăra mama.
Aglomerație în baruri și restaurante
Redeschiderea restaurantelor și a barurilor vine după un plan minuțios, pus în practică de Danemarca, pentru a menține rata de infectare scăzută.
De exemplu, localurile au fost închise timp de patru luni și jumătate. Acum, proprietarii se bucură de numărul mare de clienți.
Într-un bar aglomerat, Spisebar, proprietarul spune că revenirea oamenilor a fost „uimitoare”. Singurul dezavantaj a fost că diferitele formate utilizate de diferiți furnizori de testare au necesitat mult timp pentru verificarea documentelor.
„Aproape că ne obligă să avem o persoană suplimentară care să lucreze aici”, a spus ea. „Cred că ar trebui să ne sprijine cu niște bani în plus, pentru că în mod normal nu este responsabilitatea noastră și ne luptăm deja după ce ne-au închis timp de patru luni și jumătate.
Cea mai mare opoziție față de „corona pass” a venit, în mod previzibil, de la oamenii care nu susțin restricții, respectiv de la grupul „Men in Black” (Bărbații în negru), care a organizat proteste aproape săptămânale față de măsurile impuse de autoritățile daneze.
O tânără care nu susține restricțiile chiar se laudă că a reușit să fenteze cerința și a luat masa la o cafenea fără să arate permisul sau să poarte o mască.
„Puteți spune doar «sunt scutit» și, potrivit legii, nu vă pot cere dovezi”, susține ea.
Ea consideră că acest „corona pass” este de fapt o modalitate pentru a-i presa pe oameni să se vaccineze anti-COVID. „Ceea ce fac ei acum este că te oblige să faci un vaccin în care nu ai încredere și nu vom face asta”.
Guvernul danez a anunțat însă că acest sistem va rămâne în vigoare până când întreaga populație adultă va avea acces la vaccin. Potrivit Reuters, Danemarca a administrat până acum peste 1,9 milioane de doze de vaccin, după ce campania de imunizare a fost încetinită de suspendarea folosirii serului de la AstraZeneca. Asta înseamnă că până acum aproximativ 17,1% din populația țării a fost imunizată.